søndag, september 02, 2007

ALDER

To dejlige kolleger, som er 5-6 år ældre end mig, har altid samme standardsvar, når vi diskuterer det faktum, at de nu glæder sig til efterløn og mere tid til børnebørn : bare vent til du når vores alder og vi har knoklet hele vores liv.

Jeg kan godt forstå glæden, men jeg synes, det er så forstemmende, hvis man de sidste 6-7 år af sit arbejdsliv har svært ved at se nye udfordringer, eller hvis man ikke kan glæde sig til sit arbejde, eller hvis alt bliver kørt ind under rutinen.

Nu må jeg så erkende, at mit arbejde tapper mig for energi i en grad, jeg kun af og til prøvede før, og jeg tænker på, om det er alderen, der gør det. Jeg ser stadig nye, spændende udfordringer, jeg elsker at bruge mig selv og al min viden, jeg synes de meget varierede dage er spændende, men jeg er træt.

Jeg har døjet med svimmelhed forstået på den måde, at det ikke påvirker balance, synet eller mit arbejde, men jeg får af og til en indre følelse af ikke at være helt til stede. Min blodprocent er fin, mit blodtryk er fint, jeg er ikke overvægtig, jeg motionerer ind imellem, jeg spiser rimeligt sundt.

Forleden dag var jeg ”chef” på arbejde, jeg var kaldt ind og havde fået lov til at arbejde 6 timer, den dag var jeg ikke svimmel. Dagen efter sov jeg 8 timer, før jeg stod op, da var jeg heller ikke svimmel på min fridag. Svimmelheden er der både på fridage og arbejdsdage.

Nu har nursen stillet diagnosen: hvis jeg er udhvilet og ikke skal arbejde fysisk hårdt, så er jeg ikke svimmel. Nå men det er jo ikke et liv, det ville betyde, at jeg skulle gå i seng kl. 21 for at få 8 timers søvn, hvem gider det? Mit arbejde er fysisk krævende af og til, men det er jo det jeg elsker, at bruge hele min krop og hjerne.

Har andre, der har passeret de 50, oplevet, at trætheden kommer nemmere end tidligere?

8 kommentarer:

  1. Jeg var til en 50 års fødselsdag sdste år og var dybt chokeret over at det virkelig hotte emne blandt de tilstedeværende kvinder(som generelt var 5+ år ældre end mig) var - pensioner.... jeg var rystet...
    Jeg husker min mor oplevede det samme som du skriver om med træthed. Da hun blev 50, syntes hun ikke, hun kunne klare helt det samme som hun kunne før(jeg synes faktisk jeg oplever det allerede... hmmm)
    Mon ikke det er naturens måde at signalere, at man godt kan sætte farten lidt ned? Nu går livet over i et andet gear? Jeg tror altid det er godt at lytte til kroppens signaler.

    SvarSlet
  2. jamen det er da slemt når man omkring de 50 allerede tænker på sin pension, det er for triste tanker at gå rundt med i sin hverdag, for der kan jo være mange år til pensionen bliver aktuelt, måske skulle "man" tænke på, om man var det rigtige sted? Eller om det var tid at prøve nyt/drosle ned. Men træt det kan jeg også være..

    SvarSlet
  3. Ja Lene, du er ikke alene... Jeg har haft samme oplevelser som du, uden at jeg kunne forstå hvorfor. Altid været aktiv, altid været glad for mit arbejde, så kom det der snigende med svimmelhed, hjertebanken under bruseren om morgenen,.... og kun engang imellem. Blev klar over der måtte ske noget andet,... søgte orlov og fik det godt igen, kom efter et par mdr. tilbage til mit gamle arb. og "det" vendte tilbage. Søgte nyt job, og nu har jeg det som blommen i et æg. Der er meget nyt der skal læres, og det trætter, men på en helt anden måde, og så er det på sin vis også dejligt at være en af "de nye".
    Mvh Jette

    SvarSlet
  4. Jeg går i seng hver dag omkring kl. 21 og ja, jeg er 50 og nej, jeg er ikke svimmel, men bare monstertræt, når jeg kommer til det tidspunkt. Til gengæld er jeg oppe, før en hvis herre får sko på og jeg nyder dagen til fulde.
    Jeg tror på - og kan mærke - at man bliver mere træt.
    Kære Lene, du må sadle om, ikke misbruge dig selv fysisk på samme måde, selvom man kan høre, at du elsker det. Men den vigtigste person i denne verden er dig.

    SvarSlet
  5. Jeg kan også mærke, at jeg bliver hurtigere træt end før. Det begyndte, da jeg var i starten af 50'erne - er nu 57. Jeg tror, det har med alderen at gøre, når vi bliver mere trætte end før og har brug for mere hvile. På visse overenskomster har man mulighed for at købe sig til mere ferie, når man er over 55, og det synes jeg man skal benytte sig af.
    Pas godt på dig selv, Lene! Stress kan også give ekstra træthed, men det ved du sikkert alt om.

    SvarSlet
  6. Jeg er velsignet med en krop, der altid, før jeg måske selv intelektuelt er klar over det, fortæller mig, når buen spændes for hårdt. Og grænsen rykkes med alderen. Nu er jeg jo ikke nået til de 50 endnu, men kroppen siger fra tidliger end før. Og det er netop med svimmelhed som den primære reaktion, så mærk efter, Lene, vores kropper er ikke så dumme endda =o)

    SvarSlet
  7. Polyanna, jeg tror også man skal lytte til sin krop, og det prøver jeg så at gøre. Jeg kan slet ikke forholde mig til at snakke om pension nu, jeg ved godt jeg skal sørge for at det er i orden,men derudover nej.

    Anne, mine yngre kolleger synes også de er trætte, så måske har vi bare mere at lave, hvilket jeg nu ikke synes.

    Jette, jeg har prøvet hvor hjertebanken, svien i maven og dårlig søvn var en del af min hverdag, og det var stress, men sådan synes jeg ikke det er nu. jeg tror faktisk jeg har ændret mit behov for søvn, og det irriterer mig.

    Sister Bonde, du har nok ret, og tak for indsparket :-)

    SvarSlet
  8. Madame, jeg tror også alderen er en vigtig faktor i det her, men det er kommet bagpå mig, at jeg henover sommeren har ændret mit behov for hvile og søvn. Og stress har jeg prøvet en lille smag af, og det tror jeg ikke det er nu.

    Nina, vores kroppe fortæller os meget, men nogle gange skal man jo lige tolke lidt på sproget ;-)

    SvarSlet