onsdag, september 11, 2013

LIDT MERE BLODTRYK

For nu at koge lidt mere suppe på blodtrykket, så havde vi indvielse af vores nye afsnit i dag. Vi er jo lige begyndt og planen er, at om føje år skal alle patienter i region Nord til observation for apopleksi indlægges akut på vores afsnit. Så snart patienterne er vurderet, undersøgt og den første akutte rehabilitering er startet, skal patienterne videre til rehabilitering andetsteds eller andre afdelinger, afhængig af patientens behov. Det kredsede talerne sig også om, vores flytning skal ses som forberedelse til den store opgave, men vi kan løfte den, det er jeg og også talerne overbevist om. Vi fik smukke buketter, små dejlige gaver, og vores søsterafsnit kom med lækre flødeboller, de kender vist vores smag. Bagefter kunne folk gå rundt på afsnittet og vi var nogle stykker, som skulle tage os af at fortælle folk om de forskellige områder på afsnittet.

P1070110

En af de høje herrer (læs overlæger) fortalte så om trombolysebehandlingens start i Nordjylland, hvordan en anden specialelæge var kommet tilbage til de andre læger og sagde, I skal få tjekket jeres blodtryk. Han havde stået med en mand på samme alder som ham selv, som var blevet hårdt ramt af apopleksi, og som havde et tårnhøjt blodtryk, som patienten ikke vidste noget om. Det gør nemlig indtryk. Jeg har mødt alt for mange mennesker på alder med mig eller yngre, som ikke vidste, at de havde haft forhøjet blodtryk gennem lang tid, og hvor skaden er sket.

Så husk det nu:

kend dit blodtryk

Og hvis du PLUDSELIG får nedsat kraft i den ene side af kroppen, om det er to fingre, hele armen og/eller benet er underordnet. Eller du PLUDSELIG får ændret følesans i den ene side. Eller hvis du PLUDSELIG får taleproblemer. Eller hvis du PLUDSELIG bliver desorienteret eller taler sort. Eller hvis du PLUDSELIG får hængende mundvig.

SÅ ring 112, der findes en akut behandling, men den skal gives inden for 4½ time efter symptomerne er opstået. Hvert minut dør der 2 millioner nerveceller, når hjernen rammes af en blodprop. Time is brain.

P1070087

10 kommentarer:

 1. Hørt, alle bør kende og reagere på de ret simple tjek du lister her..
  Held og lykke med jeres nye afdeling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inge :-)og alt for mange vælger ikke at reagere.

   Slet
 2. Du er en fin ambassadør for "Kend dit blodtryk".

  (Mums, lækre flødeboller......)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva, og så har jeg fri i dag, så de flødeboller er vist spist ;-)

   Slet
 3. Tænk ... kan man virkelig få den slags væmmelige symptomer uden at reagere på dem? Jeg lover at gøre det. Reagere, altså ... ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er jeg glad for at høre :-) Dem, der får de svære symptomer reagerer, det er dem, der får mindre symptomer ,som de regner med går væk eller hvor symptomerne går væk, men de har jo risikoen for at få en større blodprop næste gang. Min vejleder fik et tilfælde hvor hun talte sort i en undervisningssituation, det var kortvarigt, så hun slog det hen som stressbetinget. Siden hen fik hun ved anden lejlighed scannet sit hovede, og det viste at hun havde haft en blodprop.

   Slet
 4. Tillykke med jeres nye sted - som jeg forhåbentlig aldrig kommer til at se indefra ... og jeg kan kun give dig ret, kend dit blodtryk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Helle, det håber jeg heller ikke :-) og som jeg kan læse, så har du vist styr på dit blodtryk, selv om det var en sej omgang.

   Slet
 5. Når jeg kommer til min læge næste gang, vil jeg sørge for at få målt mit blodtryk, jeg tror ikke, der er noget i vejen, men det er bedre at forebygge end at helbrede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, det er altid bedre at forebygge, så god ide :-)

   Slet