fredag, december 08, 2006

JOBSKIFTE

Tilbage først i firserne var arbejdsløshed blandt tømrere ikke et særsyn, og da landmanden havde tilstrækkelig praktik til en landmandsuddannelse, tog han springet og satte sig på skolebænken igen.

Tvangsauktioner blandt landmænd var heller ikke noget særsyn, og det var i de år at filmen ”Der er et yndigt land” havde premiere. Landmanden og jeg samt en masse andre landbrugselever var selvfølgelig inde og se den, og den gjorde stort indtryk på mig.

Blandt mine kolleger var en tidligere landmandskone, som fortalte hvordan hendes eksmand først fortalte hende, hvor slemt det stod til, da tvangsauktionen var en realitet. De havde kørt hver deres løb, og hun havde ikke anet, hvor grelt det stod til.

Da vores gårdkøb var en realitet, besluttede vi os til, at jeg skulle føre kassebogen, altså føre indtægter og udgifter ind, selve bogføring/kontering tog landbrugscentret sig af. Hermed sikrede vi os, at jeg også havde en fornemmelse af tingenes tilstand, det har givet anledning til mange gode snakke, for det er svært for en lønmodtager med fast indtægt at forholde sig til den kæmpeudgift eks. en traktor er.

Så kom EDB regnskabsprogrammerne og jeg blev oplært i at kontere af vores landbrugsassistent, og det har jeg så gjort lige siden. Jeg hygger mig med det, en god kop te ved siden af computeren og telefonen i nærheden, så min ”farmassistent” kan rådgive mig, hvis det bliver nødvendigt.

I dag er det kontordag, så nu er der vasket op efter gårsdagens arbejde, teen er brygget, sønnen på vej til skole, landmanden og datteren er ude og sortere kartofler, hunden ligger i kurven og morgengryet er langsomt på vej. Ha en god dag.2 kommentarer:

 1. Kan du have en god hyggedag - havde det været mig, ville jeg gå død med det samme. Tal preller af på mig, desværre. Men du lyder til at kunne lide det. Det må også være dejligt at være en del af jeres landbrug, synes jeg.
  Dejlig julestjerne!
  p.s. Jeg kender lidt til de trange kår, idet min lillebror og hans kone måtte nedlægge deres landbrug efter ikke særlig mange år. Heldigvis kunne de beholde gården og blive boende i det nabolag, de sætter så stor pris på.

  SvarSlet
 2. Ja jeg kan godt li det Conny, det er jo anderledes end mit vante arbejde.
  Ja omkostninger ved at ens private hjem også er den enes arbejdsplads kan være hårde, godt din bror og familie kunne blive boende.

  SvarSlet