mandag, januar 30, 2017

Helt fortumlet

Jeg sidder her i mit tøj, søvnen ligger stadig i øjenkrogen og på øjenvipperne, munden føles som efter at have spist en tør gammel kage. Det er ikke så sært. Jeg har lavet te til mand og kone, jeg har sat vasketøj over og jeg har besvaret kommentarer til sidste blogindlæg. Egentlig burde jeg blive vasket og få børste tænder, for det trænger jeg til.

Da jeg kom hjem ved midnatstid efter en stille og rolig aftenvagt, var der hundekoldt i huset. Landmanden var lige vågnet, han havde tændt op i brændeovnen først på aftenen og var så faldet i søvn. Det undte jeg ham, for det trængte han til, så nu sad han og så en film. Han havde derfor ikke mærket kulden i huset, før jeg kom. Mens jeg nød te og en ostemad, gik han ud og kiggede på stokerfyret og ganske rigtigt, det var gået i stå og hvad værre var, tilførslen med piller var helt stoppet til, og der var kommet vand ind, så han måtte i gang med manuelt at tømme og rense. Jeg skulle ikke hjælpe, så da jeg havde spist min ostemad, lagde jeg mig ned på sofaen og ville starte nattens søvn, som jeg plejer efter aftenvagt, med en lille lur på sofaen.

morgenstundsglimt

Jeg vågnede i morges helt fortumlet, landmanden var egentlig lige så fortumlet, for han havde arbejdet til klokken halvfire i nat, og nu skulle han i gang med otte timer ved kartoffelsorteren. Han havde godt set, at jeg sov på sofaen fuldt påklædt, dog uden briller og høreapparat (hold nu op som det lyder gammelt), da han kom ind. Men han har en stående ordre på, at jeg ikke skal vækkes, for så kan jeg ikke falde i søvn igen. Det er ikke sjovt at skulle sidde ved en sorter i otte timer, når man har sovet så lidt.

Det har jeg prøvet, da børnene var små og havde været syge om natten, og vi havde ordrer på flere læs kartofler (et læs svarende til 24 tons kartofler = en lastbil fuld). I den situation er der ikke noget, der hedder barnets første sygedag. Vi klarede os ved, at barnet blev placeret i stuen i sofaen med lommetørklæder og saftevand med råderet over videoen, og så smuttede jeg ind på tilsyn, hver gang en bigbag var fyldt med kartofler (1000 kg) og ny skulle sættes på. Sådan klarede vi os igennem de sygedage, vores børn havde, fra de var 2 og 3 år til de var 13 og 14 år. Herefter blev det landmanden, der gik på sygebesøg i stuen, hvis jeg var på arbejde på sygehuset. Da landmanden fik mobiltelefon, kom fastnettelefonen ind på bordet sammen med lommetørklæderne, for så kunne de ringe efter mig.

morgenstundsglimt2

Og trangen til at sove, mens vi sorterede, blev bekæmpet ved, at jeg valgte emner ud, jeg skulle tænke på. Det skærpede koncentrationen, for det kan godt være søvndyssende at se 20.000 kilo kartofler trille hen over sorterbordet i løbet af en dag. En bigbag tog ca. 20 minutter at fylde, og indimellem talte jeg sekunder for at få tiden til at gå, til jeg kunne rejse mig, løbe ind og kigge til et barn, der hyggede sig med disneyfilm eller satte en vaskemaskinefuld tøj i gang eller hjalp med at sætte næste bigbag på vægten. Så jeg ved, hvordan landmanden må have det i dag, og han ønsker ikke hjælp, for de kan alligevel ikke køre hurtigere, selv om jeg kommer ud.

Nu vil jeg få søvnen ud af øjnene og den gode smag tilbage i munden. Og så kan mandagens fridag passende starte med stille og roligt kontorarbejde. Hvordan mon din mandag er startet?

morgenstundsglimt3

19 kommentarer:

 1. Jeg tror nu det har været hyggeligt at være barn syg hos jer; I var der jo! Synes faktisk det dersens kartoffelsortering lyder lidt romantisk, hvis man kan sige det sådan, på sin egen vis - måske er det fordi det er dig, der fortæller om det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Skøreliv, vores børn hyggede sig i hvert fald. Og jeg kan stadig smile af tanken om, når en af dem kom ud iført nattøj og gummistøvler, fordi de skulle have skiftet video. Vi har sågar holdt den ene hjemme fra børnehave for at vedkommende kunne holde den anden, som var syg, ved selskab. Det nød de :-)
   Jeg er da stolt af at jeg kan få kartoffelsorteren til at fremstå romantisk, for det var det ikke! Men et eller andet sted er det nok tanken om det skønne ved at arbejde sammen som par på det sted, hvor ens hjem og børn er. Det er sådan lidt Bonderøvsagtigt ;-)

   Slet
 2. Jeg har lige slettet en meget lang kommentar - det hele kom til at handle om mig, og det skal det jo ikke på din blog.

