fredag, januar 13, 2017

FOD hvaffornoet

Opdatering: efter at have læst mit indlæg, kom jeg i tanke om følgende: hvis du har mavesmerter, oppusthed, vekslende afføringer eller konstant diarre eller forstoppelse, så skal du gå til din egen læge først og blive undersøgt. Vi er blevet tjekket via kikkertundersøgelse for kræft i tarmen, da min mor fik dette 62 år gammel og døde af det 74 år gammel.

Der findes utallige diæter, mange af dem er baseret på erfaring og holdninger, få er baseret på reel forskning og viden (mit synspunkt). Datteren har i flere år (mange år) døjet med mavesmerter, oppustet mave, osv. Hun havde selv en ide om, at visse madvarer triggede symptomerne.

Jeg havde læst om en diæt, som australske forskere havde udviklet ud fra viden om, hvad der trigger symptomerne i det syndrom, der er kendt som irritabel tyktarm. Vi blev enige om, at datteren skulle konsultere en diætist med viden om denne diæt. Low FODMAP er navnet på diæten, og den er beregnet på, at man i en periode udelukker madvarer med højt FODMAPindhold. FODMAP er visse typer kulhydrater, som hos nogle mennesker ikke bliver nedbrudt i tyndtarmen. Når de kommer ned i tyktarmen, nedbrydes de af bakterierne der og udvikler gasser. Hvis symptomerne reduceres under udelukkelsesdiæten, skal man efter denne periode indføre en gruppe ad gangen for at finde synderne, dem ens krop ikke kan nedbryde i tyndtarmen.

For datterens vedkommende er det laktose, andre grupper kan godt spises, men i små mængder og ikke for mange af dem sammen. Min grandniece, som er meget allergisk, og som gennem mange år har gået fra den ene speciallæge til den anden for at afprøve diverse diæter, fik først ro i sin mave, da hun kom på low FODMAPdiæten. Og som hun så rammende sagde (min kloge 17årige grandniece), man dør jo ikke af at spise det, så da de var på ferie i Italien, havde hun besluttet sig for at spise en rigtig italiensk pizza, velvidende at den indeholdt fruktaner (som er i hvede og rug). Og ganske rigtigt, efter nydelsen kom regningen, men den var det værd, og symptomerne forsvandt igen, da hun gik tilbage til sin vanlige kost, Det var også hende, der tørt sagde, at hun var blevet ret skrap til at bage brød og boller af fuldkornsspeltmel, for det var den eneste meltype, hun kunne tåle.

Der findes bøger skrevet af danske diætister, der findes en app og der findes helt sikkert meget på nettet om det. Man kan starte her, hvis man vil have lidt viden. Og nedenstående figur er taget fra denne hjemmeside.

Fakta

Hvad betyder FODMAP?

 • F står for Fermenterbare, som betyder, at kulhydrater nedbrydes i tarmen.
 • O står for Oligosakkarider, som er en gruppe af kulhydrater med op til ti molekyler.
 • D står for Disakkarider, som er en gruppe kulhydrater med to molekyler.
 • M står for Monosakkarider, som er kulhydrater med et molekyle.
 • A står for And (og), så på dansk skulle diæten hedde FODMOP.
 • P står for Polyoler, der er sukkeralkoholer, hvis navne tit ender på – ol.

Kilde: Mette Borre

Og hvorfor nu dette indlæg? Fordi jeg overvejer, om jeg orker at gå i gang. Det kan synes skørt ikke at orke, når nu min mave dagligt er et veritabelt gasanlæg, nogle dage mere end andre, og når nu flere i min familie har haft gavn af det. Jeg er bare ikke særlig struktureret, hvad angår mad. Hvis jeg laver en madplan, er det helt sikkert, at jeg har lyst til noget andet, når jeg kommer til aften. Når jeg har besluttet mig for at udelukke hvedemel, så længes jeg efter rundstykker og boller, dog har jeg den sidste tid fået det reduceret i min hverdag, og jeg kan mærke en forskel (faktisk er rugbrød og mit hjemmebagte knækbrød også med højt indhold). Så dette indlæg er lige så meget til mig selv, jeg er vel i det, man i Forandringens Hjul eller Stage of Change modellen kalder overvejelsesfasen. Om jeg nogen sinde kommer videre, vil vise sig.

