tirsdag, september 10, 2013

EN FORKLARING MÅ DER TIL

Vi gør det vel alle? Hvis kroppen ter sig anderledes, forsøger vi at finde en forklaring, vi kan forholde os til og som giver mening – for os. I forbindelse med mit fokusgruppeinterview fandt jeg, at patienterne søgte en forklaring, som passede til det, de havde oplevet. Et forhøjet blodtryk kunne forklares med et stresset arbejdsmiljø eller en hektisk oplevelse at blive indlagt eller en anden faktor. Dette fandt et studie også, bl.a var en patient holdt op med at tage brusebad, da tilfældene med TIA (en forbipasserende blodprop) var kommet i forbindelse med brusebadet. Som sygeplejerske er det derfor vigtigt at få spurgt ind til patientens forståelse af situationen, så evt. misforståelser kan blive ryddet af vejen. Men ikke alle forklaringer dannes under indlæggelsen, de opstår først senere, hvor vi ikke har kontakt til patienterne. Eksempelvis stoppede én med at tage den blodfortyndende medicin, da pakken var tom, og det er et kendt fænomen. Vi som sundhedspersonale ved, at det er en livslang behandling, vi synes også, at vi får det sagt, men patienten opfatter det måske ikke i situationen, eller har måske dannet sin egen forståelse heraf og hører det derfor ikke.

I går skulle jeg til blodtapning, det var 17. gang. Som vanligt skulle blodprocenten tjekkes, fordi jeg ligger i den lave ende af normalområdet, og da man går ned i blodprocent ved en tapning, så er der skrappe regler for grænsen. Mens prøven blev tjekket, fik jeg mit blodtryk tjekket. 165 /85! Hvad i alverden!! Mig, der altid har et blodtryk på 130/ 80. Vi spøgte med, at det havde været hårdt at holde ferie, og så kom blodprocenten, dumpet! Ingen tapning i går. Sygeplejersken kunne så fortælle mig, da hun spurgte ind til ændrede vaner, at opstart med løb af og til har givet et forbigående fald i blodprocent, så måske skyldtes det min nye vane med cirkeltræning.

Jeg spekulerede på mit høje blodtryk, jeg plejer at kunne have travlt på afdelingen, og mit blodtryk ryger alligevel ikke over de 140/90. Lige før jeg skulle ind, kunne jeg mærke tissetrang, men sagde til mig selv, at det var ikke nødvendigt, jeg kunne vente til efter. Nu spekulerer jeg på, om den fyldte blære kan være årsag til det høje blodtryk. Jeg ved, at når vi får patienter ind til trombolysebehandling, er noget af det første vi gør at tømme deres blære, hvis ikke de selv kan, fordi blodtrykket kan stige. Jeg har dog altid troet, det hang sammen med den manglende evne til tømning, men da jeg har en rigtig sygeplejerskeblære, jeg kan først mærke vandladningstrang, når min blære er virkelig fyldt, så kunne det måske godt være årsagen. I morgen må jeg lige tjekke blodtrykket på afdelingen og spørge nogle kloge hoveder, for en forklaring må jeg finde.

I dag har jeg nydt at få udleveret vin, chokolade og eksamensbevis, nu er det endeligt, jeg er færdig og det er dejligt.

P1060634

24 kommentarer:

  1. Ja ofte har vi behov for en forklaring, og nogle gange ligger den lige til højrebenet, du må tjekke dit blodtryk før og efter tissetrang.. :-)
    Stort tillykke med at du gennemførte dit studie i så flot stil.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Inge, ja jeg havde også lyst til at gå ind til sygeplejersken igen og få tjekket blodtrykket ;-)

      Slet
  2. Men hold øje med det tryk...det kan være svært at styre...siger hende der (desværre) må spise en tablet hver morgen...og IKKE har forklaringen på det forhøjede bt.

