mandag, april 08, 2019

Ud at køre

Søndagen startede sløvt, jeg kunne ikke falde i søvn efter toiletbesøg om natten. Til gengæld fik jeg læst en del i Peter Lund Madsens bog Frihedens Pris, og siden hen faldt jeg i søvn igen.

Mens landmanden trænede hund, slappede jeg af med bogen og fik også handlet ind. Vi havde talt om en motorcykeltur, og det blev slået sammen med, at landmanden skulle levere en kartoffelprøve til en kartoffelavler og kartoffeleksportør i Midtjylland.



Det blev en dejlig tur, men også en kold tur, for selv om solen skinnede, så var der koldt. Især hjemturen. Vi havde ganske enkelt ikke fået klædt os på til forholdene. Det var dumt, især da vi har tøjet og støvler til ydersæsonerne. Vi er bare så vant til først at køre, når der er varmt nok til sommerbeklædningen.


Først afleverede vi kartoffelprøven og fik samtidig en rundvisning i alle hallerne hos Danmarks største avler af læggekartofler. Det var spændende at høre om. Der blev arbejdet alle ugens syv dage og døgnet rundt, når kartoflerne blev taget op. Kartoffelsortering og pakning foregik fra klokken fire til 24. Det betød masser af ansatte, som arbejdede i flerholdsskift. Efterfølgende tænkte jeg meget over de mange dygtige iværksættere, der findes rundt omkring i landet, som ikke gør særlig meget væsen af sig. De ved godt, at de er dygtige og at de har gjort det godt, men det er ikke noget, de skilter med. Det er en fornøjelse at være sammen med et sådant menneske.


Bagefter skulle vi egentlig hjem, men landmanden fik lyst til at se Hvidsten kro, så selv om vi var i nærheden af Viborg, så tog vi turen på tværs over til Hvidsten. Kroen var åben, der var masser af mennesker, men heldigvis kunne vi få en plads uden reservation.



Selvfølgelig skulle vi have kroens berømte æggekage, den var værd at vente på. Godt rugbrød, god sennep og en velsmagende æggekage med godt sprødt flæsk. Vi var i den grad mætte, da vi rejste os.



Heldigvis kunne vi få rørt kroppen ved at gå den lille tur hen til Mindelunden for at se gravstedet for de 8 modstandsfolk, som blev henrettet i 44. Ligesom de store gravsteder i Normandiet vækker det til eftertanke om mennesker, der gav deres liv, for at jeg kunne vokse op i Danmark og ikke en region i Hitlers Tyskland.



Så tog vi turen hjem efter næsen, først op til Mariager, så til Hadsund, herefter kørte vi på tværs og kørte op gennem Rold skov til Skørping og videre til Aalborg, hvor vi røg på motorvejen. Nu var vi så forfrosne, at vi næsten ikke kunne kravle af motorcyklen, da vi holdt hjemme på gårdspladsen.

Mariager Fjord ved Mariager

Efter et par kopper te havde jeg så småt fået varmen, og så krøb jeg under dynen med en bog.

Søde lam havde de også på Hvidsten Kro

8 kommentarer:

  1. Godt med ture ud i det blå og improviserede krobesøg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, hverdagen kan blive lidt ensformig, hvis der ikke sker lidt indimellem :-)

      Slet
  2. Hvor skønt med sådan en spontan (og lidt kold) tur, - og så lækker æggekage på Hvidsten Kro.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, jeg elsker når vi gør noget andet end planlagt. Så nu fik vi æggekage og fik set Hvidsten Kro i stedet for at køre lige hjem.

      Slet
  3. Åhh, jeg hader selv at fryse, så jeg føler med jer, men for pokker hvor har det da også bare været hundehamrende koldt!
    Jeg så filmen om Hvidstengruppen og må da absolut besøge kroen, hvis vi skulle komme på de kanter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det var så dumt, når man har tøj, der kunne have matchet kulden.
      Deres æggekage var ualmindelig god :-)

      Slet
  4. Hvidsten kro er bestemt et besøg værd. For et par år siden var vi på familietur med børn, svigerbørn og børnebørn. Dagen startede med et besøg på Morsø Traktormuseum...en super oplevelse, (især for dem der er traktor nørder) og derefter hjemad med stop på Hvidsten. Snakkede om hvor mange mennesker der i gennem årene havde siddet ved det lange bord i kro stuen, og hvilke planer der var blevet lagt ved det bord. Ja, hvis tingene kunne tale...….

    SvarSlet
    Svar
    1. Joan, ja hvis tingene kunne tale, så kunne vi få mange historier. Vi sad ved langbordet og talte om det hårde slag det måtte være for familien og det lille samfund, da gruppen blev henrettet.

      Slet