fredag, marts 22, 2013

MAVEFORNEMMELSE eller lidt om religiøse kosttendenser

Kure i alle former kan jeg slet ikke holde, jeg prøver end slet ikke på det. Sidst jeg fulgte en kur, var som teenager, hvor min søster og jeg fulgte Jakobsens kartoffelkur. Jeg havde det svært med kun 3 måltider om dagen, og det var kun takket være støtte fra min søster og min mor, at jeg gennemførte den. Siden da har jeg altid været tilhænger af, at man ved hjælp af viden om kosten og viden om ens egen krop, vaner og kostlivsglædefremkaldere sammensætter en kost, som er god for en selv i det lange løb. Jeg synes, at livsstilsfolk har en tendens til at blive nærmest religiøse i deres lovprisninger over eget koncept, og jeg får sådan en trang til at være på tværs og gøre lige det modsatte. Jeg er klart tilhænger af, at man lytter til sin krop og finder ud af, hvad der er bedst for den, og det kan så meget vel være, at nogle af de råd, som kostfanatikerne kommer med, kan bruges til at hjælpe en. Jeg har længe døjet med en udspilet mave og kombineret med at fedtdepoterne ændrer placering, når man komme i overgangsalderen (de sætter sig på maven), så var det en pinsel at have bukser på, jeg ville heller have en kjole eller løse fritidsbukser på. Så noget måtte der gøres, jeg ville også gerne tabe mig et par kilo eller tre, men fokus var min mavefornemmelse.

Derfor har jeg et stykke tid forsøgt at undvære lyst brød og kornprodukter til daglig, til gengæld må jeg godt nyde dem fra fredag aften til søndag aften. Jeg har i hverdagen droppet mysli på min morgenmad(skyr + A38 med banan, mandler og svesker), jeg har droppet grovbollen til formiddagsteen og får nu rugbrød med ost. Til frokost er brødet droppet, jeg spiser masser af grøntsager og  kød/fisk/kylling/avocado dertil. Eftermiddagsgrovbollen er også røget sig en tur, og jeg får knækbrød med ost. Aftensmaden består af kød/fisk/kylling og masser af grøntsager  samt en god kartoffel eller to dertil. Aftenteen får selskab af Skyr/A38 med frugt og mandler, bollen med ost hører nu kun til weekendens aftente. Som du kan se, har jeg ikke fuldstændig skippet kornprodukter, det er her, at jeg bruger mit kendskab til mig selv. I weekenden har jeg nydt mine grovboller, is og andre lækkerier. Og jeg har det godt i min mave.

Det her koncept er mit, det bliver aldrig en religion, som skal overtale andre til at gøre det samme, for vi er som mennesker forskellige, vi finder nydelse og livskvalitet i mange forskellige ting. Jeg er bare glad for, at jeg fik det godt med min mave igen. Med til den gode mavefornemmelse hører også motionen, det er jeg slet ikke i tvivl om, og så tabuemnet: forstoppelse. Jeg er en af dem, der er kronisk forstoppet, formentlig pga. et arbejde, hvor jeg gennem årene ganske enkelt har overdøvet signalerne fra maven, og dermed har ødelagt det fintfølende system. Jeg har altid været aktiv, jeg har altid spist mange fiber- og fuldkornsrige produkter, jeg har altid drukket meget vand og te, men det var ikke nok, så nu hjælper HUSKkapsler, som jeg tager to – tre gange om ugen, mig til en god rytme. De kloge hoveder ville formentlig sige, at enten tager man det fast eller også er der andre ting, der skal ændres, men det er min mave og min krop, så jeg bestemmer, og det her virker for mig.

Det er fredag, det er weekend. I køleskabet står der nu nylavet blommemarmelade og æblegele. På køkkenbordet er dejen til kartoffelboller ved at hæve, og der skal bages chokolademuffins og knækbrød. Jeg er sikker på, at mine kolleger vil nyde det i aften, og at datteren og veninden, som kommer hjem til os i aften, også vil nyde det. Jeg vil nyde at bage hele formiddagen, mens solen skinner ind af vinduerne.

God weekend til jer.

P1050440

16 kommentarer:

 1. Som talt ud af mit hjerte! Det er interessant at læse, hvordan du konkret har fået en plan til at virke. Og du har helt ret. Man bliver nødt til at tage udgangspunkt i sig selv, og hvad man ved, man kan overholde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, dejligt at vi er enige :-) Vi er jo meget forskellige, eks. min ene søster elsker at følge madplaner og kure, så hun har vel nærmest fulgt alle dem, der findes: hvidkålskur, dukankur, osv osv. Jeg gad ikke :-)

   Slet
 2. Jeg tror det er vigtigt at lytte til sig selv, og finde den sammensætning, der passer en selv bedst. For vi er ikke ens, og det der passer for den ene, er helt forkert for den anden.
  Jeg har også droppet det lyse mel og de alt for hurtige kalorieholdige produkter. Men jeg er på ingen måde konsekvent. Jeg spiser gerne kage og drikker cola, når det føles rigtigt. Men jeg kan mærke det er godt for min krop. Jeg kan mærke nogle ændringer, der gjorde godt. Og det tror jeg er langt vigtigere at lytte til, end den samlede mængde af kloge hoveder, der i øvrigt også hurtigt ændrer mening :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, de kloge hoveder er heller ikke enige, så jeg læner mig op af dem, som har videnskabelige beviser bag sig :-) Jeg kan godt huske, jeg læste hos dig, at du også havde lavet om på sammensætningen af mad, dejligt når vi kan mærke, at det virker.

