tirsdag, maj 19, 2015

Lyde, dufte, ord, følelser

Vores hjerne er en finurlig størrelse, den lagrer oplevelser, ikke et bestemt sted, men ved hjælp af  forskellige områder i hjernen. Derfor er det også forskellige ting, der udløser minder hos dig og mig. Jeg er ikke særlig påvirkelig af dufte og lyde, men ord /fortællinger kan sætte gang i minder.  Det er dog ikke kun ord, situationer som rummer lidt af det hele kan også fremkalde minder. Situationer så som en tur ud til postkassen, hvor solen og vinden kærtegner mig på en særlig måde, og hvor fugle og traktorlyde forenes med følesansen, det kan fremkalde minder om sommerdage langt tilbage. Eller det at sidde ved et frokostbord på terrassen med æg og tomater, så er jeg tilbage i barndommens ferier i vores sommerhus.

I dag fremkaldte Bettys fine fortælling om hendes barnebarn, der planter en rawplug rawlplug i jorden, en tegning i min hjerne. En illustration af en historie fra, tror jeg, Barndomslandet, en serie bøger med masser af fortællinger fra hele verdenen for børn. Det er en sort-hvid tegning af en dukke, der gror op af jorden og som bliver til et menneskebarn. Jeg har tjekket de to bind af Barndomslandet, som jeg fik med mig (til mine to børn) fra mine forældres hus, der er den ikke i. Måske skulle jeg få min søskende til at tjekke deres bind, for jeg er så sikker, som man nu kan blive, når det er minder, det drejer sig om.

Udenfor skinner solen lige nu, regnen der kom i aftes vandede jorden rigeligt, så den sidste mark, der skal sættes med kartofler, må nok vente lidt endnu. Også fordi eleven får lov til at gøre det, så jorden skal være god at køre på. Med de traktorer vi har nu til dags, er der nok ingen fare for, at der sker det samme for ham som for en anden elev. Han var vores første elev, så det går mange år tilbage i tiden, børnene var 5-6 år. Eleven fik lov til at så korn, han var dygtig, rigtig dygtig og er siden også selv blevet selvstændig landmand, men han kunne ikke køre lige med en traktor. Så rækkerne med korn var sat skævt. Det sås tydeligt, da kornet var kommet op og stod i rækker. Landmanden havde besøg af en konsulent, marken var lige over for gården, det var som sagt i de første år, vi havde gården, så der var inge høje træer eller buske, der skærmede synet for den skæve mark. Landmanden sagde til konsulenten, hvad synes du om sådan en mark, hvortil konsulenten tørt svarede, jeg vil mene, det nærmer sig hærværk. At køre lige handler om opmærksomhed, koncentration og at kunne gøre flere ting på en gang, jeg tror den nyforelskede elev havde travlt med mange ting i sit hoved. Dengang kunne man ikke blive forstyrret af mobiltelefoner, som kan så meget andet end at telefonere, men tankerne og mindet om det sidste kys kunne nok få en ung elev til at glemme fokus.

Håber din tirsdag må blive en dag, der føjer gode minder til hukommelsen. God tirsdag til dig.

20150516_173344

20150516_173448

20 kommentarer:

 1. Hej Lene. Tak for et dejligt glimt tilbage i tiden :-) og god arbejdslyst med din skriveproces, der er da rigeligt at holde styr på :-)
  God dag til dig også.
  Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jette, selv tak. Ja der er nok at holde styr på :-)

   Slet
 2. Ja du må også have en god dag!

  Hjernen er en finurlig størrelse, og egl. agter vi den alt for lidt, for den er sammen med hjertet det vigtigste vi har. Jeg har altid troet at forskellige emner lagredes bestemte steder, men det kan jeg nu forstå ikke er sandt. Måske har du set det ovre his mig, men jeg har jo lige fået en hjernescanning, og alt ser sådan set fint ud. Det er jeg meget glad for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Hanne, et emne kan jo bestå både af visuelle, følesanselige, høremæssige input og derfor er alle de områder, der er ansvarlige for disse, involveret i lagring af emnet.
   Jeg har læst dit indlæg, men har ikke fået kommenteret. Det er så godt og jeg kan godt forstå du er glad.

