fredag, januar 06, 2017

Fredagsfridag

Udenfor er der stadigt mørkt, men sneen på gårdspladsen lyser op sammen med lamperne på kartoffelbygningerne. Kontorarbejdet er i fuld gang, det gøres til en stille hyggetjans med te og musik i radioen. Der tænkes tanker om livet, om det at være mor, om det at være en erfaren sygeplejerske, om det at være mig. Jeg er sygeplejerske, jeg er storesøster, og alt det må mine børn trækkes med på godt og på ondt, for jeg er handlekraftig, jeg er hurtig til at komme med løsninger og meninger om, hvordan ting skal gøres. Jeg er også god til at lytte, jeg glemmer bare i al min trang til omsorg og kærlighed, at nogle gange skal jeg stoppe der og ikke gå videre til næste skridt, som er løsningsorienteret. Det kan være svært for voksne børn, som elsker deres mor, at sige fra, men heldigvis får de det gjort, og heldigvis er jeg som sagt også god til at lytte, så jeg hører det, og jeg øver mig i at blive bedre. Men vanens magt er stor i alle henseender, så jeg falder i. Det gør jeg også på arbejde. Vi lærer nu en gang bedst ved selv at tænke os frem til en løsning, måske med guidning, eller ved at prøve os frem til en løsning. Det er bare så svært ikke at give svaret, når nu man selv tror, at man har den bedste løsning.

januarsne

Nå, men i går lavede jeg den bedste kartoffelmos, jeg nogensinde har lavet, hvis jeg selv skal sige det. Og jeg ved ikke, hvor mange gange min søn har prøvet at fortælle mig, hvordan han laver kartoffelmos, men har jeg lyttet? Åh jo, men jeg har ikke taget det ind. I julen lavede vi mad sammen, og da fik han lov til at lave sin version af brændende kærlighed, og hold nu op, hvor den mos smagte godt. I går ringede jeg til ham og tjekkede, at jeg havde husket rigtigt, og så gik jeg i gang. Jeg har hermed overgivet mig til udgaven med grovere mos, mere smør og mindre mælk.

Adventsstjernen

Jeg tænker også på, hvornår de opfinder den automat, hvor man bare hælder sin papkasse med tomme sodavandsdåser og flasker ned i, og så sorterer den selv og tæller dem. I går stod jeg med julens ration af dåser og flasker ved automaten, møjsommeligt blev de puttet ind en for en. Og skulle jeg komme til at være lidt for hurtig, så skulle maskinen nok vide af at brokke sig. Det var nu nemmere dengang, da man købte kasser med sodavandsflasker.

helligtrekongersaftenPetersjul

Helligtrekongerlyset blev tændt i aftes og her til morgen, og når det er slukket, er julen til ende, som det står i Peters Jul. Det betyder, at julen skal fjernes fra mit hus. Det synes jeg altid er svært, jeg elsker mit juletræ og mit vinduespynt og alt det andet. Inde jeg fortaber mig helt i tankerne, må jeg hellere få afsluttet dagens første to-do punkt, så jeg kan komme videre i fridagens program (der skal jo også være plads til at se serie, selv om jeg kan mærke, at jeg vist “forspiste” mig i fridagene efter aftenvagterne). Men inden jeg slutter, så skal jeg høre, hvad I skal have at spise i aften. Kom frisk med jeres bud, så jeg kan blive inspireret. Ha en god fredag.

kagebord

PS nej det er ikke min aftensmad, men en kollegas gave til os i går, fordi hun fyldte 40 år. Hold da op, hvor så de bare lækre ud: Jeg var dog standhaftig, min krop har brokket sig så meget over julens indtag af lækkerier, at nu skulle det være slut med kager, slik og søde sager til hverdag. Og det takker den mig for, nu skal jeg så bare huske at lytte til den.

20 kommentarer:

 1. Vi skal have boller i carry i dag-plus spidskålssalat med appelsin. En gang imellem har jeg sådan en lyst til sådan en almindelig hverdagsret, som er let at lave, smager godt og kan laves til 2. Dage med det samme. Efter vi ikke mere er 6 stk, der skal laves mad til, nyder jeg sådan at have let restemad til en anden dag😃

  SvarSlet
  Svar
  1. Karen-Vibeke, nu får jeg lyst til boller i carry, det er alt for længe siden. Og jeg elsker restemad, det får vi tit, nu hvor vi kun er to :)

   Slet
 2. Dybe tanker, god kartoffelmos og sne - så bliver det ikke meget bedre! Rigtig god fredag til dig! ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. Skøreliv, tak og i lige måde :-)

