mandag, september 17, 2007

SÅ KAN DU LÆRE DET!

Jeg er rigtig god til at læse, det stryger derudaf, jeg er faktisk også god til at fatte det der står, MEN jeg er ikke så god til at få lagret det i langtidshukommelsens små lagre omkring i min hjerne.

Så i dag satte jeg mig for at repetere min hovedpinebogs afsnit om hukommelsen (bogen kaldes sådan, for jeg har altid hovedpine bagefter)


Jeg er ikke færdig endnu, for der skulle handles stort ind, jeg prøver jo virkelig at strukturere mit liv, så jeg kan komme tidligt i seng ;-)

Men nu ved jeg, at for at kunne få ting ind i korttidshukommelsen (KTH) kræver det simpel repetition, det gælder også for at få det lagret i langtidshukommelsen(LTH). Man husker desuden bedre, hvis man går i dybden med det, man skal huske, altså får en forståelse for emnet og en dybere indsigt i det. Så når jeg skøjter hen over et emne, som jeg mener, jeg forstår umiddelbart, så giver jeg ikke min hjerne en chance for at få det repeteret og studeret i dybden.

Repetitionen kunne være at læse det igen og igen, men for mig virker det bedst med at gentage det på andre måde, f.eks. tale højt til mig selv om emnet, så jeg dels bruger det forreste område af min hjerne, hvor ordene/sætningerne planlægges, og dels bruger tindingelappen hvor lydene kommer ind og bliver dannet billeder af. Derudover skriver jeg ned, i det her tilfælde i min blog, så jeg også via mine fingres sanser og mit syn får indprentet det læste.

Nu kan jeg huske, at vi kun kan rumme 7-8 enheder i vores arbejdshukommelse eller KTH. Et telefonnr. er jo typisk på 8 cifre, men ved at sætte tallene sammen to og to, får vi det ned på 4 enheder, og så kan vi nemmere huske det. Konkrete ting husker vi nemmere end abstrakte ting, fordi vi, samtidig med at vi hører det konkrete ord, også danner billeder af det, dvs. vi danner to huskespor til det pågældende.

Typisk husker vi bedst det første, for det har vi nået at repetere lidt, og det gælder også for mig, for det sidste, jeg har læst, er lige nu væk, det hører du om en anden gang ;-)

4 kommentarer:

  1. når jeg virkelig skal lære at huske, kan jeg indimellem opleve, at mine tanker bare flyver derudad, med alt muligt andet...det er da bare så irriterende...jeg husker bedst ved at gøre ting, men nogle gange skal det gøres flere gange.
    Er jeg , som nu, i en lidt presset arbejdssituation, kan jeg ligeså godt opgive at læse faglitteratur, en anelse bedre med skønlitt. men helt godt er det ikke, bogen skal virkelig fænge.
    Lige nu (i ca. tre mdr.) er jeg så optaget af dette her bloggeri, at jeg da slet ikke kan koncentrere mig om meget andet....er det mon godt eller skidt?
    Godt synes jeg jo selv, da det giver en masse gode oplevelser.

    SvarSlet
  2. Det minder mig om det nye program på DR1, der hedder 'Ha' det godt', som for nogle uger siden handlede om at huske. Det var virkelig spændende. Oddbjørn By er norsk mester i hukommelse og har skrevet bogen 'Memo', der netop er udkommet på dansk. Han har en hjemmeside: http://www.oby.no/

    SvarSlet
  3. Det du skriver giver stof til eftertanke.... og nu forstår jeg måske bedre.... :)

    SvarSlet
  4. Anne, det er da godt :-) men det ka godt være at koncentrationen så ikke er der til ny indlæring ;-)

    Madame, det program må jeg kunne finde på nettet. Jeg lærer bedst ved at få tingene belyst fra forskellige vinkler, så det og hjemmesiden må være noget, jeg skal fordybe mig i. tak for tippet :-)

    Jette sådan har jeg det også ;-)

    SvarSlet