tirsdag, april 30, 2019

Nitten timer

Forrige nat havde været en urolig nat med mindre søvn end vanligt pga udrensningsregime og hyppige toiletbesøg. Så jeg var træt i går aftes, gik tidligt i seng. Jeg kan godt få helt angst, når jeg skal sove før en arbejdsdag. Angst for om jeg nu kan falde i søvn. Det gik helt fint, jeg var godt træt.

Pludselig vågnede jeg, troede det var morgen, men uret viste 0.20. Et hurtigt toiletbesøg og i seng igen.

Og så sov jeg aldrig mere den nat. Jeg lavede vejrtrækningsøvelser, jeg lavede afslapningsøvelser. jeg gik ned i stuen og løste sudoku. Jeg surfede på nettet og spillede syvkabale (jeg ved godt, at det ikke er godt, men jeg håbede at det kunne slutte de indre billeder og tanker, der kørte helt løbsk) Så gik jeg ned i seng, flere vejrtrækningsøvelser, flere afslapningsøvelser. Tanker om at det var for sent at tage antihistamin. Pludselig blev den sovende landmand irriterende at høre på, selv om han faktisk var meget stille.

Igen gik jeg ned i stuen, men denne gang satte jeg mig i stressless-stolen med benene oppe på fodskamlen. Jeg slappede dejligt af, jeg så alle mulige mærkelige billede for min indre skærm, men søvnen nægtede at komme. Jeg nåede lige at falde lidt hen, da uret ringede. Tid til en arbejdsdag med to gange to timers undervisning af kolleger.

Det er nu gået meget godt, faktisk synes jeg, at jeg er gjort af et sejt stof, men jeg ville gerne undvære den oplevelse. Nitten timer er der gået, siden jeg vågnede.

Efter arbejde forsøgte jeg at komme hurtigt til mekaniker for at få nye dæk. Jeg turde ikke køre længere ture med de gamle dæk. Men at komme hurtigt ud af byen klokken 15.05 er ganske enkelt umuligt. Mekanikeren ventede heldigvis på mig, så nu er jeg godt kørende igen.

I morgen har jeg fridag igen, jeg skal på besøg hos min moster og onkel sammen med min ældste lillesøster, og jeg glæder mig.

Jeg satser på en god nats søvn. Heldigvis er det meget sjældnere nu, at de her nætter opstår, men jeg kunne mageligt undvære dem.




12 kommentarer:

  1. Og så er det altid en rigtig dum, ond cirkel, man kommer ind i, fordi man bliver mere og mere desperat efter at falde i søvn. Jeg kender det godt, selv om det ikke er/var lige så slemt for mig, som det er for dig. Jeg har vist spurgt før, men kan i så fald ikke huske svaret: Var det ikke noget at få indsovningspiller? En dårlig betegnelse, i øvrigt ... men jeg fik dem, da jeg blev dopet med prednisolon da jeg fik kemoterapi. Jeg måtte kun tage dem i tre dage pr. behandling, men jeg tog dem yderst sjældent og gemte i stedet dem jeg ikke brugte, og hvis jeg en sjælden gang overHOvedet ikke kan falde i søvn, tager jeg en. Det er kun sket tre gange på fem år, for jeg gør det kun, hvis det er vigtigt, at jeg er frisk næste dag, men de er meget effektive og ikke vanedannende, sagde de. Jeg falder i søvn efter max. 15 minutter efter indtagelse, og de sløver ikke, så jeg er frisk når jeg vågner.

    SvarSlet
    Svar
    1. Slettede lige min første kommentar, da jeg havde skrevet det forkerte præparat.
      Ellen, jeg har overvejet det. Lige nu prøver jeg Marzine efter råd fra en af vores overlæger. Det er et antihistamin mod transportsyge, det har som bivirkning, at det sløver. Han siger det er bedre end sovemedicin. Og vi bruger det også til vores patienter.
      Problemet er når jeg vågner efter midnat, for så synes jeg ikke jeg skal tage noget sløvende, det vil jeg dog gøre med det samme næste gang.