   Slet
 3. Ja, det er virkelig meget sjovt, som vi reagerer (forskelligt) på lyde, dufte osv. Jeg er meget til dufte og kan blive sendt helt ud af en tangent, hvis jeg fanger den helt rigtige duft. Billedet af dukken, der vokser op af jorden, får en klokke til at ringe lige så forsigtigt et sted langt inde bagved. Hvis det pludselig siger 'blop', og jeg kan huske historien, skynder jeg mig at fortælle dig det. God dag til dig :-)

  PS: Såfejl var bare det værste, min far vidste!

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten , jeg håber det siger "blop" :-) Ha og så læste jeg dit PS og tænkte slåfejl? Har jeg lavet sådan nogle indtil det gik op for mig at der jo stod så-fejl :-) Jeg er skam blevet belært om at det ikke er lige meget om man kører lige eller ej. Der kan sås mere på en mark, hvis rækkerne står lige og det er nemmere at køre med sprøjten bagefter :-)
   PS og det husker jeg som det første jeg lavede, da jeg stoppede som sygeplejerske - jeg harvede og det var lige!

   Slet
 4. Historien om dukken, som vokser op af jorden...
  Jeg er ret sikker på, at det er en Astrid Lindgren-historie. Jeg tror, du kan finde den i en bog med små historier - bl a Nils Karlson Pusling. Jeg har desværre ikke selv bogen, men jeg brugte den som oplæsningsbog for de mindre klasser, før jeg blev pensioneret

  SvarSlet
  Svar
  1. Karen Vibeke, vi nærmer os, jeg må have mine søskende til at kigge i deres Barndomslandet og så må jeg på biblioteket og søge, tak :-)

   Slet
 5. Uha, skæve rækker af enhver art er alle landmænds skrækscenarie. Hver eneste gang, jeg skulle hjælpe min far med pløjning, såning eller harvning, har han altid kørt for, så jeg havde noget at køre efter, for lige skulle der køres.Punktum!
  Hos mig er det også dufte, der oftest trigger min hukommelse - men selvfølgelig gør museumsbesøg det også efterhånden ... hmmm ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, sådan er det bare, kør lige :-)
   Jeg føler mig sommetider som den eneste, der ikke trigges af dufte, men til gengæld er der så meget andet, der trigger min hukommelse.

   Slet
 6. Hukommelse er et fascinerende emne/studie... Erindringer udløses hos mig af dufte og synsindtryk. Erindringer kan også være udløseren.... Efter Erik mistede lugtesansen, som følge af en commotio for 35 år siden, har erindringen om en ret givet bedre smagsoplevelse; nye retter er svære smage. Alligevel er det ham der laver mad, jeg smager til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, forunderligt at velkendte retter fra før din mands lugtesans opleves som bedre smagende. Lugtesansen er jo ansvarlig for meget af det vi smager, sjovt nok.

   Slet
 7. Som hos mange andre er det også duft, der sender mig hovedkuls tilbage i tiden. Desværre har jeg en utrolig dårlig begivenhedshukommelse, så jeg nyder, når det sker. Semantisk hukommelse er vist min force. Jeg synes det er interessant, at der findes så mange forskellige typer hukommelse. Jeg hørte for mange år siden en radioudsendelse om det og forsøgte siden at finde læsestof om det, men det var svært. Måske skulle jeg lede igen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Benedicte, hukommelsen er mangesidet og jeg er fascineret af at kroppen også husker :-)

   Slet
 8. Melodier og billeder tricker min hjerne. Nogle få dufte kan gøre det samme.. specielt en bestemt parfume der dufter af mor.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, det er sjovt som vi har forskellige ting, der fremkalder minder i hjernen :-)

   Slet
 9. Tak for et spændende indlæg om associationer, der fører os bagud i tid.

  SvarSlet
 10. Gode minder er dejlige at have, og tak for et par af dine.
  Husker ikke hvordan min tirsdag var, det er lang tid siden :-) Så den har været fyldt med det daglige to do :-)

  SvarSlet