DSC_3379

14 kommentarer:

 1. Min datter er også på FODMAP. Ingen tvivl om, at det er godt for en irriteret tarm. Og som hun sagde, hun fik pludselig så god tid til alt, da hun ikke længere skulle bruge tid på badeværelset!
  Når vi er på tur, bestemmer hun maden/laver selv det meste. Det er da træls at være på regelbundet kost. Vores lyster siger jo noget andet. Det er alligevel værd at prøve: Belønningen er ro!
  Der er mange gode opskrifter til diæten. Og de kan fint spises af hele familien.
  Pøj pøj !

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anne, og der er masser man kan spise, det har du ret i

   Slet
 2. Ja, jeg er selvfølgelig Marius Modsat.
  Når man er nået vores alder, skal man ikke lade sig styre af diæter, regler og formler, men nyde det man har lyst til.

  Herreste Gud, fordi det skulle rumle og regere lidt. Det er blot tegn på, at fabrikken kører og fungerer. Skulle man ud at føre sig frem på nattelivets dansegulve var det problematisk; men det er vi jo herligt fri for.

  Jeg synes, at de som følger diæter -og det er meeeget oppe i tiden at være ude af stand til at omsætte både det ene og det andet- ofte udvikler en tiltagende sarthed og hos unge endda regulære spiseforstyrrelser.

  Ligesom det er sundt en gang imellem kunne mærke i musklerne at man har motioneret eller gået lidt hårdt til den arbejdsmæssigt, tror jeg også at det er godt at give sin fordøjelse lidt udfordringer.

  Jeg sad i forgårs og nød den herligste syriske mad i en nystartet restaurant -et fund til prisen- som virkelig udfordrede en dansk fordøjelse.
  Skulle jeg have skånet min mave og spist en eller anden type specialdyrkede tibetanske linser hjemme ved køkkenbordet og derved være gået glip af endnu en madmæssig oplevelse af de store?

  SvarSlet
  Svar
  1. Farmer, jeg er fuldstændig enig med dig. Dette er ikke en diæt, der skal følges slavisk resten af ens liv, dette er en måde at finde ud af, om man kan gøre noget, hvis man er plaget af mavesmerter dagligt og føler sig hæmmet af konstant at føle sig oppustet i maven og for nogles vedkommende også har diarre konstant. Ligesom hvis folk er forstoppet, så har man det ikke godt, og det går ud over humøret og energien.
   Denne diæt eller skal man kalde det udredningskost er baseret på forskning og viden om bakterier og kost. Ligesom min mand nu har et apparat, han sover med om natten, fordi hans søvnapnø gjorde, at han mistede energi om dagen. Søvnapnø har han haft i årevis, det er bare først nu, det hæmmede ham. Sådan ser jeg også denne kostudredning som en måde at få det bedre på. Og for mig handler det om, hvorvidt jeg føler mig så hæmmet af den daglige oppustethed og mavesmerter, at jeg vil undersøge, om der er noget, der trigger den.
   Så nej, vi skal sandelig ikke sige nej til nye madoplevelser,fordi vores mave måske ikke havde kunnet tåle det. Og i denne kostform er det ikke kødet og fedt, der er synderen, og linser er faktisk noget af det, der kan udløse mavesmerterne ;-)

   Slet
 3. Kære Lene, min har/har haft helt det samme som dig. For er par år siden slog vi over på fodmap, vi tog en periode, hvor vi slavisk fulgte diæten. Han fik det meget bedre og tabte et par kilo. Jeg indrømmer, st jeg syntes, det var besværligt i starten, men med telefonen i hånden gik. Jeg kom i gang med at bage brød af speltmel, og er fortsat med det. Hvad kosten ellers angår fandt vi ud af, hvilke ting, han ikke kan tåle. Helt sikkert er for sukker den værste faktor, når han en enkelt gang syder, kan man efter en halv time høre maven rumle 😂 Idag har vi fundet et naturligt leje, og er vi ude at spise eller lignende, er det jo et valg om man gerne vil smage den gode mad og have lidt rumlen i maven eller ej. Det er underligt, god gammeldags husmandskost med masser af kål, er rigtig godt, men løg, porrer og f.eks æggekage er bare ikke godt. Men de to største syndere er hvidt mel og sukker. Fortsat god weekend og gode fridage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marianne, for dit svar. Dejligt at I fandt frem til en måde at håndtere symptomerne i hverdagen. Og tak i lige måde :-)

