søndag, august 11, 2013

MED ELLER UDEN BLITZ

Mit digitale spejlreflekskamera er kommet ud af gemmerne igen. Når jeg vil fotografere Istvan til prøver, har det kamera nogle automatfunktioner, som er bedre end på det lille Lumix kamera. Men jeg kan mærke, at jeg begynder at få lyst til at vide mere om manuelle funktioner, jeg er jo sådan en, der bare skyder, jeg ser et motiv og tænker ikke på indstillinger eller andet, jeg trykker bare. Et har jeg dog fundet ud af, blitz gør ofte ting og mennesker skarpe at se på, hvor uden blitz gør billedet mere blødt og mere naturligt. Det gælder så efter min mening ikke for nedenstående billeder taget i Dronninglund storskov. Her valgte kameraet selv, at der skulle blitz på, og bagefter slog jeg blitzen fra og tog endnu et billede.

DSC06658

DSC06659

DSC06651

DSC06652

Faktisk synes jeg, at blitzen fremmer det bløde lys i skovbunden, netop det jeg gerne ville fotografere. Så jeg må vist hellere se, om jeg kan finde et kursus i vinter, som kan gøre mig klogere på mit kamera og på fotografering. Jeg er nemlig også sådan en, der ikke gider at læse manualer og prøve mig frem derefter, jeg vil hellere i mesterlære :-)

18 kommentarer:

 1. Sådan har jeg det også. Vis mig noget og jeg forstår det. Skal jeg selv finde oplysningerne og læse er jeg ikke lige så hurtig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, lige nøjagtig :-)

   Slet
 2. Et kursus lyder som en god idé ellers må man bare prøve sig frem. ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Annemarie og det der med at prøve sig frem er jeg ikke så god til ;-)

   Slet
 3. Jeg undrer mig også over mit spejlreflekskamera nogle gange. Det slår blitzen til på de underligste tidspunkter, og slår man blitzen fra, er der mange indstillinger, der ikke er tilgængelige. Jeg har forsømt at sætte mig ordentligt ind i det, og jeg bruger mit lommekamera langt mere. Det kan jeg udenad!

  SvarSlet
  Svar
  1. Henny, mit lommekamera bliver også flittigt brugt, men faktisk har spejlreflekskameraet også mage gode automatfunktioner :-)

   Slet
 4. Forskellen i farven ligger i hvid balancen, jeg har tilladt mig at låne et af billederne rettet hvid balancen og lagt det her : http://www.nr65.dk/billeder/index.php/Diverse/DSC06659_thumb-5-2

  der er kun brugt små 2 minutter på at rette det til, så det er ikke helt perfekt, men dit billede uden blitz ligner nu næsten det med blitz :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eli, jeg redigerer aldrig i billederne bagefter, dog beskærer jeg dem af og til inde i windows live writer. hvilket program har du brugt? Jeg synes stadig at billedet med blitz har mere blødhed, men du har ret, din version af billedet nærmer sig :-).

   Slet
  2. Hmm. Jeg havde i lang tid et motto der hed; "Jeg redigere ikke billeder" ;-)

   men nu bruger jeg flere ;-)

   Men i dette tilfælde brugte jeg Windows live photo Gallery men ellers kan Picasa en del "automatisk" (normalt bruger jeg Lightroom eller Photoshop). Den "blødhed" du får opstår fordi din blitz giver et udfyldningslys, men som i mange tilfælde også giver slagskygger

   Eli

   Slet
 5. Jeg ville også så gerne lære at bruge mit kamera, - men det bliver vist ikke lige denne vinter, for i morgen starter jeg med at synge i kor :) (Igen, - for det er "mit" gamle kor, der skal øves med), og så går der mange timer, ved jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det lyder dejligt med koret, jeg glæder mig også til at skulle i gang med koraftener, jeg forsømte en del sidste sæson pga uddannelsen :-)

   Slet
 6. Jeg prøver mig også frem, og så prøver jeg at huske hvad der virker.. Det går ikke altid lige godt.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, det sidste gælder også for mig :-)

   Slet
 7. En utrolig forskel - til blitzens fordel, må jeg sige. På mit lommekamera synes jeg, det plejer at være omvendt. Men jeg har ikke læst ét ord i nogen manual, kun prøvet mig lidt frem - jeg har ingen tålmodighed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, når jeg skal samle et Ikeamøbel har jeg tålmodighed, fordi jeg ved, at hvis ikke jeg følger manualen, så går det galt. Men med begge mine kameraer går det ikke galt, jeg behøver kun en kvikmanual, så er jeg klar til at skyde :-)

   Slet
 8. Det er ikke blitzen.. det er som en anden siger hvidbalancen der er skæv, men når kameraet blitzer så retter det de automatiske indstillinger ind efter at der nu er blitz på. Prøv næste gang at lægge mærke til hvilke indstillinger det sætter, og så kan du bruge dem manuelt og måske rette en lille smule hvis du vil have anden dybdeskarphed og sådan noget.

  Det var sådan jeg lærte en stor del af de manuelle indstillinger. Lærte af kameraet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Overleveren, tak for rådet, mit problem er at jeg ikke ved hvad jeg skal kigge efter, og hvidbalance er et russisk ord for mig :-) Jeg prøvede lige, men indstillingerne efter at billedet er taget, forsvinder hurtigt, så jeg når ikke at finde noget, jeg skal vist alligevel have den manual frem eller på et kursus for begyndere udi fotografering :-)

   Slet