fredag, marts 15, 2013

JAMEN JEG ER NAIV!

Havde man filmet, mens jeg læste det, kunne man nok se kæben falde ned og øjene blive vidtåbne. Her troede jeg, at jeg havde styr på den kritiske tilgang til medier. Hver gang landmanden hidser sig op over noget, fordi der har været en artikel i en avis eller et indslag i nyhederne, må jeg minde ham om, hvordan medierne forvrænger virkeligheden. Jeg må minde ham om, hvor vred han bliver, når landbruget fejlagtigt bliver beskyldt for dit og dat, hvordan medierne gang på gang ikke sætter sig ind i emner eller vælger kun at vise den del, der passer til folks fordomme/forforståelse af landbruget. Det samme gør sig gældende på sygehusområdet, jeg kan jo se, at den virkelighed, jeg er i, ikke altid hænger sammen med den virkelighed, medierne præsenterer. Så hvorfor er vi så villige til at tro på det, når det er andres dagligdag, der portrætteres? Måske fordi det passer godt sammen med vores egen forforståelse/fordomme om det erhverv/emne?

Ikke desto mindre må jeg være naiv, jeg havde ganske enkelt ikke forestillet mig, at det var så udbredt. Artiklen i Alt for Damer handlede om fotomanipulation eller som bladene kalder det: redigering. Alt for Damernes egne redaktører fortalte, at de ikke gjorde kvinder tyndere, men det var der mange andre blade, der gjorde, også uden accept fra de fotograferede. Men de kunne godt finde på at gøre de unge modeller lidt ældre ved at ændre på kæbepartiet og æblekinderne. De kunne også godt finde på at klone to billeder af en person, så de tog hovedet fra et billede og kroppen fra et andet, for det perfekte billede, hvor en person så godt ud, fandtes ikke. Der var to billeder af journalisten, som havde skrevet artiklen, et uden redigering, og så et hvor hendes ben var blevet gjort tyndere og længere, ansigtet var blevet mere markeret og taljen slankere. Journalisten syntes selv, det var uhyggeligt og kunne heldigvis bedst lide sig selv som den, hun var. Kald mig bare naiv, jeg er helt med på, at makeup og tøj kan gøre meget til, at det vi ser, ikke er sådan personen ser ud til hverdag, men jeg havde ganske enkelt ikke troet, at man i den grad manipulerede med billedet. Så nu kan jeg slet ikke tro på noget, hverken ordet, billedet eller filmklippet.

Nu vil jeg træde ind i min lille boble af dagdrømme, der kan jeg redigere, manipulere og klippe, så virkeligheden bliver lige, som jeg vil have den. Og der er jeg altid klog og vis, jeg ser brandhamrende godt ud og tager altid de rigtige valg. Det er faktisk lidt lige som bloggen, for hvis du tror, at alt kommer frem her, så er det dig, der er naiv ;-)

Nedenunder et klip af min virkelighed, må du få en dejlig dag.

P1050407

P1050405

23 kommentarer:

 1. Du har så evigt ret!
  Og hvor er jeg vild med dit farvevalg til dine uddannelsesmapper :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Conny, jeg bliver glad af at se på de mapper :-)

   Slet
 2. Jeg vidste godt at "de" manipulerede med ord og billeder, jeg ved godt at bloggere fortælle bare en lille del af deres virkelighed...Men alligevel så føler jeg mig naiv i en verden af manipulerende mennesker, der siger et og mener noget andet.
  Men lækre mapper !!!
  respekt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Miri, og jeg kan berolige dig, det jeg siger her på bloggen mener jeg, I får bare ikke alt at vide om mig og det er heller ikke alt, jeg mener, jeg skriver her ;-)

   Slet
 3. Hej Lene - Jamen, så er jeg da glad for at konstatere, at jeg ikke er naiv.
  Og så kan jeg også fortælle dig, at det ikke er alle skrevne historier i damebladene, som er sande. Der er folk ansat til at bruge sin fantasi.
  Med mindre du kan ældre farverne på dine mapper i et billedbehandlingsprogram - så er jeg også vild med farverne på dine mapper :-)
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Johanne, ingen manipuleren med billederne, med mindre det at jeg klippede det ud af et større billede kan kaldes manipulation :-)
   Og jeg kunne da godt tænke mig at høre lidt mere om de fantasifulde damer i damebladene.

   Slet
  2. Kæreste Lene :-) Ved du hvad - de fantasifulde damer i damebladene, de har tavspligt!
   At du klipper billederne ud kan ikke kaldes manipulation - det gør jeg også.
   God weekend :-)

   Slet
  3. Tak i lige måde Johanne :-)

   Slet
 4. Det er ikke så tit, jeg læser ugeblade, men jeg har da ofte tænkt, at mange af billederne er uvirkelige og egentlig ikke særlig tiltalende. At det var så slemt, som du beskriver, havde jeg ganske vist ikke forestillet mig, og jeg synes, det er frastødende. Det må være for folk, der mangler fantasi til at skabe deres egen drømmeverden, for det har man indimellem brug for at gøre. Nu er det endnu mere slut med de blade for mit vedkommende.

