søndag, februar 24, 2013

HOLD DA OP

er vi færdige? Min bagvagtlæge lød helt forundret, hun havde syntes, da hun mødte ind i går morges, at dagens opgaver lød helt uoverskuelige, men hun og forvagten gik i gang. De har to afdelinger, hvor de skal tage sig af akutte opgaver og det stuegang, som ikke kan udskydes til mandag. De har tilsyn på andre afdelinger og de har en akut modtagelse, hvor de skal vurdere patienter, og hvis patienterne skal indlægges hos os, skal de optage journal. Kommer der trombolysepatienter, skal de smide alt, de har i hænderne og sørge for, at denne patient kommer så hurtigt som muligt gennem undersøgelser og får den blodpropfortyndende medicin indenfor 4½ time, og jo hurtigere jo bedre. Bagvagten skal også varetage al kontakt med vagtlæger og andre afdelinger, så der er dage, hvor hendes telefon kimer konstant. Jeg har oplevet dage i weekender, hvor vi nærmest ikke så læger, fordi der hele tiden kom trombolysepatienter eller de stod i noget akut andet steds.

Der var masser af hængepartier fra fredag. Selvom lægerne i ugen havde knoklet med stuegang og endda blevet der længere, end de skulle, så var en del blevet skubbet foran dem. Jeg gik stuegang fredag aften klokken ti, her tog vi de ting, som kunne klares på det tidspunkt. I går havde dagvagterne ikke set lægerne hele dagen, så jeg fortsatte, hvor jeg slap fredag aften. Til gengæld havde jeg begge læger hos mig i perioder. Jeg havde lavet en oversigtsseddel, og den fik de stukket i hånden, fordi jeg også havde en nyankommet, dårlig patient at passe. Samarbejdet med lægerne gik forrygende, de tog af og til af sted til den anden afdeling, men kom hele tiden tilbage. Klokken otte i aftes var vi færdige med stuegangen, og det var her, lægen lænede sig tilbage og udbrød indledningen til dette indlæg. Vi havde fået en patient overflyttet, to sendt på orlov og en udskrevet. Der var blevet optaget journal og lagt plan for en, der var overflyttet til os. En patient var blevet gennemgået, som det hedder, når de bliver undersøgt, dagen efter de er blevet indlagt, og der er lagt plan for den videre udredning.

Mine tre kolleger tog sig af resten af afdelingen, jeg er så heldig, at jeg har superkompetente kolleger, som jeg ved, at jeg kan stole på. Det er altså guld værd, derfor er vi heller ikke tilhængere af vikarer udefra, hvis vi kan få det til at fungere. I denne weekend har vi to sygemeldte. Natten til fredag fik en kollega pludselig en voldsom maveinfektion og måtte gå hjem midt nat. Gode råd var dyre, sygeplejersken kunne ikke klare natten gennem uden hjælp. Den anden afdeling havde også måttet sende en hjem, så de kunne ikke hjælpe. Så en af mine kolleger blev ringet op midt nat og var frisk på at komme ind. Fredag aften fik en anden kollega pludselig feber, 39,4, og hun blev også sendt hjem, vi klarede resten af aftenen tre personer. Den ansvarshavende i går i dagvagten var kommet på noget af en opgave, der skulle findes afløsere til både aftenvagt og nattevagt. Mange havde jo stadig ferie og havde lagt planer for weekenden, nogle var lige gået fra til ferie, så udbuddet var ikke stort. En dagvagtkollega var frisk og fortsatte i aftenvagten, det var vi glade for, og i morgen har to kolleger sagt ja til at komme i dagvagt, så vi beholder vores kollega i aftenvagt, og den kollega, som tog nattevagten, fortsatte i den i stedet for i dagvagt. Hold da op for en weekend, jeg håber, at aftenvagten i aften bliver mere rolig.

P1050301

Søndagen her er i de grå farver, jeg hygger mig indendørs med en god kop te og bloglæsning. Må din søndag blive farverig og dejlig.

P1050297

12 kommentarer:

 1. Åh, hvor jeg mindes, sikke et tempo. Her forsøger jeg at komme mig efter en omgang influenza, der har trukket tænder. Hosten hænger ved endnu, men det går fremad. Go vagt i aften. 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette og god bedring, din stakkel. Mine kolleger er med anden omgang sygdomsperiode, jeg håber jeg går fri :-)

   Slet
 2. Det er noget af et puslespil, at få sådan en vagtplan til at hænge sammen med sygdom und alles.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, det gik op, men kun fordi flere var velvillige og droppede deres friweekend :-)

   Slet
 3. Ej hvor er I seje, altså! Spændende at høre, hvad der foregår bag kulisserne på en arbejdsplads, hvor tingene bare skal fungere. Dejligt, at der en sådan beredvillighed!

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, som Ellen skriver nedenunder, så kan vi alle jo komme i den situation, hvor vi har brug for hjælp fra de andre, men ikke desto mindre er det skønt, at folk siger ja :-)

   Slet
 4. Jeg husker det godt, selv om det er så mange år siden ... man kan ikke bare lukke og slukke, desværre. Jeg har haft flere 24-timers vagter på den konto, for der er ikke andet at gøre end at springe til, hvis man overhovedet har mulighed for det; man kunne jo selv blive ramt en dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, næh af og til kan jeg godt være lidt misundelig på terapeuterne, de aflyser bare tiderne, og så kan vi prøve at få tingene til at hænge sammen :-)

   Slet
 5. Jeg er i praktik lige nu ved MR, og der var der en dag, hvor det var badekåbe dag ... i realiteten betyder det, at patienter bliver taget væk fra scanneren og sendt ud at gå for at få luften væk fra tarmene ;-) og da vi var nået til middag havde vi kun scannet 2 patienter og derfor var vi cirka 4 patienter bagud. Af en eller anden uforklarlig årsag nåede vi alligevel alle med minimal overarbejde ;-) så jeg kender også lidt til hektiske dage ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tove, nu bliver jeg nysgerrig, hvad i alverden er badekåbedag og hvilke undersøgelser drejer det sig om ? Godt at I nåede programmet, det er jo altid det skønneste, både for patienter og personale,

   Slet
  2. Det er prostata og vesica cancer især, hvor rectum kun må have en vis diameter for at der ikke bliver noget "klemt" ... De ligger jo kun med hospitalsskjorte og strømper på - selvfølgelig med klæde over de ædle dele ;-) så de får en badekåbe til at tage over sig, når vi tager dem ned fra lejet. En stærk gang kaffe, løben op og ned af trapper og/eller trave frem og tilbage på gangen. Hvis alt andet skulle fejle, så en gang klyx ;-)
   Den allerværste dag havde vi næsten samtlige patienter op og ned af lejet 3 gange ;-)

   På et tidspunkt var vi mere en 2 timer forsinket og da vi sluttede dagen var vi "kun" 15 minutter forsinket ... Vi havde tryllet og rykket rundt med patienter, så vi fik det til at gå op i en højere enhed.

   Slet
  3. Ja der er meget jeg ikke ved og også mange undersøgelser, jeg slet ikke aner noget om :-)

   Slet