tirsdag, marts 05, 2013

TØFFENDE SUTSKO

Jeg tøffer rundt, går fra køkken til mandskabsrum, fra computer til køkken. Fødderne holder varmen i et par billige sko, som udskiftes, når jeg har tøffet sålen i stykker. Om de kaldes kinasko eller espadrilles kan jeg ikke huske på denne trætte morgen.

For at jeg skal være udhvilet og klar til arbejdsdagen, skal jeg helst i seng inden klokken 22, men så kan man jo ikke være social. Så mens jeg gaber og forsøger at trække energien ud af morgenmaden, glæder jeg mig i stedet over en dejlig aften sammen med skønne kvinder. I går var vi omkring det at dømme, for hvor er vi mennesker hurtige til at dømme hinanden. Det ligger nærmest i generne, selv når vi ikke vil dømme, så wupti har man med få ord gjort sig til dommer over et andet menneske. Som sygeplejerske synes jeg, at hver dag handler om at stoppe denne indre dommer, for vi møder mennesker, hvis grundvilkår er så forskellig fra en selv, at det af og til er svært at sætte sig ind i, hvad det kan betyde for ens opfattelse af sygdom og reaktioner på sygdom. Men hvis vi skal kunne møde dette menneske der hvor det er, så er vi pinedød nødt til at sætte vores egne fordomme/forforståelser på spil, så er vi nødt til at turde rokke ved vores egne meninger om, hvordan ting er/bør være, og det er vist meget sundt.

Nu vil jeg tøffe ned på badeværelset og gøre mig klar, så jeg kan se verdenen i øjnene nogenlunde præsentabel. Jeg er glad for, at jeg ikke skal noget i aften, for i morgen aften er det kor, og der kan jeg heller ikke overholde fruens sengetid.

God første tirsdag i marts.

P1050354

24 kommentarer:

 1. Det er både sundt og svært at rokke vores egne fordomme, men det er en vigtig øvelse.. God arbejdsdag Lene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inge, ja og det første er vel, at vi er opmærksom på vores fordomme :-)

   Slet
 2. Hvor er det sandt. Og når menneske møder menneske...så gælder det begge veje. Den, der bliver talt TIL, må heller ikke fejlagtigt føle sig dømt af en evt. uheldig formulering fra modparten.
  Så det er virkelig stor kunst fra begge parters side.

  Håber du møder tirsdagen med åbne øjne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Johanne, jeg syntes jeg havde åbne øjne, og jeg fik et dejligt smil af en patient :-)

   Slet
 3. Det er en svær øvelse, og mange gange sker det jo ubevidst, og jeg tager da også mig selv i at dømme andre..En god og smuk forårstirsdag til dig..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Annemarie, det er nemlig ofte ubevidst, så vi må blot holde øje med os selv :-)

   Slet
 4. Vi er alt for hurtige til at dømme, men heldigvis lærer vi hurtigt at skjule det bag den professionelle maske i arbejdsmæssige sammenhænge ... jeg husker det ikke som et problem; jeg var nok to forskellige mennesker på job og hjemme :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg synes også vi er gode til at møde mennesker med åbent sind, og ikke på forhånd putte dem i kasser. Bare du ikke blev forvirret af at være to ;-)

   Slet
 5. Netop det at dømme taler vi tit om herhjemme. Men altså, hvor er vi hurtige, også selv om vi godt ved, at det måske slet ikke er rimeligt. Jeg tror at de fleste af os kan komme mod forbedring på den konto.

  SvarSlet
  Svar
  1. Susanne, ja jeg tror også der er plads til forbedring :-)

   Slet
 6. Det gælder overalt i samfundet, at vi er hurtige til at dømme hinanden, efter hårfarve, madvalg, nationalitet etc. etc. Og det kunne godt være en ting, vi hver især skulle bruge noget tid på at arbejde med. At prøve at lytte lige lidt længere til et fremmed menneske, før man lader dommen falde. Men det er da svært.
  Måske det skulle være marts måneds øvelse ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, det er rigtig svært. Det er lige sådan med skyld, jeg synes at vi er hurtige til hele tiden at skulle placere et ansvar (du gik sidst ud af døren, det er dig der har glemt at slukke lyset osv)

   Slet
 7. Netop her ifm Gemalens indlæggelse har vi talt om, hvor nemt man kan komme til at dømme andre (patienter) og fx synes, at de selv er ude om det. Så er det på tide, at man stopper op, lige spoler tilbage og tænker sig om en ekstra gang. Håber, du har haft en god arbejdsdag, så du kan nyde resten af dagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak fruen i midten, ja som patient og pårørende bliver man pludselig nødt til at være sammen med andre mennesker, som man ellers ikke ville være sammen med. Det kræver et åbent sind :-) Jeg har haft en travl og god dag

   Slet
 8. Jeg ønsker dig kræfter og overskud til resten af dagen! Og tak for en fin aften og dejlig the mm:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Charlotte, det var min hvide te med tranebær, min yndlingste :-)

   Slet
 9. Jeg vil åbent indrømme, at jeg har "været lidt hurtig på aftrækkeren" til at dømme" men jeg har måske med alderens nådegave øvet mig på, at give en til chanche.
  Glædeligt forår.
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Marianne, jeg har en mand, som er lynhurtig på aftrækkeren, så jeg reagerer lige modsat, kan altid finde forklaringer på hvorfor folk opfører sig som de gør, begge dele er vældig trættende at høre på, for den anden part ;-)

   Slet
 10. Jeg gør mig umage for ikke at gøre det, men alligevel tror jeg også, at jeg dømmer folk rimelig hurtigt. Det er så nemt, og det er så forkert at gøre det. Tak fordi du lige rusker lidt op i mig og mine fordomme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Hanne, det er frygtelig nemt at dømme andre både i de små og store ting, vi må øve os :-)

   Slet
 11. Du har helt ret, vi dømmer tit for hurtigt og uden at kende den rigtige baggrund......måske vi prøver at skjule os selv lidt derigennem. Jeg prøver gerne at tage dine ord med ......og omsætte dem bedre.
  Rigtig varm forårsstart :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Nola, jeg håber at du har fået min mail :-)
   Ja, måske er det en måde at skjule os selv og vores mangler på.

   Slet
  2. Hej igen Lene. Det har jeg skam og det blev sendt for en uge siden, såååååå der skulle da snart være post til dig?! :-) Ellers meld dig venligst igen.
   Solrig dag.

   Slet
  3. Hej Nola, jeg vil glæde mig, og post er da ikke hvad det var engang ;-)

   Slet