søndag, januar 06, 2008

TRE KVINDER

Madames indlæg om grum læsning fik mig til at tænke tilbage. For tre år siden skulle der ske noget andet end arbejde og hjemmearbejde, så jeg meldte mig til en litteraturkreds.

Jeg var den yngste ;-), men det var rigtig hyggeligt, og det gjorde, at jeg fik læst tre bøger, som jeg ellers ikke ville have gjort. Lad det være sagt med det samme, jeg er hundedårlig til at huske handling i bøger, men fordi vi diskuterede bøgerne bagefter, har jeg mere erindring om dem end andre bøger.

Første bog var af Lise Andersen ” Født under stjernerne”, en roman som tager udgangspunkt i en virkelig person, nemlig en irakisk-kurdisk kvinde, som kommer som flygtning til Danmark. Historien foregår i Irak og under flugten og omhandler hendes liv i skyggen af de rædsler, der foregik og om hendes fødsler i Irak og under flugten, En bog, der var letlæst og samtidig oplysende. Lise Andersen har været sundhedsplejerske i min kommune, så hver gang jeg bagefter mødte kurdiske flygtninge i byen, så tænkte jeg på slutordene, danskerne smiler aldrig, de virker så indelukkede, så takket være den bog har mange kvindelige flygtninge fået et smil, når vi mødtes på biblioteket.

Næste bog var AnneMarie Løns ”Hvis Barn”, og den var grum. Bogen springer i tid og sted og var svær at komme ind i, men starten er en lufthavn et eller andet sted i verdenen, hvor et ældre par står med et skrigende spædbarn. Vi er i iagttagerens rolle, barnet ser dårlig ud, det ældre ægtepar holder på barnet, som om de ikke kan udstå det, og de gør intet for at lindre barnets gråd. Og herfra fortælles så historien, her er både overgreb mod børn i Danmark og i Afrika. Her er svigt fra forældres side i samme lande, og her er en ung kvindes kamp for at finde sit liv. Her husker jeg vores undervisers spørgsmål, om vi troede, der var håb for den unge pige. Mit svar var ja, men jeg er også ukuelig optimist, realisterne mente nej, men jeg havde så svært ved at læse den bog færdig, så jeg måtte tro på, at der er håb for menneskeskæbner som den unge kvinde.

Sidste bog var Charlotte Strandgårds ”Uden Hjem”, en bog om en midaldrende kvinde, hvis sikkerhedsnet forsvinder den dag, hendes samlever dør, og pga. forskellige omstændigheder ender med at leve som hjemløs. Charlotte Strandgård prøvede at leve sammen med de hjemløse, før hun skrev bogen, og det, synes jeg, bogen bærer præg af. Den virker meget realistisk og gav mig en helt anden indsigt i, hvordan livet leves på gaden og i herberg.

Tre forskellige danske kvindelige forfatter og tre forskellige kvindeskæbner, men samlet set har de givet mig en anden indsigt, end jeg havde, før jeg læste bøgerne.

Jeg får helt lyst til at finde en litteraturkreds igen.

12 kommentarer:

 1. Spændende læsning, Lene! Jeg kunne også godt tænke mig at være med i en litteraturkreds eller bare en klub, hvor man læser de samme bøger og snakker om dem bagefter.Så kunne det være jeg kunne komme igang med skønlitteraturen igen! Måske nogle iblandt os kunne tænke sig at være med???!:o)

  SvarSlet
 2. Jeg har læst de to sidste, men især, Uden hjem, gjorde et dybt indtryk på mig. Den er fantastisk velskrevet og man kommer helt ind under huden på hovedpersonen. Jeg vil skynde mig at læse den igen, det er vist et af de bedste bøger jeg har læst, i nyere tid :-)

  Tak fordi du mindede mig om den, Lene :-)

  Jeg har også tænkt på en læsegruppe, men jeg gider vist egentlig ikke at være bundet op på en bestemt bog, og en deadline. Dertil er min læsning vist for lystbetonet og impulsiv ;-)

  Jeg har fundet en herlig litteraturkreds rundt på bloggene. Dejlig uforpligtende ;-)