   Slet
 3. Jeg kan sagtens genkende det, du siger om at være Mor med lidt for stort M, men jeg vil tillade mig at pudse min glorie og sige, at jeg har været uhyre opmærksom på at lade C leve sit eget liv, siden hun flyttede hjemmefra. I dag nyder jeg, at der er mange ting, hun ved mere om end mig, men også, at hun stadig kan ringe og spørge mig til råds om noget med mad :-)
  Og mad: Jeg bruger også smør (og æg, men ingen mælk) i kartoffelmosen, og alle elsker min kartoffelmos - også den søster, som siger, at hun da ikke kunne drømme om at komme smør i kartoffelmosen ;-) - men hun vil helst heller ikke komme sukker i marmelade, samtidig med at hun siger, at mine marmelader smager meget bedre end dem, hun selv laver. Jeg fortæller hende, at kvalitet er bedre end kvantitet, og at jeg derfor hellere vil spise mindre af alt det gode.
  Sådan er der så meget ... :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg er glad for at mine børn bor så langt væk, for så kan de passe sig selv, kan de :-) men det er især når de har det skidt, at trangen til at komme med gode råd kommer, det øver jeg mig i ikke at gøre.
   Sukker i marmelade har jeg altid brugt rigeligt af og det er ikke fordi jeg ikke ville bruge smør, jeg syntes bare at min mos smagte rigtig godt, jeg elskede den, nu elsker jeg min søns version mere :-)

   Slet
 4. Min krop brokker sig meget sjældent over indtag af lækkerier ... desværre. Det er vist mest mig, der brokker mig over, hvordan min krop vælger at se ud efter indtag af lækkerier ;-)
  Uh, hvor kan jeg genkende dine mor-tanker; jeg havde lidt den samme type mormor-tanker efter julen. Men jeg tror, vores børn alligevel er glade.
  Mht. mad: I går googlede jeg "hurtig aftensmad", og det kom der en lækker squashæggekage ud af (https://opskrifter.coop.dk/opskrifter/squash-frittata-med-loeg-og-cherrytomater-78). Den kan også du en dejlig fredag aften. Jeg valgte at riste et par skiver rugbrød også, og du kan vist roligt fylde andre grønsager i. Vi spiste i hvert fald helt op for to personer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg får ondt i maven og min mave forvandler sig til en gasproducerende fabrik med højrisiko for eksplosionsfare og alligevel spiser jeg troligt alt for meget af det hele :-)
   Jeg er vild med Frittata, det fik vi i en anden udgave i forgårs. Landmanden elsker den uanset om der er kød i eller ej. Edamamebønner og ærter sammen med køleskabets grøntsager er et hit her. Det gør den ikke ringere hvis man har lidt baconrester :-)

   Slet
  2. uha ja, bacon - det skulle jeg have tænkt på i går. Det er altid lækkert.

   Slet
 5. De kager ser lækre ud, men min mave er heller ikke glad for overdrevent kage-indtag, så det er bare med at få skruet ned for det. -Vi skal have rester, proklamerede Donnaen efter at have kigget ind i køleskabet i morges. Så det får vi så. (sidder ellers og får lyst til boller i karry) :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, jeg har også fået lyst til boller i karry, men det bliver nok også rester her efter at have kigget i køleskabet. Så må det andet komme i weekenden :-)

   Slet
 6. Da vi skal i byen i aften, ved jeg ikke hvad vi skal spise i dag. Men i går fik vi en gryderet med kylling, karry, hvidkål, porrer, flåede tomater og fløde. Jeg er kommet i gang med at lave madplaner igen - har lavet en plan for hele januar. Naturligvis kommer der afvigelser i løbet af måneden, men idéerne er klar.

  SvarSlet
  Svar
  1. Aase, det lyder lækkert. Her kommer madplaner aldrig til at fungere, men det er godt, besparende og nemt. Måske skulle jeg bare lave et idekatalog, det hjælper I mig jo med nu :-)

   Slet
 7. Kloge tanker og gode mad forslag, tak for det. Skal også nogle gange minde mig selv om, at jeg skal tie stille. Især efter at vi er blevet bedsteforældre, skal jeg passe på ikke at sige noget til vores svigerdatter. Jeg øver mig, men vil jo egentlig bare gerne hjælpe. Fortsat god fredag/fridag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, Marianne, det er jo heldigvis for det meste udsprunget af kærlighed og omsorg, men ja, jeg tror også jeg skal øve mig den dag jeg bliver bedstemor :-)

   Slet
 8. Jeg er god til at lade dem selv finde løsninger (indsæt glorie), jeg er generelt god til at give slip og lade dem klare sig selv, sådan er jeg bare indrettet, det er ikke noget jeg har besluttet.

  En god kartoffelmos kan noget ;)

  Er den maskine ikke opfundet? Jeg mener, at man i Aalborg og Aarhus fx kan smide en pose dåser i en maskine, som sætter pengene ind på dit kort.

  God fredag og god weekend :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Helle og i lige måde. Puds du bare glorien og skøn på den egenskab :-)
   WHAT, hvorfor er den maskine ikke kommet til min del af Nordjylland.

   Slet
 9. Jeg kan godt lide, at du har et helligtrekongerslys. Det vil jeg også have næste år, for faktisk har jeg aldrig haft et.

  Jeg skal have stegte nudler a la Thailand.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, Bethesda boghandel ved Torvehallerne har lysene.
   Stegte nudler lyder lækkert, det har jeg aldrig smagt :-)

   Slet