mandag, april 01, 2019

Vildmarkstur, del 4 med en dag, der satte varige spor i os

Dag 3 på vores Finlandstur bød på en ganske anden oplevelse end vilde ture på snescooter. Førhen havde rejselederen planlagt en dag mere til snescooter, men folk var ganske enkelt så trætte og mørbanket, så det blev droppet til fordel for valgfri aktivitet. Vi havde valgt at køre på hundeslæde sammen med otte andre.


Det blev en ganske særlig og smuk oplevelse. Nogle havde hørt om, at slædehunde til turister levede et kummerligt liv. Tro mig, det gjorde de ikke på den Husky Farm, vi var på. Da vi kørte ind på farmen blev vi mødt af en af medarbejderne, som talte godt engelsk. Det gjorde faktisk alle finner, vi mødte. Medarbejderen var nu ikke finne, men polak. Hun havde arbejdet med slædehunde i tyve år, men som i Danmark har man i Polen ikke samme mængde sne som i Finland. Så for ni år siden rejste hun til Finland for at arbejde med sine slædehunde og arbejde på en slædehundefarm. Mens vi fik fortalt, hvordan vi skulle stå på slæden, for ja vi skulle styre den, og nøje blev indprentet, at fotografering måtte vente til senere, stod en hund tæt på os og kiggede nøje på os. En smuk Alaskan husky, som er en hund beregnet og opdrættet til slædehundekørsel. Den var på pension, og det betød ikke, at man så blev aflivet. Nej farmens antal af hunde var nøje tilpasset til, at man kun fik de hvalpe, som der skulle bruges og at der var plads til pensionerede slædehunde.

Vi måtte vente med at klappe hundene, for de var ivrige efter at komme ud og løbe. Egentlig var det ikke en særlig god dag for slædehunde, for der var for varmt, lige omkring frysepunktet. Det betød, at de nemt kom til at have det for varmt.

Hver slæde fik fire hunde foran sig, vi skulle køre på et ti km langt spor med en guide foran os og en midt i. På den måde fulgte hundene slæden, der kørte foran. Som sagt skulle vi stå på mederne bag slæden og sørge for at bremse ved at trykke på en bremse mellem mederne, når vi skulle stoppe eller ens hunde kom for tæt på den forankørende slæde.


Fra nu af drømmer jeg om ferie på hundeslæde i Lapland. Der var helt stille, træerne stod smukke og snepudrede og mens vi kørte, kom solen frem. Jeg sørgede for at være midt i stilheden, at nyde mine fire dygtige hundes arbejde og bare nyde turen.

Mine hunde var så ivrige, at jeg nærmest måtte stå på bremsen det meste af tiden. På et tidspunkt stoppede vi for at bytte en af mine hunde med en fra et andet spand, men det hjalp ikke på farten. De smukke, stærke hunde løb til, mens de af og til snuppede en luns sne, når de trængte til at køle ned.




Landmanden fik taget en smuk videosekvens med sine hunde, den har jeg dog ikke teknisk kunnen til at lægge ud, men jeg har lånt et billede fra turen af ham.Bagefter fik vi lov til at klappe de skønne hunde.


Til sidst kom vi ind i en hytte med indbygget varme og fik varm saft, mens vores guide fortalte mere om slædehunde, om løb og om det at arbejde med hundene. Gennem alle fortællinger og ved at se deres måde at arbejde med hundene på, fornemmede man en stor kærlighed til de smukke dyr. En formiddag, som på mange måder satte spor. Vi drømmer om flere ture på hundeslæde. Og hvor andre drømmer om at rejse mod syd, når vinteren sætter ind, drømmer vi om at rejse højt mod nord til et land med sne og hundeslæder.



Da formiddagen gik på hæld, tog vi tilbage til byen. Eftermiddagen skulle fyldes med andre planer, og heldigvis var flere af de øvrige deltager med på den plan.





8 kommentarer:

  1. Se, det ønske kan jeg så glimrende forstå! 'Vores' slædehunde på turen i Nordnorge levede så absolut heller ikke et kummerligt liv - det krævede ingen ekspert at se, at hundene havde det perfekte slædehundeliv, og at de bare elskede at trække slæderne.
    Og stilheden, samtidig med, at man kom hurtigt frem! Det var en ubeskrivelig tur, som vi aldrig vil glemme, og jeg kan blive helt misundelig over din vist nok lange tur ... vores var alt for kort :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det tænkte jeg nok ;-) Og Jørn drømmer også om at bo der i flere måneder sammen med vores hunde, gå på jagt og køre hundeslæde. Det kræver så lige at vi bliver pensioneret :-)
      Først var jeg lidt skuffet over kun ti km, men det var en skøn tur og fordi det trods alt gik langsommere end snescooter, kunne man rigtig nyde omgivelserne, stilheden og hundenes arbejde.

      Slet
  2. Wow, sikke en oplevelse. Det må virkelig have været specielt. I er nogle seje turister.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, tak, vi har i hvert fald fundet ud af at vi godt lide en anden måde at være turister på :-)

      Slet
  3. Det er forunderligt, at man kan fremavle en hunderace, som bare ELSKER at løbe og samtidig slæbe en slæde efter sig. Du beskriver oplevelsen godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, ja det er forunderligt. Og som hun sagde, det er synd at have dem blot som hund uden at kunne udfordre dem på det, de er allerbedst til. Og tak :-)

      Slet
  4. Det lyder fantastisk. I forstår virkelig at 'opdyrke' nye måder at holde ferie på. Dejligt at vide, at hundene har det godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, vi nød det meget, nok også fordi vi aldrig før har holdt vinterferie sammen efter vi blev landmænd i 83 :-) Før det prøvede vi et sommerhus i Danmark. Det var knap så vildt :-)

      Slet