  SvarSlet
 3. Nu fik jeg også helt lyst til at finde en litteraturkreds, Lene. Det er så dejligt at dele læseoplevelser :-)

  Og så fik jeg lige et par nye bøger at føje til listen. Tak for det :-)

  SvarSlet
 4. Nina, det kunne være vi skulle starte en blog litteraturkreds :-)

  Ella, det uforpligtende er vel egentlig også mig, menalligevel gav det mig utroligt meget at være med i noget, der var struktureret og med en underviser til at styre "slagets gang"
  Uden Hjem har også sat spor i mig, også fordi det gjorde så stort et indtryk på mig, hvordan en kvinde kunne ende med at være hjemløs trods venner og bekendte, og at det virkede realistisk. Tit hører vi jo mest om den social deroute hos mænd i forbindelse med arbejdsløshed og skilsmisse.

  Liselotte, det er dejligt at dele de oplevelser, så jeg fik også selv helt lyst til det igen :-)
  Jeg har nu også fået mange gode titler fra bloggen, så jeg er glad for at give nogle videre :-)

  SvarSlet
 5. Det der med at en bog. læst tideligt i opvæksten huskes kender jeg. Ditte Menneskebarn har sat dyb spor, da jeg som barn læste den. Jeg var en læsehest og familien var både stolt men også bekymret når jeg læste bøger der ikke var rigtig aldersvarende. Jeg får desværrer ikke læst ret mange bøger mere, men bogen Født under stjernerne, har jeg læst (og grædt over) jeg bliver så medrevet og kan ikke slutte før bogens sidste side. Undelig nok har jeg aldrig været i en litteraturkreds, måske det var det der skulle til for at få mig igang igen. :-D

  SvarSlet
 6. www.litteratursiden.dk har faktisk adskillige medlemsklubber, man kan tilmelde sig alt efter hvilken genre man er til. Jeg er selvfølgelig medlem af en :-), men har bare aldrig tid til at få læst de pøger der er på programmet og endnu mindre deltage i debatterne. Jeg ved nu heller ikke hvor livlige de er, men under alle omstændigheder kan man holde sig lidt opdateret på, hvad der sker rent litterært, hvis man ikke lige får holdt sig ajour andre steder.

  SvarSlet
 7. Jeg glemte at give det direkte link - det kommer her: http://www.litteratursiden.dk/sw70825.asp

  SvarSlet
 8. Vi har en del litteratur-kredse, men det er umuligt for mig at deltage, men lyst det har jeg. Jeg har ikke læst nogen af de tre bøger du nævner, men de er fluks skrevet på min bog liste.

  SvarSlet
 9. Jeg får også lyst til at være med i en littearturkrds, når jeg læser med her, Lene. Det var spændende! Jeg kender flere, der er i en litteraturkrds, og ogå de er utroligt glade for det, selv om de ind imellem får 'opgaver', de ikke synes er interessant.

  SvarSlet
 10. Se, jeg har det jo med at kaste mig ud i ting og sager, ganske uoverbejet, og det gør jeg også nu, for jeg ved slet ikke om jeg har tid, men jeg sidder altså og får en idé. Kunne man forestille sig en litteraturblog, hvor man skiftedes til at anmelde eller måske endda kom med et bud på en fortolkning/analyse af forskellige bøger. Så vidt jeg forstå, kan jeg, hvis jeg opretter en blog, invitere andre til at skrive i den også. Så kunne man jo diskutere ganske uforpligtende via kommentarboksen efterfølgende, også selvom man ikke har mulighed for at mødes IRL. Er det mon helt ude i hampen?

  SvarSlet
 11. Foreløbig....tak til Lene for inspiration til 3 bøger, som jeg ikke har læst endnu. De skal læses, lyder spændende alle tre.

  En litteraturblog er en god idé, synes jeg, som ikke er i fysisk nærhed af en litteraturkreds.
  Jeg er med på ideen - på det niveau jeg kan bidrage.

  SvarSlet
 12. Lis, den var virkelig god.

  Pollyanna, det link må jeg nærstudere :-)

  Madame, du skulle prøve det :-)

  Nina, ude i hampen er det ikke :-)

  Johanne, jeg tror du ville kunne lide dem :-)

  SvarSlet