  Nej, selvfølgelig er det ikke alt, der kommer frem i blogindlæg, men jeg håber da, at man nogenlunde kan regne med det, der faktisk står - naiv, som jeg er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rasmine, jeg synes, at det er støtte til et skævt skønhedsideal og det frastøder mig.
   Her på bloggen kan du regne med det, der står, men ikke alt fra mit liv kommer frem her :-)Og dem, der har mødt mig, synes da heldigvis ikke at jeg er anderledes end de havde tænkt sig.

   Slet
 5. Åhja ... bristede illusioner er ikke så rart ...
  Jeg er gået så meget i den anden grøft, at jeg tvivler på stort set alt, hvad medierne prøver at bilde mig ind. Det er heller ikke godt ;-)
  Og jo, jeg vidste også det med billederne: det kom (bl.a.) frem med filmen Pretty Woman med Julia Roberts: på plakaten var hendes ansigt sat på en anden og meget slankere krop end hendes egen.
  Og nej: selvfølgelig udstiller ingen af os vores snavsede vasketøj på vores blogge, men i mine øjne er det helt i orden kun at vise noget af ens verden, så længe den del man viser, er den ægte vare. Og det er det så heller ikke altid for nogle, men så længe man gerne vil - ligefrem synes det er dejligt - at møde andre bloggere ude i det virkelige liv, giver det vel nogle naturlige grænser for, hvor meget af et glansbillede, man kan beskrive sig selv som :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen og jeg har det som dig, jeg tror nærmest ikke på noget af det, og jeg er også holdt op med at se nyheder, det øver jeg mig så på at genoptage :-) Pretty Women historien kan jeg faktisk godt huske.
   Og som jeg har skrevet til nogle af de andre, så mener jeg det, jeg skriver og mennesker, der har mødt mig, har også kunnet genkende mig, så et glansbillede er det nok ikke. Men jeg skriver meget, som bliver slettet, fordi jeg synes det blev for privat eller for dumt eller ... :-)

   Slet
 6. Jeg vidste godt, at man ikke kan tro på noget i medierne - så det lader jeg være med ;) Men i mit alm. personlige liv er jeg naiv - jeg tror på det gode, indtil det modsatte er bevist. God fredag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Helle, så er vi flere, som ikke tror på noget i medierne, og jeg vil også tro på det gode, indtil det modsatte er bevist. Jeg synes dog det er svært, jeg kan mærke at jeg er mere mistænksom nu end tidligere.

   Slet
 7. Jeg vidste godt, man ikke kan stole på billeder, og at magasiner og ugeblade i stor udstrækning manipulerer med fotografier. Forhåbentlig lærer børn og unge at forholde sig kritisk til billeder. Jeg holder meget af at se dokumentarprogrammer (ikke reality) i tv, men efterhånden synes jeg, det skinner igennem, at fotografen eller redaktøren eller hvad de hedder, ofte har en bestemt dagsorden og dermed vinkler historien i den retning, de vil have det.
  Det er rigtig ærgerligt. Vi gider ikke blive manipuleret med hverken i tekst eller billeder.
  Vi snyder ikke på bloggen ;-)
  Men når vi nu ikke har tid til at skrive om alle oplevelser og samtaler og alle tanker og refleksioner, så vælger vi nok det, vi er mest glade for at tænke tilbage på? Eller ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, det er nemlig ærgerligt hvis en dokumentarfilm ikke har mod til at være åben for flere vinkler. Og vi snyder ikke, men vi skriver nok om det, der er godt at tænke tilbage på :-)

   Slet
 8. På bloggen "Dirty sexy ministry" som er på min blogliste, havde de to gæve præste-kvinder et fasteindlæg, der netop handlede om at faste fra at sammenligne sig selv med manipulerede billeder af modeller, der i forvejen bruger hele deres arbejdsliv på at se godt ud! Jeg brugte dette i en af mine egne faste-prædikner. Fasten kan også bruges til at finde hjem til sig selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, at finde hjem til sig selv lyder smukt, mon jeg kan finde vejen? Og den blog skal jeg da vist kigge nærmere på :-)

   Slet
 9. Det er lidt SUK.. hvad skal man efterhånden tro på.. :-)

  SvarSlet
 10. Næsten alt, hvad vi får præsenteret i tv og andre medier, er redigeret. Man skal altid have sin kritiske sans med. Men jeg finder det dybt tragisk, når modeblade præsenterer fotos af "perfekte" kvinder, der slet ikke findes. Især, når teenagere tror, de skal se ud ligesom disse forbilleder.

  Jeg er dog ikke selv for god. Jeg kan godt finde på at redigere billeder. Ikke så meget mht. deres indhold. Det er iøvrigt ikke så nemt! - Men kontrast, farvedybde, skarphed mm. kan jeg sagtens finde på at rode med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Henny, jeg tror de fleste redigerer billeder, bare ikke mig, men det er fordi jeg ikke kan finde ud af det eller rettere sagt ikke interesserer mig for det :-) Det ser jeg ikke et problem i, men jeg ser som dig et problem i, at unge piger, men måske også os andre (ubevidst), ser disse redigerede billeder som virkelighed og som noget vi skal/kan stræbe efter.

   Slet
 11. ja, der går idag stort set ingen billeder i print fra ugeblade eller lignende uden at de er redigeret. Heldigvis, for når jeg kigger på lange ben, klar hud og skinnende hår kunne jeg da godt få et lettere mindreværdskompleks ;-)
  I dag kan man ikke stole på hverken skrift eller billede...... lidt en skam, ikke?!
  god weekend

  SvarSlet