søndag, november 01, 2009

HUSMANDSKOST

Fisker havde for nyligt et indlæg om vi danskeres evne til hele tiden at prøve det nye udenlandske mad. Vi zapper rundt og rundt og glemmer helt det danske køkken.

Lige som med mode er jeg altid en halv/hel omgang bagefter, så når jeg prøver sushi, er andre videre til indisk køkken eller noget helt andet, jeg slet ikke har opdaget endnu.

Men mine børn er vokset op med danske retter, de ved, hvordan frikadeller, medisterpølse, stegt flæsk og flæskesteg smager. Frugtgrød og budding er ikke fremmede eksotiske retter. Risengrød, klatkager, pandekager og æbleskiver var favoritter, da jeg var barn, og det har de også været for mine børn, undtagen i den periode hvor de fik risengrød hver tirsdag, fordi det var nemt og deres mor elskede /elsker risengrød.

Brasede kartofler og kartoffelmos har sammen med mange nye varianter af kartoflen som tilbehør været en naturlig del af aftensmaden.

Hyldebærsuppe med tvebakker ved de, hvordan smager, men de har ikke prøvet sagovælling eller varm mælk med tvebakker og kanelsukker.

Stuvet hvidkål med kanelsukker og vendsysselsk grønlangkål er en del af vores decembertraditioner. Hjemmebagte fastelavnsboller i februar og brunsvigerkagemand sammen med lagkage til fødselsdage var et must.

Og i dag ved frostvarerne lod jeg blikket løbe hen over indisk karrysuppe, mexicansk græskarsuppe og ungarsk gullaschsuppe, men valgte oksekødssuppe og mel/kødboller til at varme min forkølede hals ;-)

Lige for tiden er det meget halvfabrikata og fast food der bliver serveret, da jeg er for træt, når vi når til aftensmaden. Dog er det helt sikkert, at den hjemmelavede sylte og rullepølse sammen med pebernødderne står først på programmet, når huset står klar i sit nye udseende til december (jeg tror fuldt og fast på landmanden, når han siger, vi er færdig da ;-)

Har du nogle favoritter i mad fra det danske køkken?

23 kommentarer:

  1. Uhmmm... naesten ALLE mine livretter i en post. :)
    Jeg har lige sagt til min elskede i dag at vi skal have afskaffet faerdigretter, for jeg synes altsaa der kommer lige rigeligt paa sidebenene!

    SvarSlet
  2. Tina, mine sideben er også blevet lidt rundere :-) og må jeg så høre hvilke livretter, der ikke var med ? ;-)

    SvarSlet
  3. Jeg skal ikke afvise at vi er "gammeldags" her i huset, men husmandskosten i Nordjylland ligner til forveksling husmandskosten her lidt uden for Skanderborg, at ungerne så absolut ikke er til div. kålretter det være sig kåldolmere, brunkål eller stuvet hvidkål er så en anden sag ;-)

    SvarSlet
  4. Hov - den sendte nærmest sig selv den kommentar fra Skanderborg

    SvarSlet
  5. Som landmandsdatter kender jeg skam også alle de danske retter, du nævner - plus et par stykker til fra min lollandske mor.
    Jeg laver ikke ret tit flæskesteg (min favorit) frikadeller eller andre af de meget traditionelle.
    Undtagen når englænderne er i landet. De er alle helt vilde med alt, hvad der kan serveres brun sovs til.
    Men de kan også godt lide min lasagne :-)

    Jeg eksperimenterer en del med 'fremmede' køkkener, ikke kun fordi vi synes, det smager godt, men også for variationens skyld.

    Middagen fra forrige indlæg lød umanerlig lækker :-)

    SvarSlet
  6. Altså - generelt holder jeg af mad, der tilberedt med kærlighed og omhu. Meget af det du beskriver har også været på vores middagsbord. Dog ikke budding. Det er faktisk det eneste, jeg virkelig ikke kan spise - og så blodpølse! Grillmad mener jeg er en anelse opreklameret:-)Men: Jeg elsker fisk - rå, stegt, kogt og bagt. Jeg kan leve af grøntsager - men ikke uden! Flæskesteg, frikadeller, oksesteg, hakkebøf, karbonader - ja tak. Men også wok-mad og allerbedst: lammekølle. Det er da uforligneligt! På den anden side, da jeg kom hjem til aften havde husbond lavet forloren hare - tossegodt!

    SvarSlet
  7. Mange af de retter, du lister op, er gode, gamle kendinge, som jeg godt kan se, at mine børn mangler at få kendskab til - for selv om jeg godt kan lide den traditionelle, danske mad, bliver det nu mest til alt muligt andet - måske mest fordi, jeg så godt kan lide at eksperimentere, og så fordi det traditionelle oftest er lidt federe.
    Men mine børn elsker risengrød - og sagovællingen har de også smagt og tog den straks til sig - selv om jeg må indrømme, at jeg ikke fandt den så god, som jeg husker den :o)
    Forloren hare og æbleflæsk er jeg også ret vild med, og så har jeg en drøm om at få kærnemælksuppe, som jeg ikke har smagt, siden jeg var barn og elskede den.

    SvarSlet
  8. - og så havde jeg nær glemt en af mine favoritter - gammeldags kylling, fyldt med persille, og med syltede agurker og rabarberkompot - MUMS!

    SvarSlet
  9. Her i huset er der en ubetinget favorit hos vores nu voksne børn, men det har der været siden de var små--- brunkål med flæsk og masser af frisk rugbrød og sennep- gerne mange forskellige slags.