      Slet
    2. Men er det sløvende nok? Eller reagerer vi mon bare meget forskelligt? Jeg bliver nemlig aldrig sløv af sløvende transportsygetabletter.
      Mine tabletter er Imoclone og Zopiclon. Det er lidt forvirrende, for førstnævnte har rød trafiktrekant og sidstnævnte ikke, men på Imoclones blisterpakning står der "Imoclone 7,5 mg Tabletter Zopiclon".
      For dem begge gælder dog, at de er vanedannende ved indtagelse gennem flere uger, men det er jo heller ikke det, vi har brug for - bare en om måneden, vel sagtens, højst, for dit vedkommende?

      Slet
    3. Ellen, jeg tror vi er forskellige hvad det angår. Og jeg tror også det er forskelligt, i hvert fald for mig, om det virker. Jeg har overvejet Imoclone/Zopiclon. Det er det samme og i promedicin.dk har begge præp. rød trekant. Jeg har bare fået at vide af andre, at man ikke er udhvilet på samme måde som efter en normal søvn. Det er dog trods alt bedre end ingen søvn. Min søster og min mor tog det også ind imellem efter henholdsvis datters dødsfald og cancerdiagnose.
      En læge har også fortalt at halveringstid, altså hvor længe der er om at komme ud af kroppen er længere hos ældre mennesker. Derfor skal ældre nøjes med halv dosis= 3,75 mg. Mon vi hører dertil ? :-)

      Slet
  2. Åh, det må have været et mareridt for dig ikke at kunne sove. Jeg havde en del af den slags nætter i den sidste tid, jeg arbejdede. Nu er det kun sjældent. Kan man købe Mirtazepin i håndkøb? Jeg kunne godt tænke mig at have lidt stående til de få nætter, hvor søvnløshed er et problem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, mine søvnproblemer startede, da jeg gik i overgangsalderen som 47 årig. det er heldigvis meget bedre nu efter jeg er færdig med overgangen.
      Jeg opdager lige nu, at jeg havde skrevet det forkerte præparat i min kommentar til Ellen, så jeg har rettet det der. Det rigtige hedder Marzine eller Gotur, det kan købes i håndkøb. Mirtazapin er et antidepressiv middel.

      Slet
  3. Det er ikke så sjovt at vågne på det tidspunkt, hvor efter det er umuligt at finde ro. God ide at tage din antihistamin straks du er klar over du ikke kan finde ro.
    Min mekaniker har aften åben om torsdagen, dog var tiderne for dækskifte i april hurtig væk, fra vinter til sommerdæk :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, nej jeg prøver en ny måde næste gang, Det her dur ikke, det hænger ved flere dage, selv om jeg har sovet godt i nat :-)
      Som sygeplejerske og landmand tænker vi ikke 1.maj ind som en fridag, så vi var nødt til at have skiftet dækkene i går. Jeg kunne ikke køre langt på dem, de mistede luft hele tiden. Heldigvis har vi en god mekaniker, som siger bare kom :-)

      Slet
  4. Det må være en frygtelig lang nat på den måde, du beskriver. Og tanken om arbejde gør det værre. Du er supersej, at du kan køre igennem på arbejde så mange timer. Jeg sover for det meste om natten, men jeg har også en fast sengetid ved 23-24 tiden. Da kan jeg nemlig mærke Ole Lukøje er på vej :-) Nogle nætter - eller morgener vågner jeg kl 05, og det synes jeg er for tidligt. Så ligger jeg og læser og bliver meget søvning efter en time eller to. Der er jeg så heldig med, jeg ikke skal på arbejde.
    Jeg håber, du kan finde et middel, der kan hjælpe dig på en skånsom måde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, tak og ja, det er en meget lang nat. heldigvis er jeg blevet god til at hvile og sige, at hvile også gør godt :-)
      Dejligt at du kan indrette natten efter dine behov.

      Slet