lørdag, april 18, 2009

MORGENSANG

Alle undersøgelser viser, at sang skaber glæde, men her hjemme synge vi alt for lidt. Morgensangen på mange skoler er taget væk som led i fornyelse og besparelser, men læg mærke til, hvor mange af jer, der er begyndt at nynne, når jeg har brugt sange som overskrifter.

De sætter sig i os, de giver dagen farve, de kan bruges, hvad enten vi er triste eller glade, de kan give sammenhold, de kan sommetider sige det, vi ellers ikke kan sige. Jeg er overbevist om, at belønningssystemet giver os masser af dopamin, når vi lader sangen klinge. Demente får det bedre, depressive får det bedre, hjerneskadede kan sommetider nemmere udtrykke sig via sang end med ord, sang skaber fællesskab, sang er bare godt.


Jeg har haft to dejlige dage i København sammen med datteren, men det må der skrives om senere hen, for lige om lidt skal jeg til korlørdag. 5 timers sangsamvær, vrikken med hofterne, latter, små sjove rytmiske sange, store gospelsange med plads til følelserne og rytmelege hvor vores koordinering (eller mangel på samme) udfordrer vores hjerne.

Tænk hvis jeg kunne få mine kolleger med på at starte dagen med sang, det ville være herligt. Måske skulle jeg tage guitaren med og starte en ny tradition på mandag?

Ha en god lørdag.

20 kommentarer:

  1. Godmorgen, Lene og velkommen hjem. Jeg er helt enig med dig. Sangen giver en enorm glæde og heldigvis for det. Det er en et skønt redskab at anvende, hvis morgenen er lidt trist.

    Jeg synger ofte, når jeg går rundt i engen med fårene. Jeg tror, at de kan lide det. De protesterer i alle tilfælde ikke (smil...)

    Ønsker dig en glædesfyldt lørdag ;-)

    SvarSlet
  2. Ja morgensang er dejlig, Lene, og i DR Byen er der morgensang med klaverspil til hver mandag morgen for alle, der har tid. Folk er vilde med det.
    Ha' en god lørdag :O)

    SvarSlet
  3. God fornøjelse Lene med korlørdag..det må være dejligt.
    tænk at DR starter mandag morgen med morgensang ..det lyder dejligt
    :-)

    SvarSlet
  4. Det er en skam, hvis morgensang er på vej til at blive sparet ud af den danske kultur. Det er da et herligt indslag, sm kun kan skabe glæde, og som ikke burde koste det helt store på bundlinien. Der er vist ikke mange bedre måder at starte en dag på end med lidt sang og glæde :-)

    SvarSlet
  5. He.. jeg for helt lyst til købe højskole sangbogen og starte dagen med en morgen sang..
    Jeg kan faktisk en del salmer, jeg havde en rigtig god musiklære engang, som lærte os smukke salmer, så måske jeg også skulle have en salmebog..

    SvarSlet
  6. En overgang startede vi altid vores ugentlige personalemøde med en sang - selvom mange grinte lidt af det så var det en skøn start på dagen. Det er vi holdt op med efter vi fik nye lederen og nye afdelinger. God lørdag og god fornøjelse med korsang.

    SvarSlet
  7. Hej Lene.

    Jeg er blevet anbefalet ad Madame at kigge ind til dig. Hun ved nemlig at jeg har brug for hjælp, og mener at du måske kan gøre det.

    Jeg kan ikke finde ud af at få seneste kommetarer til at stå på min forside. Jeg har klikket på gadgets, og har også fundet det sted hvor man kan sætte det på siden, MEN der er en standardtekst så jeg ikke kan få til at gå væk,og derfor kommer der så heller ikke nogle andre kommetarer ind på.

    Kan du hjælpe mig??

