torsdag, november 05, 2009

ARBEJDSTANKER

”Hvis vi ingen patienter havde i en måned, ville vi såmænd have arbejde nok alligevel!”

Der snakkes så meget om kerneydelserne i et job, og ingen tvivl om, at det er den direkte patientpleje, der er mit fags kerneydelse.

Der er heller ingen tvivl om, at du og jeg vil have den bedste pleje, dvs. vi vil have en pleje, som vi ved dur, vi vil have et velkvalificeret og engageret personale, som ved, hvad de har med at gøre og som brænder for det, de arbejder med. Men sådan noget kommer ikke af sig selv.

Der skal hele tiden holdes øje med, om der er kommet ny viden, der skal hele tiden undervises og de afvigelser fra reglen, der uværgeligt dukker op, når man arbejder med mennesker, skal der også kigges på.

Så ja, der er tusinde af ting, vi gerne vil blive klogere på. Min kasse på arbejde bugner med små noter fra mine kolleger om ting, de synes, vi skal kigge på. Min lille bog bugner med emner, vi gerne vil gå i dybden med. Døgnet, ugen, måneden, året har dog kun de timer, de har, og vi bliver også pålagt andre ting, vi skal beskæftige os med, eks reaktioner på patienttilfredshedsundersøgelser eller et kostprojekt eller…….

Af vore egne projekter er jeg nu ved at ændre den instruks, vi har om sondeanlæggelse og kontrol af, om den ligger rigtigt. Vi er startet trombolysebehandling op i efteråret og har haft undervisning i dette. Vi har haft undervisning i mundpleje i efteråret og ændret vore procedurer om dette. Nu har vi undervisning om spiseproblemer, her dukker der nye ting op, som vi skal have indarbejdet i vores hverdag. Det hele kræver tid, vi kender alle til, at for at noget skal blive rutine, kræver det fokus og udholdenhed, det er så nemt at ryge tilbage til gamle vaner, og man kan ikke ændre alt på en gang.

I dag fremlagde jeg mit forslag om kontakt til pårørende efter dødsfald. Vi var alle enige om, at det skal sættes i gang, vi var også alle enige om, at det venter vi med til næste sensommer. Det må ikke strande på, at vi kører træt i nye tiltag, vi diskuterer,prioriterer og så var det, at førstnævnte udtalelse faldt.

Sådan er virkeligheden ikke;-) Vores patienter har første prioritet og så må udvikling, videreuddannelse og oplæring af nyt personale/studerende/elever foregå, når vi har tid, eller nogen render lidt stærkere, mens andre får undervisning. I dag var der meget roligt på afdeling, og det gav tid til snak på kontoret og fordybelse ved computeren for mine kolleger.

Nu har jeg fri i 4 dage, men som jeg sagde til mine kolleger, det kan man så også se på min lønseddel ;-) Jeg nyder at arbejde 30 timer, og der er jo også lige et husprojekt og en standhaftig forkølelse, der skal arbejdes med.

11 kommentarer:

 1. Det er skønt at læse om de tanker du gør dig om dit arbejde. Tak for at du deler. :)
  Jeg ønsker dig 4 dage med tid til alt det du skal.

  SvarSlet
 2. Helle, tak fordi du læser og kommenterer :-)

  SvarSlet
 3. Ååhh... kære Lene, må jeg ikke nok se dit forslag ang. at kontakte pårørende efter dødsfald? Jeg ved de på min afdeling på et tidspunkt har haft det som procedure at kontakte de pårørende - med ringe interesse fra de pårørendes side, men jeg er nu alligevel lidt varm på ideen, for det viser et engagement og interesse for både pt og pårørende, og de har ikke bare været et nummer i rækken ... desuden kunne det måske også være med til at afklare nogle ting omkring dødsfaldet, som de pårørende senere måske ønsker afklaret?

  4 dage fri ... det har jeg også! Dog skal jeg lige i NV på 4. dagen, men de her dage skal nydes! Og det bliver de! Her til aften lavede jeg klatkager til mine børn, som de guffede - det har jeg ellers ikke overskud til i hverdagen ;-)

  Nå, men nyd dine 4 fridage og nu må din forkølelse forhåbentlig snart være overstået?

  Kh. Ditte

  SvarSlet
 4. Kære Ditte, jeg har endnu ikke lavet vores forslag, men jeg har et forslag fra hæmatologisk afdeling. Hvis du sender mig din adresse tl min mail, så kan jeg sende et kopi :-)

  Klatkager er bare det bedste :-) Ha nogle gode fridage :-)

  SvarSlet
 5. Det er altid så rart at læse med her.

  Din store indlevelse og glæde ved dit arbejde smitter af og det er enormt trygt at vide, at der findes mennesker som du og dine kollegaer, der bare ønsker og gør det bedste for patienterne - også på trods af besparelse og et kæmpe arbejdspres.

  Tak!

  Knus fra engens land ;-)

  SvarSlet
 6. Selv Tak Jeannette :-)

  SvarSlet
 7. Kære Lene! Jeg har siddet og læst om din mors død, og hvordan I samledes om hendes kiste - det lyder så fint! Jeg har jo været med ved mange dødsfald - både op til og efter, og jeg har mistet begge mine forældre. Da min mor døde var jeg hos hende - den var en god afslutning på et langt forløb med Parkinson og demens. Min far nåede jeg ikke at være hos - han død efter at være blevet taget ud af den respirator, han havde ligget med i et par måneder. Du har hel ret: Det er vigtigt med opfølgning - bare det at give muligheden for at stille de spørgsmål, der hober sig op. Jeg er sikker på, det nok skal lykkes på din afdeling:-)

  SvarSlet
 8. Tak Charlotte, både for din dejlige kommentar men også fordi du tager dig tid til at læse indlægget omkring min mors død. Jeg tror også vi får det til at lykkes på min afdeling, og jeg har det fint med at vi venter, det her skal ikke forhastes igennem.

  Du har oplevet to vidt forskellige dødsfald, og jeg tror netop, når det, som hos din far, sker hurtigt, er vigtigt at få samlet op og få tid til at sige farvel.

  SvarSlet
 9. Prioriteringen af den forpustende mængde af opgaver er frygtelig svær, men fantastisk vigtig. Hvor er det dejligt at læse om jeres tilgang til prioriteringen. Det giver helt sikkert ro i maven hos dig og dine kollegaer at I har haft fat i en opgave, set på den, og i fællesskab vurderet at den skal løses på et senere tidspunkt.
  God weekend, dejligt at det er en lidt længere en af slagsen:)

  SvarSlet
 10. Tusind tak, Lene - det er jeg utrolig glad for!!

  Jeg sender dig fluks min mailadresse :-)

  Kh. Ditte - med ønsket om en god dag!

  SvarSlet
 11. Tak Hanne og forhåbentlig også en god weekend til dig med bedring i sigte :-) Det er godt at prioritere sammen :-)

  Ditte, har sendt mail retur :-)

  SvarSlet