onsdag, december 05, 2007

NÅR EN PEBERKAGEBAGER

Når en peberkagebager
bager peberbagekager,
tar han først en mægtig gryde
og et kilo smør omtrent.
Og hvis gryden ikke vælter,
blandes smøret mens det smelter
med et kilo puddersukker
til det lugter brunt og brændt.

Og i smør og sukker kommer
der en halv snes æggeblommer,
som man rører ud i gryden
med et kilo hvedemel.
Når det værste er af vejen,
krydres peberkagedejen
med en teske ægte peber,
og et lille drys kanel.

Peberkagesangen har jeg altid forbundet med pebernødder, og den er blevet sunget mange gange i mit barndomshjem. Småkagebagning til jul var et familieforetagende, mine forældre stod for at køre dejen igennem kødhakkemaskinen, en rigtig gammeldags en med håndsving osv., og så skulle vi skære stængerne i små stykker og sætte dem på bagepladen. Der blev sunget meget, måske også for at afholde os fra at spise al dejen. Det var før salmonellafrygten ;-)


Bagefter fik vi hver vores klump dej og en masse udstikningsforme, og så måtte vi selv bestemme, hvad vi ville lave, og det var vores egne småkager. Imens bagte mine forældre vanillekranse, ingefærkager og brunkager. Brunkager skulle være som i min fars barndomshjem, så ingen mandler i dejen, og kagerne havde form som ruder i et kortspil, og ovenpå blev lagt en halv mandel.

Det er aldrig lykkedes mig at få mine børn til at være med i småkagebagning, kun sporadisk interesse en gang imellem. Der er år, hvor vi har købt os til småkager, blot ikke pebernødder, dem har jeg altid fået bagt, om jeg så skulle stå lillejuleaften, når jeg var kommet ind fra kartoffelsortering, for uden pebernødder ingen jul ;-)


Nu er julen sikret, og jeg trænger til et bad før formiddagens besøg.

12 kommentarer:

 1. Man kommer jo helt i julestemning af at kigge ind til dig. :) Vi er faktisk ikke rigtigt kommet igang endnu og da slet ikke med at bage.

  Lige et tillægsspørgsmål: Hvor har du de små røde lysestager i din vindueskarm fra. DE er så søde og jeg vil så gerne have nogen, men synes aldrig man ser dem mere.

  SvarSlet
 2. Hold da op, hvor har du været flittig fra morgenstunden, Lene. Jeg bliver helt sådan... øh... jeg har nået... øh... at stå op og gå i bad... :-)

  SvarSlet
 3. pollyanna, lysestagerne er gamle, jeg tror jeg fik dem, mens jeg boede hjemme.

  Liselotte det er også meget vigtigt at nå :-)

  SvarSlet
 4. Hos os elsker vi også bare den sang og synger den jævnligt. Også selvom det ikke er jul. Måske vi i år skal forsøge os ud i pebernøddebagningen. Ja, det tror jeg. Man bliver jo helt inspireret af at kigge på disse billeder.

  SvarSlet
 5. Sikke en julesstemning du leverer her den 5 decmber, man får helt lyst......

  SvarSlet
 6. Lene, sikke dejlige stemningsbilleder af peberkagebagningen. Jeg har også nogle af de små, vistnok svenske, røde træ-lysestager - de er simpelthen så søde. Til Pollyanna som også gerne vil have nogle: jeg fik fat i mine hos en genbrugsbutik - måske kan du være heldig et tilsvarende sted?

  SvarSlet
 7. Mathias og jeg lavede havregrynskugler og det næste på programmet var egentlig pebernødder. De kan trilles til almindelige pebernødder. Dejen kan også rulles og stikkes ud til alle mulige forskellige kager med udstiksforme, men den unge mand fortalte igår at når han var færdig med de dersens havregrynskugler, så gad han altså ikke bage mere i år...... ;-)I morgen er der pebernødde bagning på programmet i børnehaven og han stejler allerede! Nogen gange kan jeg godt synes det er ærgerligt at man i børnehaven laver alle de ting, som jeg gerne selv vil lave med ungerne. Gad vide om det bare er mig som har det sådan. Kan godt forstå at man som barn bare ikke gider lave alting 2 gange. Men det korte af det lange bliver nok at jeg bager pebernødder selv... og ser om jeg kan lokke ham til at være med til noget andet. :-)

  SvarSlet
 8. Gad vide, om jeg når kagebagningen i år? Man får vældig lyst ved at se dit indlæg, men tiden...! Tænk, jeg har tre af de der små røde træstager, samt fem små røde grise-stager. De stammer alle fra mit barndomhjem, og jeg kunne sagtens forestille mig, at de faktisk er endnu ældre og således stammer fra f.x. min mormors hjem. Men søde, det er de bestemt!

  SvarSlet
 9. ...og her er lige bagt lidt af "Neles småkager"...Og Nele er min kusine, der lige har lavet en variant af den kendte specie småkag...indlæg i morgen...arbejdet kalder :-)

  SvarSlet
 10. Der fik du altså lige skabt et akut behov hos mig, Lene!
  Jeg har i flere dage tænkt på pebernødde-bagning, at nu skulle det også snart være, men efter dine billeder og lille peberkagebagersang, så måtte det bare være NU!

  Jeg har lige pillet første plade ud af ovnen, og også lavet te, uhmmm...

  Håber at du havde en dejlig formiddag hos Liselotte!
  KH Anne

  SvarSlet
 11. mrscute velkommen her og undskyld hvis jeg har sagt det en gang før ;-) Den sang elskede jeg, især hvis jeg kunne synge den hurtig :-)

  marianne, følg bare din lyst ;-)

  et cetera, julestemning er ved at være inde under huden nu ;-)

  Jane, jeg tænkte faktisk på, da jeg skrev, om den manglende lyst skyldtes bageri i børnehave og skole. her i huset er alle dog på banen når julekonfekt skal laves. Af samme grund laves det først lillejuleaften ;-)

  Nina, kagebagning skal kun ske hvis man har tid eller lyst. Vi plejer at sige, hvis gaverne, træet og maden er der, så skal der nok blive jul :-)

  God arbejdslyst Anne mandagspige :-)

  Anne, vi havde en rigtig hyggelig formiddag :-)Dejligt at jeg inspirerede dig for en gangs skyld. Liselotte beundrede mit annefødder tørklæde. Det havde jeg jo aldrig fået strikket uden dig :-)

  SvarSlet
 12. Det er så hyggelig at Hakkebakkeskogen også finnes i Danmark. Den oversatte teksten er faktisk litt annerledes enn den danske, men nå har vi sunget den på dansk her. Vi måtte bare ta en potet i munnen først.

  http://livetleker.wordpress.com

  SvarSlet