fredag, april 19, 2013

INGEN VIRKNING

For noget tid siden læste jeg om koffeinindholdet i te,  der var mest i sort og mindst i de hvide og grønne tesorter. I følge denne side kan stærk te dog nå op på samme mængde koffein som i kaffe, og nyt for mig er anbefalingen om, at hvis man er gravid, skal man kun drikke 7 – 8 kopper te om dagen. Den mængde holdt jeg mig vist ikke til dengang for mange år siden,  på fridage kan jeg mageligt drikke 2 liter te. I de senere år er grøn og hvid te kommet ind i mit tedrikningsrepertoire, og dermed falder koffeinindtaget. Koffein siges at have en opkvikkende virkning, i dag virkede det ikke på mig. Efter tre kopper te faldt jeg i søvn på sofaen og vågnede først tre timer efter. Landmanden havde været til hundetræning og forsøgt at ringe hjem, men jeg havde taget høreapparaterne ud og ingen af telefonerne var i samme rum som mig, så det havde han ikke held med.  Heldigvis stod der rester på madprogrammet, så mikroovnen klarede opvarmningen af bøf med løg til landmanden og Hit med suppen til mig. Og nu må jeg da kunne holde mig længe vågen, der er is i fryseren, film på computeren, en krimi på bordet, og et halstørklæde med mange ender at hæfte, hvis jeg skulle kede mig. Det er godt, at det er en aftenvagt, jeg har sagt ja til i morgen. Det er skønt, at det er weekend nu, uagtet vi begge skal arbejde i morgen.

Og i min søgen efter viden om te fandt jeg ud af, at grøn te teoretisk kan nedsætte virkningen af blodfortyndende medicin. Jeg vidste godt, at der er visse grøntsager, der har den virkning, og at mange lægemidler også kan gå ind og påvirke virkningen af den medicin, man tager. Jeg elsker at have mange forskellige te at drikke, og lige nu har jeg tre forskellige slags sort te; Kusmis Anastasia, en lakridste og en Hyggete bestående af både sort, grøn og hvid te. Derudover har jeg en grøn te med jordbær og fløde samt en hvid te med tranebær. Nogle af mine kolleger har gerne villet gøre mig og de andre tedrikkere glade og har derfor købt dyr te i England, men det indeholdt hyben og hibiscus, og det kan jeg slet ikke med. Ligeledes har de også købt urtete, som jeg også har måttet takke nej til. Jeg kan slet ikke med urtete, jeg får kvalme, inden jeg overhovedet får smagt på det, bare lugten er nok. Roibus Rooibos har jeg også måttet opgive, så selvom jeg er vild med te, har jeg altså helt klart mine favoritter. Hvad te drikker du? Eller siger du, at det kun er, hvis man er syg, at man drikker te :-)

God aften til dig.

23 kommentarer:

 1. Drikker masser af te herhjemme. Men det er det "engelske" te min mand har bragt med som englænder - altså helt sort indisk te med mælk - og en smule sukker. Der ryger en del kopper indenbords. Men er jeg på job drikker jeg kun kaffe - med mælk. Sådan er vi så forskellige... Urtete og grøn te er jeg ikke begejstret for. Roibus er ok.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gilette,tak for din kommentar,jeg har aldrig lært at drikke teen på den engelske måde, heller ikke da jeg arbejdede i england :-) Og jeg kan slet ikke drikke kaffe.

   Slet
 2. Hver te til sin tid. Til smørrebrød drikker jeg English breakfast tea, til ostemad eller kage Earl Grey og til almindelig nydelse og tørstslukning Perlejasmin (dvs. håndrullet hvid jasminte). Dem har jeg altid, men jeg eksperimenterer en del og er lige faldet for Perchs hvide drømmete, som er aromatiseret med banan og melon.

  Jeg bryder mig heller ikke om urtete. Rooibos med vanilje kan jeg godt lide indimellem.

  - Men et glas caffè latte er nu ikke af vejen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rasmine, tak for din kommentar. Perlejasmin lyder spændende, drømmeteen lige så. Kaffevarianterne får du til gengæld mig ikke til at drikke ;-)

   Slet
 3. Lene - jeg er både til kaffe og the - the favoritter, der er mange English breakfast tea, lady earl grey, lakrids the, Marcussen universal the, grøn the med lemon - frugt the god weekend Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette og tak for din kommentar. Lady earl grey er jeg også vild med, og du har sandelig også mange favoritter :-)

   Slet
 4. Mormors sommerhave fra københavnske Tante Te er min favorit, men ellers svinger min te-smag meget. Der har været perioder med sort, hvid, grøn og roiboos, men urte-te har aldrig rigtigt smagt mig.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Laura og tak for din kommentar. Tante Te må jeg besøge en gang, når jeg er i København,og jeg svinger også lige som dig :-)

   Slet
 5. Jeg er hardcore kaffedrikker! Men jeg holder også meget af te. Mine favoritter er de stærkt krydrede, og både de sorte, grønne, hvide og røde teer kan jeg lide, - det kommer mere an på tilsætningen af smag. Jeg har én urtete, som hedder "Coolmint", - dén er lækker. Ellers får jeg også kvalme af urtete.
  Yndlings p.t. er nok chili-trøffel fra Carstensens tehandel, men jeg har lige smagt Søstrene Grenes lakridste, - den er også lækker. Og billig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva,tak for din kommentar, måske er det din hardcore kaffedrikning, der gør at du er til de stærke tesorter. Coolmint har jeg fået anbefalet som en urtete, jeg bare måtte prøve, men det gik ikke ;-)Chili-trøffel lyder spændende, men jeg kan godt mærke, at de stærkt krydrede ikke lige er mig :-)