    Og så ikke mindst stort tillykke til dig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Anne, du kan tro at det bliver tjekket :-)

      Slet
  3. Stort tillykke med diplomet, og du ved jo om nogen anden at det er vigtigt at holde øje med blodtrykket. ;-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Annemarie, og jeg ved det :-)

      Slet
  4. Først og fremmest tillykke!
    De tog mit blodtryk fem minutter efter, jeg havde fået kræftdiagnosen. Jeg påstod, at det ville være helt urealistisk højt - omkring 400, og det var da også rigtigt (182). Da jeg fik det målt næste gang, var det systoliske tryk 126, hvilket jo er rigtig flot, og der var ingen grund til alarm. Man skal vist aldrig forlade sig på en enkelt måling, men følges over en periode. Din lave blodprocent hænger heller vel ikke helt sammen med et højt blodrtyk? Eller hvad?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Ellen, jeg er helt med på, at stress og eksempelvis trappegang lige inden hæver det systoliske tryk, men jeg var jo helt afslappet. Og du har ret, en værdi siger ikke noget, så derfor skal det også kontrolleres. Og nej blodprocent og blodtryk hænger ikke sammen, det var bare hele to ting på en gang, som jeg søgte en forklaring på :-)
      Og du har et smukt blodtryk :-)

      Slet
  5. Også et stort tillykke fra mig :-)
    Ja, det blodtryk er noget sært noget - jeg har altid ligget i den høje ende, og da jeg var i et sygdomsforløb, lå det stabilt på 130/80 :-)har ligget der siden ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Margrethe, tak, det er da dejligt at blodtrykket faldt under din sygdom og at det så blev dernede :-)

      Slet
  6. Du må selvfølgelig se at få styr på det blodtryk; der er jo så mange faktorer, der kan påvirke, men det ved du allerede alt om.

    Stort tillykke med den afsluttede eksamen! Det var flot gået.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Hanne, jeg tror at ordsproget "enlig svale gør ingen sommer" passer godt her. For som Ellen skriver, så skal der mindst tre målinger til med forhøjede værdier inden man taler om forhøjet blodtryk. Men derfor skal mit blodtryk ikke ligge deroppe, heller ikke en enkelt gang :-)

      Slet
  7. Måske finder du ud af noget vigtigt her; at det ikke nytter at checke folks blodtryk, hvis de er tissetrængende ;-) Faktisk synes jeg ikke, det lyder helt dumt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten, jeg må have lavet et forsøg :-)

      Slet
  8. Hjerteligt tillykke med den godt overståede eksamen - du er en knag. Det med forhøjet blodtryk er noget som du selvfølgelig holder godt øje med.
    Jeg har hele mig liv haft for lavt blodtryk, men for 10 år siden vendte det sig og blev for højt, men jeg er i god daglig behandling.
    Kh Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marianne, godt at du er i behandling og at du holdt øje med det :-)

      Slet
  9. Jeg har taget medicin mod forhøjet bt i flere år nu. Derfor tjekker jeg også periodisk trykket herhjemme, og der sker det nye nu, at mit blodtryk er faldet! sådan ala 98/48 eller noget i den stil. Jeg har skåret medicinen ned til det halve, for jeg tør ikke bare holde op med at tage medicinen. Men jeg har en aftale hos lægen i næste uge, så må vi se, hvad hun siger.

    SvarSlet
    Svar
    1. Henny, et blodtryk kan jo ændre sig, også til det gode, så det er en rigtig god ide, at du får snakket med din læge om den fremtidige behandling :-)

      Slet
  10. Tillykke med den nu helt overståede eksamen.
    Og så blev man jo lige mindet om det med blodtrykket, hm, hm......

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Eva, ja det gør man jo ;-)

      Slet
  11. Jubii - stort og hjerteligt tillykke med eksamen :-) Det er skønt og du kan være mægtig stolt!!
    Hmm, ja kender godt det der med at søge forklaringer...det er nok menneskets natur. Tit syntes jeg at logikken/forklaringen pludselig kommer og man undres over ikke at have tænkt på det før.
    Dejlig dag til dig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Nola, forklaringer må der til :-)

      Slet
  12. Skønt at du har fået beviset nu - TILLYKKE!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Conny, det er dejligt :-)

      Slet