søndag, august 25, 2013

MAN KAN NÅ MEGET PÅ 2½ TIME eller man kan tage det stille og roligt

Søndagens første timer er tilbragt hos min far. Turen til Viborg tager en time og ti minutter, så jeg bruger tiden til at synge eller tænke. jeg kunne jo lytte til lydbøger, men den trend er endnu ikke kommet ind i mit univers.

P1060969

Egentlig ville jeg have øvet en morgensang på klaveret hjemme, men jeg faldt i en bog i går aftes, så vi tog lige fem skarpe fra Højskolesangbogen med etfingersystemet på min fars klaver, min far sang melodien, jeg stod for teksten. Alt i mens fik jeg brygget te og så indtog vi plejehjemmets terrasse, hvor en kanelsnegl fra den lokale bager blev nydt sammen med teen. Det blæste ind imellem, men med et tæppe om min fars skuldre, kunne vi fint sidde derude. Hønsene kaglede, så det var en fryd, og lysthuset er flyttet for at gøre plads til en tilbygning med plads til 14 beboere mere. Det under jeg gerne de beboere, jeg ved, fra da min far blev skrevet op, at der er venteliste. det er ikke så sært, for det er et godt sted med høj faglighed og menneskelighed.

P1060966P1060967

Så var der tid til en travetur, jeg får min motion, for min fars kørestol er ikke af de letteste, så der skal skubbes til, når det går opad og holdes igen, når det går nedad. Min far stod for musikken undervejs, og jeg prøvede at få ham til at lægge mærke til små ting undervejs. Meget af tiden er han i sin egen verden, men han nyder at komme ud, han nyder at være sammen med os, og så snakker jeg med, som om jeg forstår det, han siger. Jeg griner sammen med ham, jeg kigger interesseret den samme vej som ham, når han fortæller noget. Jeg gentager nogle af hans ord, som så får ham til at sige mere, som jeg kun sjældent forstår. Det er dog heller ikke det vigtigste, det vigtigste er, at min far føler sig hørt og set og føler, at vi er sammen om oplevelserne, og det tror jeg faktisk, at han oplever.

P1060975

Efter gåturen hjalp jeg min far med middagsmaden, og så var han træt, og jeg kunne køre hjem, mens han blev hjulpet i seng. Hjemme er der travlhed i marken. Inden aftensmaden er de færdig, så i aften kan landmanden og jeg vist nøjes med rester fra i går. Foran venter en uge med fuld vagtskema, bagefter venter den sidste uge af min sommerferie. Og vores børn er heldige, de ved, at hvis de har brug for ekstra arbejde, så kan deres far næsten altid bruge dem, så i næste uge er det sønnens tur til at komme hjem og trække i arbejdstøjet. Det har hans mor da ikke spor imod.

P1060974

God søndag til dig.

22 kommentarer:

 1. Det er så dejligt at høre om dine timer sammen med din far. Hvor er det skønt at I kan glæde jer sammen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, jeg kunne godt græde over den far, som jeg ikke har, men ville det gøre det bedre for ham eller mig? Heldigvis har han og min mor givet os evnen til at fokusere på det positive i livet, og hans smil er stadig det samme :-)

   Slet
 2. Sikke nogle smukke billeder af skyer. Her i Grækenland ser jeg næsten ingen skyer - men de skal jo nok vente, når jeg kommer hjem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, der skal helt sikkert nok være skyer, når du kommer hjem :-)

   Slet
 3. Lyder som en dejlig søndag, især tiden med din far og jeres lille udflugt :-)
  Dejlige billeder fra en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nola, det var en skøn dag :-)

   Slet
 4. Ih, har de høns på plejehjemmet! Det må altså være et fantastisk sted. Sådan beskriver du det jo også. Dejligt (og næsten en luksus), at du kunne stikke af hjemmefra og besøge din far og have en god dag sammen med ham :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, de har høns, og ja det er et godt sted. Jeg stak af om formiddagen, så jeg kunne være hjemme til eftermiddagsmadpakkeleveringen :-)