   Slet
 3. Helt rigtigt! Der er ikke to mennesker som er ens og reagerer ens. Dejligt at du har kunnet få styr på dit problem. Jeg lever efter det samme princip som dig...lidt godt engang imellem, men ikke hele tiden. Og så er det det som jeg har lyst til. Vores krop ved nemlig godt hvad der er bedst for os.
  Rigtig god fredag med hyggelig bagning og forårsnydelse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nola, nu er alt klart til gæster herhjemme og til mine kolleger. Så mangler jeg bare et dejligt bad :-)
   Som de kloge hoveder siger 80/20: hvis vi sørger for at 80 % af tiden lever vi sundt, så kan vi godt skeje ud 20 % af tiden :-)

   Slet
 4. Dine nye kostvaner lyder rigtig dejlige - og sikke en masse mad du når at få på en enkelt dag. Så mange gange ville jeg ikke kunne spise pr. dag.

  Du skriver "fedtdepoterne ændrer placering, når man komme i overgangsalderen (de sætter sig på maven)," forklarer en hel masse for mig. Jeg er åbenbart i overgangsalderen - det vidste jeg ikke, men det må derfor, jeg pludselig er blevet så rund, uden at vægten har ændret sig synderligt. Øv altså!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, jeg skal have måltider 5 - 6 gange om dagen, ellers fungerer jeg ikke :-) Nu har jeg så heller ikke et stillesidddende kontorarbejde, men går meget på mit arbejde, måske er det derfor?
   Og ja da jeg læste det første gang, forstod jeg bedre tingenes tilstand, faktisk er der dem, der siger, at vi skal spise 20% mindre end førhen, men det kan jeg ikke nøjes med.

   Slet
 5. Mit har også sat sig på maven, øv, men jeg tror også på at man skal leve sundt og med motion, og droppe alle de fanatiske kure, og så ændre lidt af gangen. Fortsat god fredag til dig.. :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Annemarie, sundt og husk nydelsen, det er vigtigt for livsglæden :-)

   Slet
 6. Min teori er at, hvis vi mærker og lytter godt efter, så fortæller kroppen os hvad den har brug for, for mig lyder det rigtig fornuftigt.

  Kan se på din kommentar til Nola at du kender 80/20 reglen.. :-) Den er så god at have i baghovedet.

  Rigtig god weekend hos jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Inge, ja 80/20 er god at have med sig, og så er ernæringsekspert Per Brændgaards mantra, at nydelsen skal med, vi skal spise langsomt, så vi kan nyde vores mad, og der er jeg slem til at kaste det ind i munden på 5 minutter :-)

   Slet
 7. Alltid koselig å bake til venner og familie
  som setter setter pris på det en har laget.
  Ønsker deg ei herlig helg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Astrid, alle nød bagværket, så er det noget ved at bage :-)

   Slet
 8. Hvis man har sat sig noget for og kalder det nye kostvaner eller en kur, er nok lidt lige meget - bare det virker ;-)
  Desværre lyver min krop for mig: det den siger, jeg har godt af og at jeg trænger allermest til, det er alt det, der sætter sig på sidebenene. Faktisk har jeg det bedst med alt det usunde - lige indtil jeg stiller mig på vægten :-D
  Seriøst: min krop fortæller mig faktisk intet. Eller også er jeg kropsdøv. Jeg er nødt til at forlade mig på fornuften, og det er svært ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, for mig er der forskel på om folk følger en kur slavisk, som min søster gør, hele tiden :-) eller man prøver at rette sine madvaner ind, så de lever op til 80/20 (se mit svar til Nola og Inge). Vægten var nok også første signal hos mig, og så begyndte jeg at mærke efter. I dag mærker jeg det til gengæld prompte, for nu har kroppen prøvet at have en god fornemmelse, så den protesterer. Til gengæld er jeg slem til at spise meget, fordi jeg spiser hurtigt, så hvis ikke jeg til hverdag har en fast rytme med mængder, så ville jeg tromle hen ad vejen, jeg har ødelagt mit sult/mæthedscenter :-) Fornuften må vi have med, Ellen, den er første vejviser, så skal kroppen nok byde ind senere hen.

   Slet