   Slet
 6. Jeg er inkarneret kaffedrikker, men engang i mellem får jeg lyst til en kop te. Jeg foretrækker så en rød Rooibus eller en grøn urtete. Som unge drak vi spandevis af urtete på kollegiet, nu er indtaget dog faldet til mere beherskede mængder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, tak for din kommentar.Jeg har prøvet flere gange at lære at drikke kaffe, men det går ikke ;-) Ja på kollegiet var der gang i tebrygningen hele tiden.

   Slet
 7. Lige pt er jeg igang med at få ryddet op i alle mine the varianter. Men favoritterne er helt bestemt dem hvor der er lime/citrus smag. Rooibus er jeg kørt lidt træt i og urte teerne....dog er der lige gude drikken med ekstra lakridsrod i, den er super. Ellers er der prinsesse Marys the og Eventyr the......Sidste skud på stammen er en Spicy Chai the....ej hvor ringe, indtil en af pigerne sagde til mig at der skulle mælk og en smule sukker i....så bliver det pludselig en hygge the. Er osse til kaffe med mælk i..... Go Weekend fra Østjylland hvor der nu er rigtig travlt i marken, der pløjes, samles sten, såes og køres gylle (nej ikke i weekenden) og spises i marken. Hilsen fra Joan M.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joan, tak for din kommentar. Det er skønt at der er gang i markarbejdet hos jer. Prinsesse Marys te holder jeg også af, men te med mælk kan jeg slet ikke med ;-)

   Slet
 8. Åh, et af mine yndlingsemner: te. Jeg drikker pt. meget japansk te fordi det er ren te. Naturlige aromaer er ikke naturlige som vi tror, men kemi med lidt naturaf en slags tilsat - jeg bryder migr ikke om "bolsjesmagen" og undgår al slags kemi i min krop.

  Jeg drikke ren hvid eller grøn te - kvalitet koster og man kan dufte om det er godt og kan snildt brygge to-tre gange på de samme blade. Så det er ikke så dyrt at købe kvalitet når det kommer til stykket. Sort te, darjeeling first eller sekund flush smager dejligt om morgenen. Oolong - prøv den ! Mødte en gang Hr. Perch og vi talte længe om Oolongs fortræffeligheder...
  Heller ikke rooibos til mig eller urtete som jeg også får kvalme af. Jeg kunne forestille mig at Kronen har nogle gode japanske teer - duft dig frem. Hvis du vil smage noget nyt så prøv Gen-maicha er en te med ristede ris, som jeg synes smager helt vildt godt. Fås osse i brev fra Clearspring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte, tak for din kommentar. Jeg må jo indrømme, at jeg ikke har prøvet de rene teer, men jeg skal vist prøve at dufte næste gang Kronen får besøg :-)

   Slet
 9. Hihi.. Jeg har aldrig været så syg, så jeg måtte drikke te.. Hasse har været på jagt efter den lakrids/pernod te han købte i Aalborg.. stadig uden held, måske forbarmer jeg mig over ham og prøver i København.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, du skulle prøve en kop te hos mig, jeg har overbevist flere om, at te godt kan drikkes en gang imellem ;-) Og hvad hed den te Hasse købte? Var det hos Kronen?

   Slet
  2. Den hed pernod te, og det var hos den gamle te butik bag Salling, kan ikke huske hvad den hedder.
   Jeg foretrækker nu din kaffe og æblekage.. :-)

   Slet
  3. Inge, vi må have arrangeret, så I kan komme herop, når Jørn også er hjemme :-) Og det er Kronen, I har handlet i. Næste gang skal jeg prøve at huske at købe noget te til Hasse ;-)

   Slet
 10. Jeg er inkarneret thedrikker, jeg har prøvet at lære at drikke kaffe, men det duer bare slet ikke. Jeg vil helst have grøn eller hvid the. Gerne med kvæde. Som ung drak jeg aldrig andet end urtethe, det er jeg gået væk fra, selvom jeg stadig engang imellem godt kan lide det.

  Jeg kan ikke lidt stræk the, og får ondt i maven af sorte theer. Af samme grund render jeg altid rundt med min lille hæklede lomme med thebreve. Det er sjældent jeg har brug for det, men man kan som regel altid godt få en kop kogende vand, bare man spørger pænt.

  Roibos og andre krydrede theer duer ikke, ligesom chai slet ikke er mig. Med mindre jeg er syg, så laver min kæreste chai, helt fra bunden med gryden fuld af krydderier, vand og et skvat mælk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, tak for din kommentar, god ide at have lidt te med selv, for kogt vand kan man altid få :-)

   Slet
 11. Nå - hvor mon min kommentar er blevet af? Lige i de her dage er jeg så syg, så jeg ikke engang drikker the:-(
  Men det går over, og så drikker jeg sort creme-the, grøn eller hvid the og så en meget speciel urtethe, som jeg muligvis har forsøgt at få dig til at smage - Cool mint!

  SvarSlet