   Slet
 4. Det er svært at lægge sine kostvaner om, men hvis man kan få det bedre, er det jo det hele værd. Jeg døjer selv meget med allergi og eksem, så jeg eksperimenterer også med kosten ind imellem for at se, om der er noget, der hjælper. Jeg har fødevareallergi, og da den blev konstateret var der ingen vej uden om en ændret kostplan. Man kan godt, når man skal :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Randi, og for mig er det vigtigt at hvis man skal ændre kosten, skal det være baseret på viden og ikke tro. Allergi er der jo desværre en del, der har. Godt du har fundet ud af hvad du er allergisk overfor. Men mange kalder det også allergi, når det de reelt har, er intolerance overfor visse fødevareemner.

   Slet
 5. Det er altid svært at gøre noget ved et eller andet, når det kræver ændring i ens hverdag.
  Måske er det også 'bare' i en periode, man skal ændre ... hvilket jeg siger fordi C fandt ud af, at hendes teenagebumser (her i en moden alder) og hyppige toiletbesøg skyldtes lactoseintolerance. Hun gik over til lactosefri produkter i et halvt års tid og bumserne og mavepinen forsvandt.
  Da hun en dag var gæst et sted, hvor hun fik lactose, kunne hun konstatere, at det ikke længere havde nogen negativ effekt på hendes krop. Nu drikker hun igen alm. mælk i sin kaffe og smører alm. smør på maden uden problemer og har gjort det længe (omkring seks måneder). Måske skal kroppen renses ud indimellem, og det er så det? Vi synes i hvert fald, at det var lidt underligt alt sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er faktisk også underligt, men dejligt. Måske er det også noget med mængder? Det mistænker min datter som en årsag. Vi havde ikke troet at det var laktose, hun var intolerant for, måske mere fruktaner (som er i rug og hvede), men det kan hun godt tåle, i moderate mængder.
   Efterhånden er det sådan blandt unge, at de må ikke få dit eller dat. Hvis jeg så bare vidste, at det var fordi de havde undersøgt det systematisk ved at udelukke emnerne en ad gangen, så kan jeg godt lave speciel kost til dem. Men oftest er det jo meget in, hvad man undgår. Eksempelvis glutenfri kost, her er glutenallergikerne ude og sige, at det ikke er en sund kost, men et nødvendigt onde, hvis man er allergiker og ikke kan tåle gluten. Andre kan være intolerant, men måske er det slet ikke gluten, men bestemte melsorter, der er righoldige på fruktan eller noget andet, som ofte er sammen med gluten?

   Slet
  2. Helt enig - dit svar til mig fortjener næsten en blogpost for sig selv :-)
   Der er nok lidt for meget mode i det indimellem, og det bevirker, at skeptikere som mig mister respekten for alle de 'kloge' kostråd.

   Slet
  3. Ellen, jeg er helt med og tak :-)

   Slet
 6. Pyha, vi har en fælles lidelse her, for godt 25 år siden fik jeg en kikkert undersøgelse, og her var der udposninger på tyktarmen. Dengang lød behandlingen HUSK, og den hjælper mig stadigvæk, tror jeg nok, samtidig med jeg sørger for meget fiberrig kost og motion.
  Derfor har jeg et hav af dårlige undskyldninger for at springe over hvor gæret er lavest mht. Low FODMAP.
  Jeg holder mig til diagnose og behandling jeg fik for godt 25 år siden, trods maven godt kan finde på at skabe sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, godt at du har god effekt af HUSK, det har jeg kun i perioder.

   Slet