søndag, august 30, 2015

Invasion og søndagsaktiviteter

I går ville jeg gå ud i frugthaven og se, om jeg kunne redde nogle af de mange bær, som buskene har leveret gavmildt i år og som jeg gavmildt har overladt til fugle og insekter. YAK! Jeg tænkte ikke på dræbersnegle som en del af vennerne, men de havde en fest derude. Der var tonsvis af dræbersnegle (overdrivelse fremmer forståelsen), det var så klamt. Brændenælderne havde også hygget sig, og da jeg rev dem op ved rode omkring stikkelsbærbuskene væltede det frem med snegle. Føj for den lede. Det samme gælder ude langs grøftekanterne. Da jeg gik tur i går aftes, efter at landmanden havde slået rabatterne, lå sneglene i et langt spor ude på det korte græs og nød aftensolen. Det underlige er, at for nogle år siden var de ikke hos os, og når det havde været regnvejr, kunne man se dem ude på vejen frem til hvor vores marker startede. Nu er det omvendt, nu starter sneglesporet først der, hvor vores marker begynder. Underligt.

DSC_0139

Nå men jeg fik da plukket en posefuld stikkelsbær og solbær, og der er masser af blommer på to af træerne, som endnu ikke er modne, så med vores forbrug af syltetøj/marmelade kan vi vist godt klare os. Der er stadig æblesaft i fryseren til æblegele, og det ene æbletræ ser ud til at være leveringsdygtig i æbler, de er dog først klar, når den første frost sætter ind. Hyldebær plukkes hvert år, jeg elsker at drikke varm hyldebærsaft om vinteren. Flasker med saft, glas med syltetøj og poser med vildtkød er desuden altid gode at have med til hovedstaden, de vækker glæde hos vores københavnere.

DSC_0143

Vejrudsigten er en ren gyser, i dag har der været meget lidt vind, og solens varme ville ikke rigtig brænde gennem skyerne, så landmanden så lidt betænkelig ud. Her falder der hurtigt dug om aftenen (og meget dug), så der kan ikke køres om natten, som man kan andre steder. Og når det ikke blæser, er duggen lang tid om at forsvinde. Nu ser det dog ud til, at høsten 2015 starter lige om lidt. Er vi heldige, kommer mandagens regnvejr først hen på aftenen, så bliver der en høstdag der også. Til gengæld er vejrudsigten ændret, så tørvejret sidst på ugen nu er ændret til regnvejrsdage. Der er ingen, der har lovet os, at livet som landmand skal være nemt.

DSC_0140

den “nye” (købt brugt) mejetærsker

Der er lavet koteletter i fad, der er skrubbet kartofler, der er forberedt broccolisalat, der er smurt frokost til landmanden, nu vil jeg gøre mig selv klar til et par timers kørsel på motorvej og et par timers besøg hos min far. Vejret er vist perfekt til en tur uden for plejehjemmet. Vi er begge vilde med McDonalds is og chokolademuffins, så der skal eftermiddagskaffen/teen nydes. God søndag til dig.

22 kommentarer:

 1. Åh en masse dejlige afgrøder du har i din have. Det må være så skønt at kunne gå ud og plukke solbær til vinterens solbærsaft, og blommer, og æbler og og og... Det er bare synd, at du skal dele med de pokkers dræbersnegle. Der må da være en måde at få bugt med dem på?

  Jeg håber rigtig meget - som også skrevet tidligere - at I får fint vejr at høste i. Det er jo altafgørende for jer efter et helt års arbejde forud for det.

  Forhåbentlig havde du en dejlig tur hos din far.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, jeg havde en dejlig eftermiddag hos min far og vi fik en god høstdag herhjemme.

