mandag, maj 07, 2007

TJEKLISTER

I 2003 udkom en bog, som fik betydning for behandling og forebyggelse af apopleksi i det akutte stadie. En tværfaglig gruppe satte sig ned og gennemlæste alt, hvad man vidste om behandling af apopleksi og forebyggelse af apopleksi. Hvad, vidste man og troede man, virkede.

Resultatet blev referenceprogrammet for apopleksi. Et af forslagene i bogen var en huskeliste til journalen, så man fik gjort de ting, der var evidens for (viden på baggrund af undersøgelser)

Hurtigt gik det op for os, at der var mange ting udover det på listen, som vi som sygeplejersker skulle tage vare på, men som ikke altid blev gjort, fordi folk enten ikke vidste det eller glemte det.

Jeg fik lov til at udarbejde en tjekliste, som fungerede rigtig godt, og efter et stykke tid blev huskelisten fra journalen indarbejdet i tjeklisten, så vi kun havde én liste at forholde os til.

Sådanne lister skal indimellem ha en genopfriskning ikke bare i indhold, men også i folks bevidsthed, det er noget af det, jeg lige nu arbejder med, men alt går langsomt på en stor døgnarbejdsplads, så jeg synes, at jeg træder vande for tiden. Men nye sparringspartnere er på vej, og det, tror jeg, vil løfte plejen til apopleksipatienterne yderligt.

På det private plan bruger jeg tjeklister til fester og sammenkomster, stort og småt bliver noteret, så intet bliver glemt, det fungerer godt.

Derimod fungerer tjeklister i det daglige overhovedet ikke. Jeg er rigtig god til at lave dem, men jeg kan altid finde på forklaringer til mig selv, hvorfor jeg er NØDT til at lave noget andet, eks. blogskrivning eller læsning. :-)

Denne weekend tog jeg så fri fra bloggen, lørdag morgen lavede jeg en tjekliste, og som sædvanligt troede jeg på det tidspunkt at jeg havde magiske evner og kunne nå himlen på en weekend. Så nemt går det ikke, men søndag middag inden køreturen så jeg på listen og klappede mig selv på skulderen, nu måtte jeg holde fri, resten kan nås i løbet af ugen.

Ugen byder på to aftenvagter, to fridage og så fire dagvagter. Men lige nu slapper jeg af med P4 formiddag, en kop te og bloglæsning.

8 kommentarer:

 1. .... og vi andre vi bliver bare forpustede .... smutter lige på arbejde for at slappe af

  SvarSlet
 2. håber du fik slappet af fru koch :-)

  SvarSlet
 3. Jamen lister er en forbandelse, for de stresser mere end noget andet, sagde så hende, for hvem lister er en nødvendighed, hvis noget som helst skal nåes ;-)

  SvarSlet
 4. Liselotte, jeg sidde og griner, for de er både en forbandelse og en nødvendighed.
  Der var mange ting jeg ville glemme, regnskab og kontakt til det ene og det andet, hvis jeg ikke havde det til at stå i min kalender.

  SvarSlet
 5. Kvindelister med kvindelist, jeg tror at lister er en kvindeting, også pyntelister, selvom de kræver hammer, der opringeligt var en ting for mændene. Eller hva'? :-)

  SvarSlet
 6. Nå må jeg bare le. Først sitter jeg og skriver et blogginnlegg om min listemani, - og så åpner jeg din side og så skriver du også om lister. Innlegget mitt kommer litt senere. Jeg tenkte jeg skulle lage noen bilder til det først. Og bare for å ha sagt det: Jeg er listoholiker, - komplett avhengig!

  SvarSlet
 7. Huskelister eller skrevet ned i kalenderen, en ting er sikkert, gør jeg ikke en af delene, ja så smutter det:-)

  SvarSlet
 8. Sifka - :-) jeg mangler ord

  Hege - jeg glæder mig til dit liste indlæg,det kan være du skal på afvænning og jeg på tilvænning :-)

  Judith - Når man er disponeret til demens, som jeg er, må man prøve at træne, og det gør jeg så ind imellem, men hverdagen er tit for hektisk til, at jeg husker uden at det er skrevet ned.

  SvarSlet