lørdag, august 27, 2011

PSEUDOTVILLINGER

Ellen får mig til at mindes tiden med små børn, når hun skriver om sine børnebørns samvær.

indskudt sætning: jeg kan simpelthen ikke finde ud af, om det hedder sine eller hendes i ovenstående sætning, kan du hjælpe mig?

Allerede da datteren var 4-5 måneder, besluttede vi os for at ville have næste barn, så snart jeg følte, min krop var klar til endnu en graviditet. Den gang var der netop blevet indført 6 måneders barselsorlov, den rene luksus i forhold til tidligere. Datteren var 6 måneder, da jeg startede i aftenvagt, 7 dages arbejde, 7 dages fri; dagplejen den gang havde ikke begrænsninger på arbejdstiden som i dag, så den ene uge blev datteren afleveret om eftermiddagen og hentet ved aftenstid af landmanden, og af hensyn til datterens kontakt med dagplejen og de andre børn kom hun også i dagplejen om formiddagen 2-3 dage i den uge, jeg havde fri. Da datteren var 7 måneder, blev jeg gravid igen, jeg føler stadig i dag stor taknemlighed over, at jeg to gange bestemte, jeg ville være gravid og to gange blev gravid i løbet af 1-2 måneder; det er ikke en selvfølge.

DSC03941

Det betød, at jeg som 30 årig var mor til en lille bestemt dame på 16 måneder og en lille nyfødt dreng; en rigdom uden lige og en evig kilde til glæde og bekymring. Hvis der er mindre end 18 måneder mellem to børn, taler man om pseudotvillinger, og omkring 3-4 års alderen troede mange da også, at vi havde tvillinger. Senere blev det dog mere tydeligt, at der var aldersforskel, især da piger jo hurtigere bliver moden end drenge. De to har haft megen glæde af hinanden, jeg har senere dog ind imellem haft dårlig samvittighed over, at datteren så hurtigt blev den store, men det kan der jo ikke ændres på, og de har haft min fulde opmærksomhed i mange år, da jeg valgte, ikke pga. dem men pga min opfattelse af mig selv som dårlig sygeplejerske, at stoppe som sygeplejerske, da de var knap 3 og 1½ år. Frem til de var 14 og 12½ arbejdede jeg sammen med landmanden på gården, og det betød, at jeg i perioder havde meget fri sammen med børnene (sommerperioden) og i andre perioder måtte arbejde rigtig meget (efterårsperioden).

I mange år har de ikke haft så tæt kontakt, bl.a. fordi de har været hver sit sted fysisk, men med 5 minutters cykeltur mellem Nørrebro og Frederiksberg har de i dag knyttet tættere bånd. Næste weekend får jeg dem at se, jeg glæder mig allerede.

Håber du har noget glædeligt at se frem til, og må din weekend blive god.

12 kommentarer:

 1. Tak for at dele dine erfaringer om den gave det er at have børn :-)

  SvarSlet
 2. Jeg bliver helt varm inden i, og kommer til at tænke på mine egne 4, som er meget tæt på hinanden i alder.

  Og det hedder"sine", fordi det lægger sig til grundleddet. Hvis det hed "hendes", var det en andens børnebørn :)

  God lørdag.

  SvarSlet
 3. Jævnaldrende børn, havde jeg også ønsket, men skæbnen ville det anderledes. Selvom der er 5 år imellem vores børn, har de heldigvis, det meste af tiden, været tæt knyttet. Der er selvfølgelig tidspunkter i livet, hvor aldersforskellen spiller en væsentlig rolle, men den er forlængst udvisket.

  På disse kanter bliver det ikke høstvejr i dag.

  SvarSlet
 4. Dejligt at have børn der er tæt på hinanden - både aldersmæssigt og følelsesmæssigt :-)

  SvarSlet
 5. Så er min bror og jeg sørme pseudotvillinger, der er kun 15 måneder i mellem os.. Vi har nu egentlig aldrig været specielt tætte, hverken som børn eller voksne. (Han startede sin udd. som skibsfører allerede som 16 årig og har været meget væk siden) Derimod har jeg et meget nært forhold til min lillesøster, som er 4 år yngre end jeg er.

  SvarSlet
 6. Tak Eva, og du har da i sandhed en stor rigdom :-) Og tak for en god lille regel, så jeg bedre kan huske det.

  Pia, når vi bliver voksne betyder aldersforskellen mindre, jeg føler mig også tæt knyttet til mine yngste søskende :-)

  Marianne, og dine to yngste er jo i den grad tætte på hinanden, og det bliver dine to børnebørn også :-)

  Inge, er din bror den ældste? For man siger om pseudotvillinger, at det kan problemer, hvis den ældste er en dreng, han kan nemt blive overhalet af lillesøster, som hurtigere bliver moden end ham. Dejligt at du og din søster er tæt forbundne. Min datter savner en søster,til gengæld har hun veninder en masse, også nogle hun er tæt forbundne med.

  SvarSlet
 7. Dejlig fortælling om dine børn og det bevidste valg at de skulle være pseudotvillinger. Vi har bevidst valgt, at vores børn ikke skulle være pseudotvillinger, så der er 4 år imellem dem alle. Det betyder, at vi med 3 piger har teenagepiger i en periode på 15 år i træk - fra ældste i 2004 blev 13 og startede og til yngste slutter festen i 2019:)
  Vores piger er aldersmæssigt med stor spredning, men følelsesmæssigt er de meget tæt og der går ikke en dag uden at de er i kontakt på kryds og tværs.

  SvarSlet
 8. Der er 2 år mellem Sara og Jakob. Herefter gik der 4 år, før Jonas kom til. Heldigvis har de det godt sammen. Sara og Jakob har haft meget glæde af hinanden i opvæksten. Og nu da Sara er flyttet hjemmefra nyder drengene hinandens selskab, trods deres 4 års aldersforskel. De er nu 12 og 16.

  Jeg har også været så heldig, at mine børn er kommet, når vi har ønsket det. Når der er 4 år mellem de 2 yngste skyldes det, at vi i den periode blev forældre til en datter, der var for syg til livet.

  4 børn på lidt over 6 år var hård kost for kroppen. Derfor blev Jonas aldrig storebror. Han ville ellers rigtig gerne..

  SvarSlet
 9. Oline, det er dejligt at læse om dine pigers tætte forhold :-)

  Susanne, og sådan er livet barsk ind imellem,jeres lille datter fik ikke lov til at være her længe, men satte sig alligevel spor. Jeg ville gerne have en storebror og Jonas vil gerne være storebror,men det er dejligt at de to drenge nyder hinandens samvær :-)

  SvarSlet
 10. Det er bare så dejligt at opleve det tætte forhold, der oftest er mellem børnene, når de kommer hurtigt efter hinanden - og alligevel holder den ikke altid, kan vi se på Inges kommentar.

  Eva forklarer det så fint, men jeg ved, at især jyder har svært ved lige netop dette :-)

  SvarSlet
 11. Ellen, måske ville det tætte forhold ændre sig hvis der kom en lillesøster eller bror?
  Evas forklaring kan jeg bruge, for normalt kan jeg høre det, men her blev jeg i tvivl :-)

  SvarSlet