   Slet
 2. Altså, de der modbydelige snegle! En grundt til at jeg ikke savner at have have - om jeg så må sige. Forleden så jeg et billede på fb hos en ven, der sad og drak et glas øl ude i haven - da han løftede glasset var kravlet dræbersnegle op på siden af det!!! Det sker trods alt ikke på altanen på 3. sal :-)
  Jeg forstå til gengæld godt, at dine unge er glad for fyldte glas og flasker med hjemmesylt og bryg! Der kommer jo meget godt ud af have-høst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, næh der er visse fordele ved at bo på 3. :-)

   Slet
 3. Det er da utroligt, som dræbersneglene breder sig. Indtil videre har jeg ikke hørt om dem hernede og jeg håber, at det forbliver sådan.
  Jeg forstår, at det ikke altid er let at være landmand og være afhængig af vejret, men jeg håber at det lykkes for landmanden at få høsten tør i hus.
  Forhåbentlig havde du og din far en hyggelig eftermiddag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, i år har de godt nok slået til i vores have.
   Som landmanden siger, vi har altid fået høstet og det får vi også i år, måske med hiv og sving men det skal nok gå. Og vi havde en dejlig eftermiddag sammen :-)

   Slet
 4. Dejligt, at landmanden havde en god dag på mejetærskeren. Og at du havde det hos din far :-) godt klaret, at du fik plukket bær, hvis det vrimlede med dræbersnegle under buskene. Jeg synes, de er SÅ ulækre, og skal bevæge mig, hvor der er rigtigt mange, er det lige til at få elevatormave af. Bwadr!! Flot mejetærsker iøvrigt. Kører landmanden altid med tvillinghjul?

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, i år er det nødvendigt med tvillingehjul, om der altid er tvillingehjul på er jeg usikker på :-)
   Det blev kun de øverste grene, der blev plukket.

   Slet
 5. De er så klamme dræbersneglene...jeg dryssede 130 en aften...synes det var vildt ulækkert. Godt at høre i er kommet i gang med høsten. Jeg har været i marken med aftensmad til høstfolket...men nu er der lige faldet en lille bitte byge, forhåbentlig er den ikke kommet hvor de høster....synes godtnok der ¨var faldet en kraftig dug....forhåbentlig kommer det ikke til at drille...spændende med jerses Mac D tur...det er da en rigtig hyggelig måde at være sammen på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joan, jeg skal vist også i gang med drys, føj.
   Ja nu holder vi så stille, en dag blev det til, så håber vi regnen snart forsvinder igen.

   Slet
 6. Dræbersnegle, - hvad mon de skal gøre godt for? Ufff....

  Jeg håber, I får godt høstvejr. Det kan jo være, at regnvejrsudsigten ikke holder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, ja jeg undrer mig også over deres funktion. Og nej desværre holdt vejrudsigten stik ;-)

   Slet
 7. Herligt at I fik høsten skudt i gang, vi kan jo se rundt omkring at der arbejds på højtryk.
  Når jeg hører om alle de dræbersnegle der huserer rundt omkring, bliver jeg endnu mere glad for ikke at haven er en saga.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, og nu holder vi stille igen. Ha, mon du mener det du skriver ;-)

   Slet
 8. Inge, du vrøvler ;-)
  De forb...... dræbersnegle, men når man tænker på, at én kan blive til 400 på ét år, så kan den altså i teorien blive til 160.000 på to. Det er ikke en rar tanke ...
  Hjemmelavet sylt og lignende er altid en succes hos andre - jeg forstår godt, at dine børn nyder at få det - og man gider jo så gerne, når man ved, der bliver sat pris på det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det gør Inge nemlig lige her :-)
   Hold nu op, nu gav du da lige anledning til mareridt, hvor mange har vi så ikke næste år, uf

   Slet
 9. Åh ja stikkelsbær det gav du mig lige anledning til at sende min elskede (afdøde) mormor en glad tanke for jeg har godt nok spist mange fra hendes buske.
  Jeg håber vejrer er med jer så høsten kan komme i hus
  KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, stikkelsbær er lækre snacks :-) desværre blev det kun til en høstdag i denne omgang. Vi håber på snarligt tørvejr igen.

   Slet
 10. Uh, det er ikke let at være landmand og afhængig af vejret. Jeg krydser fingre for, at vejret vil være med jer.
  Dejligt med frugt og bær i haven, men hvor er det ulækkert med alle de dræbersnegle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, lige nu er vejret ikke på vores side, men vi håber :-)

   Slet
 11. God høst - både i det små og i det store.
  Hvis tanker kunne dræbe, så var alle dræbersnegle borte ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Conny og åh ja der ville ikke være en eneste dræbersnegl tilbage :-)

   Slet