tirsdag, december 12, 2006

EN HELDIG KARTOFFEL

Nå men hvad får din mand så tiden til at gå med, nu hvor kartoflerne er i hus?
Tjahh de skal jo også ud af huset, det andet er der ligesom ikke noget lønsomt over.

Kartoflerne ligger trygt og godt i kartoffelhuse og kølehus. Kartoflerne i kølehuset ligger med en konstant temperatur, det er der apparatur, der sørger for. I de andre huse skal kartoflerne også ligge i en temperatur mellem 2 og 4 grader. Det sørger landmanden for. Når temperaturen udenfor er lav, blæses der luft ind til kartoflerne, og således sænkes temperaturen. Det giver sig selv, at i disse milde tider kan det blive noget af et problem, og der skal holdes øje med vejrudsigter og termometre.

Når jeres kartofler er spist op, så køber I nye hos købmanden, som så bestiller nye hos kartoffelgrossisten, som så bestiller kartofler hos os.

Kartoflerne bliver først fyldt i en silo, herfra bringer et bånd dem over en børste, som fjerner det meste jord. Herefter bringes de videre af et transportbånd til en sortermaskine, som sorterer kartoflerne i størrelser: bage, skrælle, pille og brune. Bagefter kommer en af størrelserne hen forbi sorterbordet, hvor landmanden og en hjælper sidder og kvalitetssorterer, dvs. alle grønne, skæve, skurvede, flækkede kartofler sorteres fra.

Det er hårdt arbejde skulle jeg hilse og sige, jeg sad der i 11 år. Armene løftet lidt op og frem, og så sidder man der i timevis og kigger på kartofler i massevis. Men det skal jo gøres, I gider jo ikke betale for dårlige og grimme kartofler. I år er det så datteren, der sidder ved sorterbordet og drømmer om Paris, det er det pengene skal gå til.

Sortering af kartofler foregår fra august til maj, ikke altid hver dag, men flere dage om ugen.
Så min kære landmand har faktisk nok at se til, for han har jo også grise, der skal passes.

4 kommentarer:

 1. Hm - så HAR han en undskyldning for ikke at ha' maden på bordet og fruens sutsko lunet ved kaminen, når hun kommer hjem fra en hård dag på sygehuset...

  SvarSlet
 2. det må man vist sige, det kunne ellers være dejligt Lizelotte, men jeg er jo yngre end ham, så måske om føje år ;-)

  SvarSlet
 3. Haha ... det trøster jeg mig også med. Bruno er en voksen mand (7 år ældre end mig) - så jeg satser på lidt opvartning en dag!

  SvarSlet
 4. det kan være vi satser forkert Lizelotte, men den tid den sorg ;-)

  SvarSlet