  God dag til dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Helle, og i lige måde. Øv, det måtte da gerne handle om dig, jeg spurgte jo til din start på dagen :-)

   Slet
 3. Man må klare sig med de muligheder man har, og det må jeg sige, at I har været gode til at gøre på bedst mulige måde. Dine børn husker garanteret sygedage som noget, der var enormt hyggeligt.
  Jeg forstår godt skørelivs tanker om hygge, hvilket jeg kan tale med om, at det bestemt ikke var, men jeg tror du har meget ret i, at det via din gode beskrivelse minder lidt om Bonderøven og hans liv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, tak. Det tror jeg faktisk også de gør :-)
   For mennesker, som haster ud hver dag til hver sit sted og hvor man skal hente børn alle mulige steder inden man er samlet sidst på dagen, kan tanken om at arbejde og hjem er samme sted lyde romantisk og forjættende. Det var der også mange af mine børns skolekammeraters forældre, der tænkte. Jeg ville ikke have undværet de 11 år, og vores børn tænker tilbage på de år som noget særligt. Og de har glemt hvor tit de har været træt af, at landbruget altid bestemte vores planer. Og jeg tænker også i dag tilbage på de år med glæde, men dengang var jeg indimellem dødtræt af landbrug og landmænd ;-)

   Slet
 4. Du kan altid få det positive frem, det har og er stadigvæk hårdt at være selvstændig og medarbejdende, men jeg er sikker på at dine børn husker det, som gode hyggelige dage. Godt du trods alt fik nogle timers søvn med eller uden børstede tænder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marianne, det er jeg glad for at høre. At være selvstændig har sine udfordringer, at være offentligt ansat som mig har også sine udfordringer, men heldigvis er vi begge galde for vores fag og vores hverdag :-)

   Slet
 5. Sikke en nat, god plan med de små i havde den gang.
  Selv er jeg blevet taget med i vasketøjskurven når køerne skulle kælve.
  min dag er startet ok, bortset fra jeg stadig ikke har fået bugt med den truende snue.
  Nyd du din fridag, den lyder tiltrængt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, vaskekurve kan bruges til meget :-) Tak og du ønskes god bedring.

   Slet
 6. Sikke en nat - og sikke en dag. Måske er der noget i luften? Både jeg og kollegaen har haft sådan en mandag, hvor ingenting ville lykkedes og alt skulle skrives ned, fordi huskeren allerede er forstoppet.
  Det bliver en bedre dag i morgen. For både dig, landmanden, min kollega og jeg. Og ja alle andre som også har været sådan lidt ved siden af sig selv i dag. Skal vi ikke aftale det?

  SvarSlet
  Svar
  1. KS, det er en aftale. Gemalen sover sødeligt nu, jeg kæmper med ikke at falde i søvn, så jeg laver mad :-)

   Slet
 7. Min søster fik altid et par kattekillinger ind til sig, når hun var syg. Det var den bedste medicin for hende :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pollyanna, alternativ medicin :.-)

   Slet
 8. Fik et syg barnebarn ind af døren kl 6,30...vi har hygget hele dagen, og lavet aftensmad til resten af familien inden de gik hjem. Synes nu også lille broderen virkede en smule varm. Så spændende hvad der sker imorgen. Der er godtnok mange der er ramt af snue og influenza.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joan, godt at du kunne passe barnebarnet, god bedring og mon du fik flere i dag til pasning?

   Slet
 9. Skønne minder fra en svunden tid.
  Mandagen gik med at sove, da natten var ramt af dårligdomme. I skrivende stund er tirsdagen skudt i gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, tak. Håber du har det bedre i dag.

   Slet
 10. I har været gode til at få arbejdet til at glide og få passet syge børn samtidigt. Det lyder hyggeligt for børnene. Det må have været hårdt for jer.
  Det var godt, du fik din nattesøvn på sofaen. Sikke da en nat landmanden fik med at ordne fyret. Han er en alsidig mand, der kan det meste.

  SvarSlet