søndag, januar 01, 2017

Blanke sider eller hvad?

Et yndet billede på et nyt år er en ny kalender med blanke sider. Siderne bliver hurtigt udfyldt med aftaler, små huskenoter, fødselsdage, der skal huskes osv. Men et nyt år for et menneske er vel ikke en kalender med blanke sider? Vi bringer jo alt det med os, som også var i 2016. Livet og de sammenhænge vi indgår i, ændrer sig jo ikke som et trylleslag, fordi vi nu skriver 2017.

Vi kan have drømme og tanker om ting, der gerne måtte ændre sig eller ting vi gerne vil nå i 2017, men helt blanke sider i vores liv? Den køber jeg ikke. Vi kan ikke bare slette alt det, der er gået forud. Det er også med i det år, der ligger foran os. Hvilket billede kunne jeg så bruge om det nye år?

En rygsæk? En rygsæk som er fyldt med det, der var, hvor jeg måske lader noget blive i året 2016, andre ting tager jeg med og nye ting kommer i undervejs. En vej? En vej, som måske har en retning, men hvor der er plads til, at jeg ikke behøver at tage den slagne vej, men kan tage en afstikker eller måske en helt ny vej? Jeg har ikke en metafor, der rigtig kan beskrive de tanker, jeg har om livet og et nyt år. Egentlig er det vel også ligegyldigt, for livet er her og nu, og det skal leves.

Nytåret er en anledning til at at tænke tanker, og det tror jeg, at alle gør i en eller anden grad. Mit nye år startede med at jeg kom halsende ind af døren 23.59 i det gamle år, fordi vi fik en dårlig patient i vagtskiftet, så jeg blev lige lidt længere. Og jeg har også haft den ansvarshavende for dagvagten i telefonen i dag, for at vi sammen kunne lægge en god plan for de næste 24 timer. Så lige nu tænker jeg kortsigtet, måske bliver jeg nødt til at fortsætte i nattevagten, det håber jeg ikke, for jeg har planer for min fridag i morgen. Nu får vi at se. Alting kan ændre sig hurtigt.

julekrybbenytårsbord

Nu vil jeg nyde en kop te mere og så gøre klar til vagten. Nytårsdag startede med et anfald af behov for ro og orden omkring mig, så der blev ryddet op, støvsuget, vasket tøj, hængt tøj op og lagt tøj sammen. Julekrybben fik den lyskæde, som var tiltænkt bordækningen juleaften, og en ny dug på julebordet gjorde dette klar til de sidste juledage. God første januar, 2017, til dig.

stemningsbillede instagram

34 kommentarer:

 1. Også god 1. januar til dig, Lene! Ja, du har helt ret; rygsækken med indholdet fra de forgangne år tager vi med os selvom kalenderåret er nyt. Jeg har aldrig helt forstået det dersens nytårskoncept. Det er jo et kulturelt fænomen, og som du skriver er dagen idag jo ikke som sådan anderledes end den igår. Det er noget mærkelig noget...
  Skønt med oprydning og orden; det er dejligt! ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Skøreliv. Næh egentlig kunne vi gøre status ved vores fødseldag eller efter sommerferien eller ... Måske er det den mørke tid kombineret med håbet om lyset forude, der gør at vi tænker over livet?
   Og jeg føler mig godt tilpas ved at der er ryddet op. Julepynten er her jo stadig, den er her en lille uge endnu :-)

   Slet
 2. Alt det med nytår, solhverv og ritualer i den forbindelse er vist fra gammel tid, hvor der var megen overtro i forbindelse med årsskiftet. For selvfølgelig er det bare en dag som alle andre, og man har altid fortidens bagage. Det er jo bl.a. den der gør, at man er den, man er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, det tro jeg du har ret i. Og vi kan godt ændre vores reaktionsmåder og handlemønstre, men vi kan jo ikke ændre det, der er sket og det som vi må tage med os ind i det nye år.

   Slet
 3. god metafor med rygsækken
  godt nytår til dig med den fortsatte rejse i livet

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette og i lige måde :-)

   Slet
 4. Jeg holder af langsigtet planlægning, men det er den kortsigtede, der får verden til at fungere omkring os.
  Metaforen med rygsækken er god. Vi bruger den jo altid om børn: hvad de har med i rygsækken, når de bliver født, når de starter i skole, når de træder ind i voksenlivet. De er jo heller ikke som blanke sider...
  Håber din vagt bliver rolig :)
  Mette L

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Mette. Vagten var travl men med gode kolleger, så går det :-)

   Slet
 5. Ingen blanke sider, men håb om at nye vejen kan opdages :)
  Rygsækken, erfaringerne slæber vi jo med os hele livet, men nogengange kan vi faktisk få ryddet lidt op i den :)
  Rigtig godt nytår :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Miri og i lige måde. Nye veje er altid spændende at betræde. Og ja det er godt at få ryddet op i rygsækken en gang imellem :-)

   Slet
 6. Du nåede det hjemlige nytår i den 11. time - lidt mere bogstaveligt end den vending normalt skal forstås :-)
  Jeg gør normalt ikke status ved nytårstide, men nok mere i forbindelse med årets mærkedage af den ene eller den anden art.
  Den 16. januar er det 30 år siden, John inviterede mig ud første gang.
  Den 11. februar har vi boet i Den Stråtækte i to år.
  Den slags får mig i højere grad til at reflektere ... men de fleste bruger nok nytåret til det.
  Nytårsforsætter har jeg heller aldrig gjort i :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det var helt bogstaveligt :-)Jeg glemmer mærkedage, men nu du siger det så er det snart 33 år siden at jeg blev forlovet :-) refleksion kommer ofte for mig ved mine børns fødselsdage.

