onsdag, maj 20, 2015

Træthed og træthed

Da jeg startede på apopleksiafsnittet, hørte jeg ikke så meget om trætheden, efterhånden blev den dog beskrevet mere og mere. For noge patienter er det det mest altoverskyggende handicap ved apopleksien. Den hindrer dem i sociale sammenkomster, den hindrer dem i at kunne holde opmærksomheden og koncentration, så informationer kan lagres i hukommelsen, den hindrer dem i at kunne håndtere flere ting/emner på en gang og dermed hindrer dem måske i at vende tilbage til deres arbejde. Måske står den så tydeligt frem i disse år, hvor trombolysebehandlingen gør, at en del bliver udskrevet med meget få eller ingen følger efter apopleksien - lige indtil de kommer hjem, så banker trætheden på. Det er ikke en træthed som den jeg føler lige nu, hvor jeg kunne sove 80 minutter i timen pga kun 2,5 timers søvn i nat og en arbejdsdag efterfølgende. Det er en træthed, som kaldes i mangel af bedre ord for hjernetræthed. På engelsk og i fagsprog kaldes den fatigue Den er udmarvende, den kræver hensyntagen og hvile, og for nogle går den hen og bliver en langvarig følgesvend.

Sidste år i maj

17 kommentarer:

 1. Den "fatigue" lyder ikke godt, så snupper jeg hellere den normale. Så vidt jeg husker er det netop det ord, der betyder træthed på fransk.

  2½ times søvn før en arbejdsdag er sørme ikke meget. Du må vist tidligt i seng i aften. Sov godt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, du var røget i spamfilteret med den her kommentar, underligt.
   Tak, jeg fik sovet næste nat ja jeg tror at man bruger ordet om sygelig træthed,blandt andet den træte hed som også kan kommer ved cancersygdomme.

   Slet
 2. Det er jo et usynligt handicap - de fleste ville nok sige, at man bare kan gå lidt før i seng, men så enkelt er det ikke, og forståelsen for det er nok ikke voldsom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, vi kalder det usynligt handicap, men som jeg læste i en undersøgelse, det er jo absolut ikke usynligt for den, der har trætheden. I dag er der meget mere fokus på det fra professionelles side, vi giver blandt andet en pjece med hjem om træthed.

   Slet
 3. Du må tidligt i seng Lene, så du måske kan indhente nogle timers søvn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, jeg sov en halv time inden aftensmaden, skulle til kor og har fri i morgen før aftenvagtweekenden, så skulle jeg nu ikke kunne sove i nat. så tager jeg den med ro og ser lidt fjernsyn :-)

   Slet
 4. Det er ikke sjovt at være træt på den første måde og da slet ikke hvis trætheden bliver kronisk. Jeg kommer til at tænke på, at der da vist var noget der hed kronisk træthedsyndrom engang, måske er det lidt det samme. Forberedes de patienter der udskrives med få eller ingen symptomer på trætheden?
  God vi ikke er nået dertil endnu!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jørgen, man kender ikke årsagen til trætheden. En af forklaringer er at hjernen skal arbejde mere omstændeligt, når de vante baner, nerveledningen foregår på, er blevet ødelagt. Vi er begyndt at fortælle mere om det ved udskrivelsen.

   Slet
 5. Det er engang blevet undersøgt hvilke symptomer kræftpatienter oplever som mest begrænsende for deres livskvalitet. Træthed kommer ind på en overbevisende førsteplads før både smerter og kvalme. I det lys tror jeg vi, i hvert fald på min afdeling, er for dårlige til at Få talt med patienterne om den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Laura, vi er også først nu begyndt at fortælle patienterne om det, fordi det i studier mere og mere kommer frem, hvor meget trætheden begrænser og fylder.

   Slet
 6. Man hører jo ret tit om, hvordan - ellers velfungerende - tidligere apopleksi-patienter bare er så trætte så trætte. Og ingen fatter en bjælde, for nu er de jo raske og skal skynde sig ud i livet og nyde det. Hvilket så åbenbart slet ikke er så underligt, men bare noget som kun de færreste kender til. Hvor er det synd. For alle parter. Godt, at I i hvert fald på jeres afdeling er opmærksomme på det.
  Og hvad dig selv, skal du ikke snart bide i den sure kemi og have noget at sove på, for du kan da ikke blive ved med at holde til så lidt søvn?? Du skal huske at passe på dig selv :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, jo mere der kommer fokus på det, jo mere hjælper det forhåbentlig patienter og pårørende til at erkende at det også er en følge efter apopleksien.
   Jeg passer på mig selv og faktisk er det lang tid siden jeg har haft sådan en nat :-)

   Slet
 7. Jeg synes jeg skrev en kommentar her. Er den mon i spamfilteret, eller tænkte jeg bare at gøre det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jørgen, den var i spamfilteret sammen med Hannes, jeg skal vist til at tjekke det oftere :-)

   Slet
 8. Kan denne træthed minde lidt om den jeg ofte mærker, har diagnosen kronisk udbrændt.

  Hvis så kan jeg godt følge de der bliver ramt, foralt andet ser jo fint ud, men at leve med denne træthed, er vanskelig at forklare omgivelserne. Får ofte den med at tage mig en ekstra lur, desværre er det ikke sådan det virker. Men et spændende emne at tage fat på, dykke ned i, og blive klogere på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, jeg tror de ligner meget hinanden. Og det må være svært at forklare andre.

   Slet
 9. Trætheden kan vel også skyldes d vitamin mangel?

  SvarSlet