tirsdag, januar 31, 2017

Gåsebryst

Ordet vækker minder, minder om et kursus om synkeproblemer, hvor ergoterapeuter fra Hammel Neurocenter skulle undervise os i pleje og behandling af mennesker med synkeproblemer. En af øvelserne var at spise gåsebryst, mens man var halvejs liggende. Tro mig, det er svært, for denne kages sammensætning af forskellige konsistenser (lagkagebund, flødeskum, marcipan og syltetøj) gjorde, at man meget nemt kunne få det galt i halsen. Og det er nøjagtig det, der sker for nogle af vores patienter, også selv om de sidder rigtig, og vi har gjort alt, hvad vi kan med hensyn til den korrekte siddestilling, når man skal spise. Så de patienter skal have mad med ensartet konsistens, så kan de spise uden at fejlsynke, og det er vigtigt. På den måde forebygger vi lungebetændelse og feber og dermed forværring af patientens situation.

Gåsebryst er det, der ligger på mit køkkenbord til optøning. Jeg er i gang med projekt, brug det du har i fryseren og glem din manglende lyst til at lave mad. Så i går fik vi labskovs, i dag skal vi så have gåsebryst med kartoffelmos (på sønnens måde). Jeg fik ikke købt ind til rødkålssalat, så det må blive gulerødder i en eller anden variation. Her i huset er vi vilde med den klassiske råkostsalat, men måske passer let kogte gulerødder bedre? Ovnbagte kan jeg godt glemme, for så bliver jeg alene om at spise dem. Fryseren er gået igennem i håb om at finde en pose grønne bønner, men ingen bønner havde forputtet sig.

Gåsebryster i flyvende tilstand kan også ses i disse dage. det er et flot syn, når en hel flok kommer hen over gården. Og især når himlen er så blå, som den var kortvarigt i går og i dag.

Mine brystmuskler blev rørt i dag, for jeg kom i LOOP fra morgenstunden inden frisørbesøg og møde. Så nu er jeg klar til at nyde aftenstunden, altså når først maden er lavet. Sæt i gang, Lene! Ha en god aften.

300117 - gæs300117gæs2300117 - gæs

22 kommentarer:

 1. Længe siden jeg har spist både den ene og den anden slags gåsebryst, begge dele lyder lækkert. Flotte billeder af gæssene.

  SvarSlet
  Svar
  1. tak, Anette, og jeg har vist ikke fået kageversionen siden dengang :-)

   Slet
 2. Wow, sikke et syn! Men altså... Nu har jeg lyst til kage! KUN kage....
  NB: Har lidt udfordringer med at lægge kommentarer hos dig på dette indlæg...

  SvarSlet
  Svar
  1. Skøreliv, øv at det driller med kommentarlægning. Jeg fik også lyst til kage efter at have skrevet om det :-)

   Slet
 3. De spisebesværlige gåsebryster smager himmelsk, og dem i himlen har jeg aldrig smagt, men er sikkert gode.
  Jeg elsker synet af de store gåsetræk, som vi har stort set hver morgen. Enten den ene eller den anden vej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, vi fik nok lige givet dem lidt for meget, men det smagte godt :-) det er så smukt med den kæmpe flok i formation.

   Slet
 4. Man bliver aldrig træt af at lægge nakken tilbage og beundre de store flokke af trækkende gæs - man hører dem tit, før man får øje på dem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Randi, lige nøjagtig :-)

   Slet
 5. Uhm... gåsebryst er godt, det har jeg ikke fået i mange år. Til gengæld har jeg fornylig fået gåsebryst af den flyvende slags, det var en sej omgang. Gad ikke spise det. Måske man bør sprænge det, da det med alderen ikke er så let at fastslå.
  Det med synkebesvær, ja det er rigtig svært når flere koncistenser mødes i det samme. Har arbejdet med mennesker med synkebesvær, i en hel del år. Det var faktisk interessant, at der var ansatte som syntes at det at blende alle ingredienser sammen var uestetisk, det bliver som regel brun/gråt det hele. Så de blendede hver ingr. for sig, med det resultat at der var mange fejlsynkninger, på grund af de forskellige koncistenser. Lungebetændelse er der ingen med helbredssvækkelse, der har brug for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Folehaves univers, ja det kan være en udfordring med de gamle gæs.
   I dag har man andre alternativer til blendet brun kedelighed, og det er godt.

   Slet
 6. De dejlige, bløde og flødeskumslækre gåsebryst er en slags signaturkage for en flok gamle kolleger, jeg mødes med i ny og næ. Vi taler i hvert fald meget om dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, I må da spise dem også, ikke noget med blot at tale om dem :-)

   Slet
 7. Har I virkelig haft sådan en flot blå himmel. Fantastisk! Her var den grå hele dagen. Sådan et gåsetræk er et skønt syn. Og lyd er der som regel også. Det er nu længe siden, jeg har set og hørt gæssene. Det er også længe siden, jeg har fået kage-gåsebryst. Men det kan der gøres noget ved. Tak for inspiration ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, Betty. Vi havde kortvarigt blå himmel og så blev det gråt og diset.

   Slet
 8. Ih, jeg så også en flok gæs i går. De lyder helt fantastisk.
  Gådebryst er en dejlig kage. Men endnu bedre er da stegt gåsebryst. Uhm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er en skøn lyd, der først kommer og så synet af dem bagefter :-)

   Slet
 9. Jeg er sikker på, at min håndværker kan spise gåsebryst, mens han står på hovedet ;) og kartoffelkager ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, skal vi lade det komme an på en prøve :-)

   Slet
 10. God ide mht. oprydning i fryseren, det står den også på her i februar, den skal tømmes så meget den kan før jeg igen i marts køber ind. :-)
  Det kan blive til mange lækkerier/kombinationer, her ligger der flere gengangere, men det er besluttet der skal være afveksling i det, så der skal leges.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, og vi skal have ryddet op i fryseren, så nu skal det være :-)

   Slet
 11. Flotte gåsetræk. Interessant at læse det om de forskellige konsistenser, der bevirker synkebesvær. Så lærte jeg det i dag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. fruen i midten, og for korrekthedens skyld, så har en stor del af patienterne synkebesvær i det akutte stadie, så derfor må de ikke få forskellige konsistenser, fordi det nemt kan give fejlsynkning :-).

   Slet