   Slet
 7. Det er nemlig rigtigt: Der er mange ting, vi tager med os i livsrygsækken, og de er meget mere væsentlige end, at der er et tal der skifter. Det er mange år siden, jeg holdt op med at anse nytårsaften for en vigtig eller skelsættende aften. Det er jo i realiteten et nyt år hver dag.

  PS: Dejlig julekrybbe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Hanne, og her i huset går vi heller ikke op i nytårsaften, så derfor sætter jeg mig altid på den vagt :-)

   Slet
 8. Godt Nytår - jeg håber du har en rolig vagt i dag. Jeg holder meget af metaforer og kan godt lide den med rygsækken. Jeg kan også godt lide at tænke på et nyt år som blanke sider og når jeg gør det tænker jeg et nyt år som et nyt kapitel i mit liv KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, tak og i lige måde. Et nyt kapitel i en bog er jeg med på, for så starter man jo ikke på en blank uskreven bog, men de forrige kapitler er med til at forme det nye kapitel :-)

   Slet
 9. Godt nytår... Behovet for almindelig hverdag ovenpå jul med sammenkomster og faste traditioner er stort. Meget af julen er pakket ned. Gæsterne taget hjem. Men Helligtrekongerlyset fra Refugiet er kommet i stage og bliver min afslutning på julen.
  Vi er landet stille og roligt i 2017. God vagt og forhåbentlig rolig start på det nye år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anne og i lige måde. Mit Helligtrekongerlys skal også findes frem og lyse for mig frem til fredag.

   Slet
 10. Godt nytår.
  Jeg er til det ubeskrevne blad, for jeg kan ikke vide hvad morgendagen kan tilbyde, der står måske noget i kalenderen, men der kan springe noget ind foran, der gør, det der står der ikke bliver til noget for mig, derfor det ubeskrevne blad, da det først kan udfyldes efter hændelsen.
  Dejligt at få lidt fra hånden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Abildjyde og i lige måde. Men det der sker er på nogle områder afhængig af det der er sket.

   Slet
 11. "livet er her og nu, og det skal leves" - det var en god sætnning, som jeg vil tage med mig. Og jeg vil leve livet med de oplevelser og erfaringer, jeg har fået i alle årene, der er gået forud. Vi er blevet til dem, vi er, på baggrund af historien, så det hele hører med.
  Nu håber jeg, at du har fået lejlighed til at falde lidt til ro efter dine vagter. Her glæder jeg mig til de rolige dage efter de mange gæstedage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, indimellem har jeg så travlt med at planlægge at jeg glemmer at leve, så det øver jeg mig på :-)

   Slet
 12. Godt nyt år til dig! Jeg husker en Radisse-stribe, hvor Trine vrisser efter Nytår: "Jeg tror de har prakket os et gammelt år på!"- alt er jo ved det gamle. Intet er forandret - Trump bliver præsident! På den anden side er nytåret en kollektiv mulighed for at standse op - se tilbage og frem i fællesskab - derfor Janushovedet/januar med et ansigt som vender to veje. - Må det nye blive godt for dig og dine!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Charlotte, og så lærte jeg noget et nyt ord, Janushovedet. Måske har jeg i tidernes morgen hørt om det i oldævl :-)

   Slet
 13. Godt nytår. Gode tanker om det at starte på et nyt år med det gamle i bagagen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Pernille og i lige måde :-)

   Slet
 14. Rigtig godt nytår Lene, tak for alle dine fine, dejlige og tankevækkende indlæg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Inge, og i lige måde. Og tak for ordene :-)

   Slet
 15. Jeg har et helt specielt forhold til den der "blanke" kalender og årets første dag. Jeg har ikke tænkt over det med rygsæk eller vej. Måske hælder jeg til min kalender med få notater og masser af blanke felter, hvoraf mange af dem helst ikke skal fyldes ud ;) Godt nytår, Lene!

  SvarSlet
  Svar
  1. KS, mon du har fortalt om det forhold på din blog? Tak og i lige måde :-)

   Slet
  2. Hov, det ved jeg ikke. Altså det med den første dag i året? Det er også første dag i mit liv ;) altså for nogle år tilbage (ikke mange forstås, men nogle år). Hahahaha.

   Slet
  3. Ks , så har du et indlæg, der skal skrive (måske) :-)

   Slet
 16. Godt nytår til dig og dine.
  Rygsæk-metaforen synes jeg godt om. Jeg er den, jeg er, pga det der ligger i min rygsæk fra tidligere. Der er ting/erfaringer/oplevelser, der med tiden kun får en lille plads i rygsækken, for der skal jo også være plads til noget nyt. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, tak og i lige måde. Der skal nemlig være plads til nyt, så vi må lette rygsækken indimellem :-)

   Slet