tirsdag, november 24, 2009

JEG VED, HVORDAN DU HAR DET

Et udsagn man skal være varsom med at bruge, man kan måske fornemme en flig af følelsen, man har måske prøvet det samme selv, men vi er forskellige i vores måde at opleve, sanse og bearbejde de ting, vi kommer ud for, så lige nøjagtig hvordan den enkelte har det, ved kun den enkelte.

Ikke desto mindre er jeg blevet lidt klogere i dag på, hvordan det føles at få lagt en ernæringssonde ned gennem næsen og ned i mavesækken.

Vores assistenter skulle undervises i at anlægge sonde, og efter den teoretiske undervisning tilbød jeg en af dem at lægge en sonde på mig.

Det tog hårdere på nogle af mine kolleger end på mig at se mig få den sonde anlagt. Nu ved jeg, hvordan det føles, rart vil jeg ikke kalde det, snarere lettere ubehageligt, men ikke så voldsomt som jeg havde frygtet.

Det berettiger mig dog ikke til næste gang at sige til en patient, jeg ved hvordan du har det, men jeg kan bedre forklare, hvordan det kan føles.

11 kommentarer:

 1. Det er rigtig fint at plejepersonale/behandlere selv prøver den slags. Jeg tror virkelig det giver en bedre forståelse af hvordan det føles hvis man selvfølgelig husker at vi ikke alle opfatter ting ens.

  Da jeg for snart 10 år siden fik insulinpumpe fortalte min læge mig, at han selv for nogle år tilbage havde prøvet at gå med pumpen et par døgn (altså også at sove med den på). Men derfra og så til at man har pumpen HVER dag året rundt også når den driller og måske stopper til - der er langt men det var godt at høre, at han selv har prøvet at gå med den.

  SvarSlet
 2. Ja det er lett å si det noen ganger at en vet hvordan andre har det, men det er jo umulig å vite, for en er ikke den andre.
  Men det kan være greit å vite litt om hvordan ting føles.
  Syns du er tøff som gjorde det frivillig. Har store problemer med å få stukket ting i nase og hals.
  Må ha bedøvelse da.
  Ha en god kveld :)

  SvarSlet
 3. Jeg har lidt problemer med at kommentere hos dig - den kom med en fejl men jeg kan se at min kommentar alligevel er kommet frem nu :P

  SvarSlet
 4. Du modige menneske!

  Jeg har aldri i mitt liv vært alvorlig syk, men jeg vet jo at det neppe vil vare. Det kommer til de fleste av oss, og jeg har mange ganger tenkt på hvordan jeg vil ta det. På noen områder tåler jeg veldig mye, er tøff og modig og tar imot uten å kny. På andre områder er jeg voldsomt engstelig. Det handler særlig om å få fremmedlegemer inn i kroppen. Jeg kan få kvalme bare ved tanken på å få satt et kateter, gjøre en gastroskopi eller få en sonde ned i magen. Til og med kontaktlinser på øynene eller spiral i livmoren er fullstendig utelukket for meg. Jeg er bare takknemlig for hver dag ingen forteller meg at jeg må noe av dette.

  SvarSlet
 5. Jeg ta'r virkelig hatten af for en som dig - at stille sig selv til rådighed og prøve hvordan det er - ja det er vel det mindste man kan forlange - men det er dog stort at turde :)

  SvarSlet
 6. Oj, hvor er jeg imponeret! Det var flot gjort af dig at være prøveklud til sådan en ubehagelig ting.
  Patienter går en vej, vi ikke har gået. Som personale kan vi støtte på forskellig måde og følges med dem et stykke. Vi kan ikke vide, hvordan den enkelte oplever sin situation, men ingen tvil om, at en patient der møder en behandler, der har prøvet det samme, vil føle sig opmuntret af det. Henrik siger sommetider, at han skulle have prøvet at være gravid og føde, og have haft en kræftsygdom for at have været en rigtig god læge. Sådan er det jo ikke, og mange mandlige læger er gode gynækologer alligevel. Meeeen jeg foretrækker nu en kvindelig én af slagsen.

  SvarSlet
 7. Det tager jeg hatten af for. Det er både imponerende og sejt!
  Næ vi ved ikke hvordan andre har det, men det hjælper bestemt selv at have prøvet :)

  SvarSlet
 8. Jeg tilslutter mig de tidligere skibenter: du er sej! Det er jo fantastisk, hvad I kan lave på et sygehus - og helt behageligt er det jo ikke altid undervejs!

  SvarSlet
 9. Du er sej Lene..
  Og så brænder du for dit job..
  Hatten af for det.

  SvarSlet
 10. Om jeg er sej ved jeg ikke ;-)

  Jeg tør f.eks ikke prøve at stikke mig selv, så Anette, din læge var da modig :-)

  Astrid, jeg troede også at brækcenteret ville blive frygtelig at komme forbi, det mærkede jeg så ikke :-)

  Og Hege, jeg er også taknemlig for at jeg ikke fejler noget, men vi bliver jo ikke spurgt, så hvis det skulle ske, så tror jeg både du og jeg finder en måde at takle det på ;-)

  Tak Miri :-)

  Helle, det er ikke alt jeg ville turde :-)

  Betty og din kommentar viser jo tydeligt at man ikke kan prøve alt, så må vi lytte og høre hvad det er patienterne fortæller os. :-)

  Pernille, lige nøjagtig det her viste for mig, hvorfor vi ikke skal bruge de tykkere sonder, det var rigeligt med en lille :-)

  Charlotte, man kan meget på et hospital, men det er jo ikke ernæringssonden der skaber overskrifter, selvom den helt sikkert også redder liv ;-)

  Tak Mette, og nu har jeg snart ferie og det trænger jeg til :-)

  SvarSlet