onsdag, august 14, 2013

ENDNU EN DAG

Dagen er begyndt, den er ikke planlagt i detaljer, den kan byde på udfordringer, jeg ikke anede eksistensen af, da jeg stod op. Den kan byde på glæder, jeg ikke forventede, da jeg vågnede ved Istvans insisterende gøen (vi ved helt nøjagtig hvornår tømrerne kører ind på gårdspladsen, tro mig, de møder tidligt)

Endnu sidder jeg i nattøj, morgenmaden er spist, de første blogindlæg er læst, kommentarer er besvaret. Bogen om Helbredets mysterium af A. Antonovsky er fundet frem, og jeg har fundet den passage, der siger noget om behandlersystemets mulighed for at hjælpe mennesker til at styrke deres oplevelse af begribelighed, meningsfuldhed og håndterbarhed. De tre faktorer, som A.A. mener, er komponenterne i en stærk Oplevelse af Sammenhæng(OAS). A.A. sammenligner livet med en flod. Hvor nogle mener, at sundhedssystemets opgave er at hive folk op ad floden, og andre mener, at vores opgave er at finde ud af hvorfor folk falder i floden, så mener A.A. at floden er livet. Vi kan ikke undgå at komme i oprørte vande eller være ved at gå under eller komme ind i forurenet vand. Spørgsmålet er hvorfor klarer nogle folk sig gennem disse udfordringer, mens andre opgiver eller bukker under? For A.A. er det en stærk Oplevelse af Sammenhæng, der er afgørende for vores håndtering af de stressfaktorer vi uundgåeligt vil møde i livet. Hvis vi i mødet med udfordringer og problemer kan begribe dem, håndtere dem og se noget meningsfuldt i den opgave, da kommer vi styrket ud af mødet. Faktisk mener A.A, at OAS dannes gennem hele vores liv frem til voksenlivet, og at jeg som sygeplejerske i det korte møde, jeg har med patienterne, ikke kan øge deres Oplevelse af Sammenhæng, og så dog. Og det er så det dog, jeg ledte efter i morges, jeg vidste, det var der, jeg har tidligere læst det. Muligvis er det det, jeg vil bruge nogle af mine fem minutter på til mit forsvar af min opgave i næste uge. Muligvis.

Nu vil jeg gøre mig klar til at drage ud i verdenen, der skal hentes en bog af K. Illeris, som er den anden teoretiker, jeg har brugt i min analyse af fokusgruppeinterviewet. På bordet ligger to kopier af min opgave, dem skal to af mine kolleger have. De har lovet at være mine sparringspartnere, hvis jeg får brug for at diskutere emner i min opgave. Det er en gave at have skønne dygtige kolleger, som også synes, det er sjovt at diskutere teorier set i forhold til praksis. Hvad resten af dagen byder på udover forberedelse til eksamen vides ikke, det er helt fint med mig. Jeg byder dagen velkommen. Håber din dag byder dig velkommen.

DSC06695

6 kommentarer:

 1. Gode kollegaer er guld værd...jeg har flere, men specielt een suger jeg viden fra og håber aldrig hun går på pension!!! Men det gør hun desværre nok inden for et par år...så jeg må tilegne mig så megen af hendes guldkorn som muligt.
  Hvornår er du mon færdig med din opgave? (Læs: jeg er i Aalborg fra fredag til søndag i uge 35 ....skal købe lidt garn til lager om fredagen ;-) ...)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, gode kolleger rummer så megen viden, dejligt at du har din kollega at sparre med. Jeg skulle gerne blive færdig i næste uge, så fredag i uge 35 er jeg i dagvagt og går derefter fra til ferie. Det kunne være hyggeligt at mødes, måske fredag efter 15 inde i byen eller det kunne også være ude hos mig i weekenden?

   Slet
  2. Hvad passer dig bedst? Svar evt på a.jaegerslund@gmail.com :-)

   Slet
  3. Ane, jeg sender en mail :-)

   Slet
 2. Antonovsky og Illeris, - de herrer har jeg også været omkring for ikke så længe siden på uddannelse. Jeg kan godt lide Antonovskys tre begreber, begribelighed, meningsfuldhed og håndterbarhed. De giver mening for mig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det gør det også for mig, jeg synes så ikke jeg har diskuteret teorien så meget i forhold til mine fund, men det må jeg jo få rettet op på :-)

   Slet