onsdag, december 19, 2007

RET RYGGEN!

Utallige gange har jeg fået den besked, min danselærer satte oven i købet sit knæ ind i min ryg for at få mig til at rette mig op.

Selv når jeg tror, at ryggen er ret, afslører billeder, at jeg står lettere krumrygget.

Apopleksipatienter har også tit en dårlig holdning, men de hælder mere til den ene side pga. lammelse, og da de samtidig ofte har en dårlig kropsfornemmelse, så kan de ikke selv rette op på det. Når ben og arm er lammet, er musklerne i den ene side af kroppen det også tit. Og i fagsprog taler man om dårlig truncuskontrol, at man har svært ved at holde kroppen oprejst, og dermed får man også svært ved at bruge arm og ben. For hvis man ikke har balance i kroppen, så kan man f.eks. ikke vaske sig og bruge begge arme på en gang. Den ene arm må hele tiden støtte kroppen. I kender det sikkert, hvis man er svimmel, der skal hele tiden ekstra støtte til, så man skal helst sidde ned.

I starten satte jeg en masse puder til den side, hvor patienten hældte, men nu ved jeg, at det ikke er der, indsatsen skal gøres. Kig på bækken og hofter, lød fysioterapeutens råd. Ofte har patienten vægten mest over på den ene balle. I det øjeblik vi retter på det og får hofter og bækken til at have ligevægt, så har patienten også en helt anden holdning. Keine Hexerei, nur Behändigkeit.

Se det råd kom jeg til at tænke på, da min blomst hældte faretruende til den ene side i den store urtepotte, og ganske rigtig potten vippede til den ene side, så et stykke køkkenrulle ned og støtte, så potten ikke tippede, og jeg havde en ret blomst.


Jeg skal vist bruge mere end et stykke køkkenrulle, jeg har en god kollega, en fysioterapeut, når hun går forbi mig, giver hun et tryk ind mellem mine skulderblade, og så retter jeg mig op. Dårlig truncuskontrol er hendes diagnose, og da jeg jo ikke har apopleksi, må jeg til at gøre noget ved det, så jeg overvejer Mensendieck gymnastik i håb om at få en bedre kropsfornemmelse.

Har du erfaring med Mensendieck eller andre træningsformer, der giver en god kropsbevidsthed?

10 kommentarer:

 1. Nej, jeg har desværre ikke erfaringer med Mensendieck, men vil glæde mig til at læse kommentarer til dit indlæg. Jeg tror også, Pilates kan være gavnligt - har dog aldrig prøvet det selv.

  SvarSlet
 2. Jeg har desværre heller ingen erfaringer..... men jeg har haft problemer med at overstrække mine knæ indtil en fysser lærte mig aat tape dem til (med alm. tape) hvergang jeg overstrak så stammede tapet - idag overstrækker jeg ikke :-)

  SvarSlet
 3. Jeg har ikke selv erfaringer, men min mand, der er hypermobil, med deraf følgende smerter og også dårlig holdning, har med stor succes gennem mange år trænet tai chi og chi gong. Det er jo meget statisk træningsforme begge to, og det er kendetegnende, at formerne styrker muskulaturen, men samtidig strækkes musklerne ud, så kroppen rettes ud. Lige modsat vores kulturs styrketræning. Her udvikles og styrkes musklerne godt nok også, men samtidig trækkes muskulaturen sammen - og det var i hvert fald ikke gavnligt for ham. Både tai chi og chi gong er samtidig kendetegnet ved så stille og rolige bevægelser, så man undgår overbelastning og overstrækning af led. Jeg kan kun sige, at han er meget begejstret, og vi andre kan også mærke, at han har fået det meget bedre. Han er faktisk kommet så vidt med det, at han de sidste år har kunnet løbe, hvilket var helt umuligt for ham tidligere. Så nu får han også trænet kredsløbet, hvilket ikke er tilfældet, hvis man nøjes med den meget statiske træningsform. Så det kunne måske være en mulighed. Der er kun én hage ved det, og det er, at det kræver stor tålmodighed, for det tager lang tid, men for ham har det i hvert fald været det helt rigtige.

  SvarSlet
 4. Jeg har også en "dårlig holdning" - og har gennem tiden både prøvet Mensendieck, Alexander-teknik:
  http://alexanderskolen.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=41
  - og Chi gong.
  Det er aldrig lykkedes mig helt at slippe af med "grevinde-puklen" som min fysioterapeut kalder den - men jeg har stadig glæde af visse af teknikkerne.

  SvarSlet
 5. For år tilbage på tidl. afdeling blev vi undervist i, at undgå forkerte arbejdsstillinger, og der blev vi tapet med tenso-plaster (som Shabby), så vi straks kunne mærke, hvis vi gjorde noget forkert... måske vi skulle overveje et kryds på ryggen i disse dage, hvor der er arbejde nok at gøre.. :)

  SvarSlet
 6. Mensenhvadfornogetsnak? Nej, det har jeg ingen begreb om, men jeg selv havde et problem med en skulder og fik noget staerkt plaster sat paa, saa skulderbladet sad som det skulle. Pludselig skulle jeg have en stoerre bluse, for mine skuldre kom til syne! Arbejd paa sagen, en god holdning baade slanker og faar en til at se yngre ud. Desuden er det godt for indvoldene, for de faar den plads de skal have, naar ryggen er ret.
  (",)

  SvarSlet
 7. Jeg har erfaring med Qi gong, som jeg lærte på weekendkursus i september og nu laver med glæde hver dag. Det er utroligt og meget tilfredsstillende, hvordan kroppen efter jeg er begyndt på det, af sig selv retter ryggen eller indtager stillinger der er bedre for mig gennem hele dagen. Det er meget motiverende. Qi gong er overskueligt og en blid måde at akitvere, forebygge og genoprette skader i kroppen på, det påvirker både sind (stress) og krop.
  Et program tager ca. 25 minutter, kan nemt passes ind i hverdagen og kræver ikke megen plads eller speciel påklædning.

  SvarSlet
 8. mensendieck, tape, tai chi, qi gong, alexanderteknikken. Jeg vidste jeg ville få gode råd, nu må jeg så vælge, men først efter nytår, for lige nu er jeg nem at vælte, så jeg skal ikke planlægge mere end højst nødvendigt ;-)
  Tak til jer alle sammen og den grevindepukkel lyder altså bedre end tantepuklen, men af med den vil jeg gerne :-)

  SvarSlet
 9. Har heller ingen erfaringer med "dronning Ingrid" tendenser, men kan se, der er gode ideer - da jeg selv har lidt af de samme tendenser. Kun lidt strækøvelser, som jeg forsger at passe så vidt muligt...

  SvarSlet
 10. En personlig traener kaldte det brystsvoemningsholdningen, den med skuldrene fremad - saadan svoemmer man nemlig brystsvoemning og det gjorde jeg meget i en del aar!!

  Jeg har ogsaa proevet plaster og kan bestemt ikke anbefale det, men maaske er det fordi jeg har en scoliose, det havde i hvert fald den modsatte effekt af hvad der var oensket. Men gymnastik, ballet, yoga, tai chi m.v. tror jeg er gode loesninger for at "forlaenge" brystmusklerne saa man retter ryggen.

  SvarSlet