    SvarSlet
  10. Du har sådan set været omkring dem alle og en del af retterne laver jeg også hernede, nogle dog med lidt modifikationer pga. vareudbuddet. Desværre er vi nødt til at importere flæskestegen, da man ikke hernede kender til at lade sværet blive siddende på kammen. Men så glæder vi os så meget mere over, at vi af og til får det serveret når vi er hjemme.

    SvarSlet
  11. som nordmann er eg ikkje så veldig kjent i det danske kjøkken... eg er glad i tradisjonell norsk mat.
    Kjøttsuppe, med oksekjøtt og grønnsaker, poteter og løksos er ein av mine favoritter.

    SvarSlet
  12. Jeg er også vokset op med de traditionelle retter, Lene, men vi bruger både de nye retter fra den store verden og traditionelle danske retter. Mørbrad i alle mulige variationer hører nok til mine favoritter - i går fik vi fyldt mørbrad med æbler.

    SvarSlet
  13. Vi er vist, hvad nogle kalder meget 'konservative' mht. mad her.

    Alle de gode danske retter du nævner er hverdagskost. Jeg tror slet ikke Lars og Henrik kunne være foruden, når de har været igang med de mange fysiske udfoldelser dagen igennem.

    Jeg er selv meget lidt kødspisende, men det går fint med en skål kogte ris og rosiner ind i mellem. Og ellers har vi altid en stor salatbar her (fnis...).

    En ugentlig grøddag bliver det også til.

    Nå, det blev vist lidt langt.

    Kan du have en dejlig dag. Knus fra engen ;-)

    SvarSlet
  14. Stegt flaesk med persillesovs, groenlangkaal og brunede kartofler og braendende kaerlighed kan faa mine taender til at loebe noget saa grueligt i vand ;-)
    Jeg proever nogle gange at lave de typiske danske retter hernede, nogle lykkes meget godt, mens andre halter lidt paa grund af ingredienserne.

    SvarSlet
  15. Kære Lene.

    Jeg tror jeg vil ønske mig et rekreationsophold hos dig i julegave.. Noj hvor ville jeg elske at spise med ved bordet ;))

    Jeg tror ikke der er noget jeg lige kan komme i tanke om, som mangler.. hmmm

    JO Gule ærter med kogt flæsk og medister, snaps, sennep og rugbrød. DET elsker jeg.

    Herligt skriv og tak for det.
    Knus på en mandag
    Henriette:))

    SvarSlet
  16. Det danske køkken har vi også altid holdt meget af - og vender tilbage gang på gang.
    F.eks. er det ikke så længe siden vi var til en frokost, hvor vi fik serveret højt belagt smørrebrød af den "gode gammeldags" slags - Hvor smagte det dejligt, måske fordi det var meget længe siden vi har fået det.

    SvarSlet
  17. Det gode gamle danske køkken findes her i huset, jeg er altid bagefter med at prøve det nye, suschi tør jeg slet ikke, er det overhovedet kogt eller stegt eller er det næsten råt ? jeg ved at man skal fryse hjemmefanget fisk inden man spiser det , vistnok noget med en orm ( ulækkert ) så hellere være på den sikre side og spise den gode gammeldags mad.
    Risengrød er min livret, men en anelse forbudt,så er der amagergryde, den er meget lovlig fyldt med hvidkål, gulerødder og andre rodfrugter, brændende kærlighed smager himmelsk godt med løg og bacon og hjemmmesyltede rødbeder

    SvarSlet
  18. Min mors frikadeller! Uhm! Eller i aftes, hvor min far hentede mig i lufthavnen (hvad vi ikke havde aftalt!!) og havde en medbragt lille staniolpakke med 2 mørbradbøffer, som jeg kunne smække på en skive rugbrød til hurtig aftensmad. UHM!

    SvarSlet
  19. Grydestegt kylling med persille i og agurksalat til og hamburgryg med gemuse. :)

    SvarSlet
  20. Kære alle, tak for alle kommentarerne. Der er en ret som ikke hører til min barndom, nemlig helstegt kylling med agurkesalat, det er jo en fejl kan jeg læse :-)

    Her i huset synes vi også det er spændende at prøve nyt, men som I er de gamle retter også med. Og mørbrad var en meget fin og dyr spise, da jeg var barn. I dag nyder vi også den i mange varianter.

    Gule ærter har jeg aldrig prøvet at lave, fordi mine forældre ikke lavede den, så jeg var gammel inden jeg smagte den :-)

    SvarSlet
  21. Hej Lene

    Jamen jeg kan godt lide både udenlandsk og dansk mad, som du nok også ved fra besøg hos mig tidligere. Jeg har flere favoritter i det danske køkken. Den største er nok Dansk bøf med bløde løg, men også frikadeller og stuvet hvidkål, flæskesteg. Du skal lige huske og rette linket til mig. Jeg har været tvunget til at skifte adress, ihvertfald midlertidligt.

    Den nye adresse er :

    http://debz01.wordpress.com

    SvarSlet
  22. Hvor er fiskene henne, Lene.
    Vi holder os også primært til det traditionelle danske køkken, og fiskene er på 1-2 gange om ugen som hovedret.
    -og så er der fisk som pålæg under een eller anden form stort set hver dag.

    SvarSlet
  23. Deborah, jeg retter med det vuns :-)

    Farmer, jeg er ikke vokset op med megen fisk, det sætter sit præg ;-)men jeg prøver at få fisk ind på menuen 1- 2 gange om ugen.

    SvarSlet