   Slet
 5. Jeg er lidt imponeret over, hvor positivt du kan vende besøgene hos din far.
  Jeg ville nok være tilbøjelig til at sige, at han slet ikke var klar over, at jeg havde været der, så hvad nytter det hele ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg er helt sikker på at han fornemmer at vi er der, og at vi er særligt knyttet til ham. en demenssygeplejerske sagde en gang til os, demente husker med kroppen, sørg for at fylde gode oplevelser på, så vil jeres far huske det i sin krop som en god følelse :-)

   Slet
 6. Jeg bliver så rørt - taknemmelig og glad, når jeg læser om dine besøg hos din Far, og den glæde den bereder jer begge. Jeg kan også godt forstå, at du bliver ked af det, eftersom han og hans/jeres Verden er blevet så forandret. Jeg har oplevet hvor megen ensomhed og tristhed, der kan være omkring et menneske som er blevet dement. Og jeg har aldrig forstået hvorfor mennesker kan lade deres demente sidde alene hen i ensomhed. Det lyder dejligt, at der er høns i nærheden. Deres nærvær og deres lyde - gør så godt.
  Hygge fra mig - der også har dværghøns :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggetrold, vi har alle brug for at nogen vil besøge os og holde af os :-)

   Slet
 7. Sikke dejlige billeder du bringer, som altid Lene; baade dem man ser med oejnene og dem man ser med hjertet. Du er en god datter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tina, og det at vi er fem om at sørge for vores far, gør det nemmere at have overskud til besøgene :-)

   Slet
 8. Det er rigtigt dejligt og givende, når man kan hjælpe sine forældre (uanset hvilket niveau, hjælpen kommer på). Vi har været en tur i Sønderjylland denne weekend :) for at hjælpe mine forældre med at få 2.400 baller halm pakket ind på halmloftet, så varmen er i hus det næste års tid. Men de københavnske kontorfingre er også helt lammede, så jeg har heldigvis lagt en hjemmearbejdsdag i dag.
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mette, sikke en dejlig weekend, jeg er sikker på at dine forældre også har nydt at arbejde sammen med jer. Jeg kan godt forstå, at fingrene trænger til en fridag bagefter :-)

   Slet
 9. HØRT! Til alt hvad andre har skrevet her før mig, du gør det bare godt og skaber en positiv stemning hvor du kommer frem,det er der ingen tvivl om. God mandag til dig og tak for smukke udsigter endnu engang!

  SvarSlet
 10. Dejlig dag hos din far! Vi var på besøg hos vores ven og slægtning, som fik en hjerneblødning for nogle måneder siden. Hun er nu flyttet fra Hammel til Brønderslev, og det var godt at se og høre, at hun kæmper sig fremad - har fået meget sprog igen og delvis førlighed i højre ben. Der er dog stadig lang vej - og hvor langt hun når, ved jo ingen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, det er godt at jeres ven er flyttet tættere på venner og familie. Nej hvor langt din ven når vides ikke, der er så mange faktorer, der spiller ind.Men det er godt at læse at sproget begynder at komme tilbage samt førligheden.

   Slet
 11. Dejlig beskrivelse Lene, du får det hele til at virke lidt og ubesværet i en dejlig positiv ånd :-) Jeg kender godt følelsen af at skubbe en kørestol og det gir´ baller af stål :o) hvis man blir´ ved længe nok...

  Min mand har lige hørt Steve Jobs = Apple manden på lydbog og var meget begejstret, men jeg har nu heller ikke funder ideen i det, vil hellere fysisk ha´ en bog i hånden.

  Dejlig sensommertid på marken og sikken en høst i år :-))))
  Stort kram herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tina, ja sikke en høst, det har godt nok været et skønt vejr til det.
   En skønne dag skal jeg prøve lydbøger ;-)

   Slet