tirsdag, april 16, 2013

DET HELT RIGTIGE

Da jeg kørte på arbejde i går, tænkte jeg på kollegaen, som havde inviteret til formiddagskaffe i går, og rigtig mange skulle med, men vi var jo nogle, som måtte arbejde. Resolut kørte jeg inden om en bager og hentede rundstykker, for vi skulle da også hygge. Det faldt i god jord hos mine kolleger. Vi havde travlt, der var nok at se til. Vi valgte, at jeg skulle tage alle de selvhjulpne, så min sygeplejeopgave blev at snakke, jeg udskrev tre patienter. Alle skulle have medicin med, alle fik et ark med, hvorpå der stod noget om, hvordan de selv kunne forebygge og mindske risikoen for en ny apopleksi. For risikoen er der. Ca 10 % får en ny apopleksi, men med den rette forebyggende indsats, både med medicin og livsstilsændringer, kan det antal reduceres. Og du kan nok regne ud, hvad jeg især satte en streg under i samtalen. Få styr på blodtrykket! Studier har vist, at mange ikke ved, hvorfor de tager deres medicin, og har man så den indstilling, at “jeg bryder mig ikke om at tage medicin” og ikke er klar over hvorfor man skal tage medicinen, så kommer man nemt til at glemme det, og så går det galt. Jeg har selv en ide om, hvordan jeg ville takle en sådan situation, jeg ville gøre alt, hvad jeg kunne i forhold til livsstilsændringer, samtidig med at jeg tog medicinen. Og i samarbejde med min læge ville jeg så løbende justere medicinen, for vi skal ikke lade andre være eksperter i vores liv, men vi skal tage mod den viden, der findes og få den passet ind i vores livsstil. I dag venter flere, der forhåbentlig kan udskrives og nye patienter er nok kommet til.  Det bliver helt sikkert en travl dag, men også en god dag.

Må din dag blive god og meningsfyldt.

P1050590

15 kommentarer:

  1. Ja, man skulle jo ellers tro, at hvis man først har fået et vink med så stor en vognstang, så tager man det alvorligt, men sådan er det åbenbart ikke altid.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, sådan er det slet ikke. Vi mennesker er gode til at fortrænge fakta :-)

      Slet
  2. Jeg forstår altså ikke holdningen “jeg bryder mig ikke om at tage medicin", hvis lægen har ordineret det, er der nok en grund til det, og det er jo til den enkelts bedste.

    Jeg er 100 pct. overbevist om, at jeg kunne lave de nødvendige livsstilsændringer, hvis jeg fik en apopleksi.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hanne, det er jo meget oppe i medierne, at lægerne ikke har forstand på det, de gør, at der er massevis af bivirkninger osv osv, og alt det er med til at skubbe til modvillighedens læs. Jeg vil helt sikkert også være kritisk, men jeg ville nok forsøge at kombinere min lyst til kunne gøre noget selv med lægens råd :-) Jeg håber at du laver ændringerne før du får apopleksi ;-)

      Slet
    2. Jeg ved ikke hvorfor du/I ikke kommer ind på den ikke engang nye type behandling for forhøjet blodtryk? Jeg mener enda at det var i Aalborg de startede med operationerne med at føre en stemt op og brænde nerver i nyrerne over. Jeg er selv lige blevet tilbudt en sådan operation og det vil jeg tage imod. Prøv at søge på Google : operation for forhøjet blodtryk - og de første

      Slet
    3. Resultater er netop artikler fra Nordjyske. Det er en helt igennem let operation - min IPad skrev stemt lige før men det er altså en stent der føres op i lysken mens patienten er ved bevidsthed, den påvirker nyrerne. Og rigtig, rigtig mange er blevet medicinfri efter en sådan operation. jeg glæder mig! Har taget medicin i over 14 år.

      Slet
    4. Elin, tusind tak for din kommentar. Jeg kender ikke til den behandling, og jeg tænker siden nyremedicinerne , som er eksperterne på blodtryk, ikke nævner den for vores patienter, så skyldes det måske, at det ikke er mennesker med nyopdaget forhøjet blodtryk, at operationen er gavnlig for, men netop mennesker som dig, der har haft det gennem flere år.
      Og så googlede jeg det, og overlægen siger netop at det er for mennesker, hvor medicinsk behandling ikke har effekt. Men det er rigtig godt, at der er en bred vifte af behandlingstilbud :-)

      Slet
    5. Jeg var også overrasket over at min læge først fortalte mig det her i sidste uge, operationen har været kendt siden 2009. Den er åbenbart også for folk som har mange bivirkninger ved medicinen, det har jeg også haft, så jeg er glad for tilbuddet. Håber det bliver mere alm. Kendt, da der joner mange som er bange for medicinens bivirkninger og det er jo aldrig rart at skulle tage meget medicin i det hele taget?

      Slet
    6. Elin, jeg tænker at når man ikke tilbyder det til alle, må det være fordi man har afvejet fordele og ulmeper ved både medicinsk og kirurgisk behandling, og netop derfor kun tilbyder det til dem, hvor medicin ikke har effekt eller hvor den medicin man skal have, er i så store doser, at man får mange bivirkninger af det.

      Slet
  3. Jeg håber, dine patienter tager godt imod dine guldkorn, så de ikke kommer igen - for deres egen og deres pårørendes skyld.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, det håber jeg også, men der er ikke så megen tid til at formidle erfaring og viden, det er så noget af det, jeg måske vil undersøge, om vi kan gøre på en anden måde :-)

      Slet
  4. Der er et stort pædagogisk arbejde, som skal gøres her - ellers er det jo nytteløst, at I lapper sammen på folk.
    Men selvfølgelig lever vi i et frit land, hvor folk i en vis udstrækning må leve og dø, som de vil.

    SvarSlet
    Svar
    1. Charlotte, man kan trække en hest til truget men ikke tvinge den til at drikke :-)

      Slet
  5. som altid et dejligt lærerigt indlæg, tak for de gode input som vi
    alle kan lære noget af. hilsen joan

    SvarSlet