    Med venlig hilsen og god weekend
    Henriette
    http://defemibyen.blogspot.com/

    SvarSlet
  8. Tak Jeannette, det har været en dejlig dag fyldt med sang :-)

    Madame, sikke en dejlig ide, jeg ved at Zentropa også har morgensang, men om fredagen :-)

    Anne, det lyder nemlig dejligt med DRs morgensang, og jeg er træt nu efter at have givet den hele armen :-)

    SvarSlet
  9. Fisker, jeg tror nogle skoler holder ved morgensangen enkelte dage om ugen, men alt skal jo være så effektiv i dag. ;-)

    Mette, jeg har skam fået højskolesangbogen og vi synger også for lidt herhjemme, men i bilen der synger jeg :-)

    Tak Anette, sikke en god ide, ærgeligt at det er lagt på hylden.

    SvarSlet
  10. Hej Henriette, velkommen her :-)

    Jeg går ind under tilpas, trykker tilføj gadgets, vælger tilføj feeds.
    her skriver jeg denne feed adresse, som jeg her har lavet om til din
    http://defemibyen.blogspot.com/
    feeds/comments/default?alt=rss

    Oppe i øverste rubrik kan man i min blog skrive den overskrift man vil give denne rubrik. MEN jeg prøvede det i min testblog og da kunne jeg ikke gøre det, så jeg ved ikke om det virker.

    Held og lykke
    Lene

    SvarSlet
  11. Da børnene gik i skole her på øen, da startede man altid hvert forældremøde med en sang fra højskolesangbogen. Og det gør man stadigvæk.
    Også de offentlige kommunale møder bliver indledt med en fællessang.

    Det får folk til at "vågne" og giver en god og hyggelig stemning.
    I det hele taget synges her ofte, når folk er samlet her på øen, og det kendte jeg ikke til, før jeg kom her. NU elsker jeg det.

    SvarSlet
  12. Johanne, det lyder rigtig dejligt, jeg elsker også når man starter møder eller forsamlinger med en sang :-)

    SvarSlet
  13. På Rudolf Steiner skolen, hvor mine børnebørn går starter hver morgen med sang, og forældrene er hjertelig velkommen til at deltage. Desværre er jeg total tonedøv, men nyder sang og musik.
    For et par uger siden sad min datter, svigersøn, barnebarnet og hans kammerat på 14 år og sang efter højskolebogen. Enhver fugl synger med sit næb, så jeg pippede da med.
    Her til aften har jeg " synget" første vers af Jens Vejmand sammen med svigersønnen, som vil lære melodien til min konfirmationssang til barnebarnet.

    SvarSlet
  14. Manna, dejligt at der er så megen sang i din familie, og godt at du pippede med :-)

    SvarSlet
  15. Jeg elsker at synge, og jeg er enig med dig, Lene - vi synger alt for lidt.
    Indimellem da børnene var mindre, sad vi tit og sang sammen med dem, men vi gør det faktisk ikke mere. Måske skulle vi genoptage det :-)

    SvarSlet
  16. Det ville være fantastisk, at starte dagen med en sang!
    God søndag til dig.

    SvarSlet
  17. Hej igen Lene.

    TUSIND tak for hjælpen. Jeg vil straks gå i gang og forsøge.

    Rigtig god søndag
    Henriette

    SvarSlet
  18. ÆV det virkede heller ikke. Den siger at det er en ugyldig adresse. Gad vide hvorfor?

    Nå men tak alligevel. En dag skal jeg nok knække den nød Smil

    SvarSlet
  19. Jeg kommer fra en højskolesangbogs-familie, hvor vi ikke lader nogen chancer for en sang gå fra os.
    Da jeg for snart mange år siden blev ansat som leder i en daginstitution, benyttede jeg min lederautoritet til at indføre en sang som start på alle møder. Mine medarbejdere synes godt nok det var lidt tosset, men for ikke længe siden mødte jeg en af dem, som fortalte at de stadig holder fast i min "tossede" tradition.

    SvarSlet
  20. Helle, det her indlæg har også fået mig til at indse at sangen skal mere ind i hverdagen, ikke blot til koraftenerne :-)

    Tak Oline, ja det ville være en god start :-)

    Henriette, øv jeg havde mine bange anelser, for på en blog jeg har oprettet senere som en testblog ville feed'et hellere ikke virke, mens jeg kan sætte det ind her flere gange. Håber du finder en løsning :-)

    Hanne, når jeg læser dit indlæg får jeg lyst til at finde en sang og prøve mine kolleger af :-)

    SvarSlet