tirsdag, oktober 01, 2013

FRA EN ANDEN TID

Vi sad ved formiddagskaffen og diskuterede faglige problemstillinger. En af patienterne havde lav arousal, det skulle forklares for vores nye kolleger. Jeg forklarede det med lav vågenhed, ikke som nedsat bevidsthed, men som manglende strøm på batteriet. Jeg brugte et billede, som giver mening for mig. En gammeldags transistor, hvor batterierne trænger til at blive skiftet. Den kan godt spille, men musikken og stemmerne lyder forvrænget. En gang imellem er den lige ved at gå i stå, og pludselig kan den køre helt normalt. De andre nikkede, indtil en af de unge sygeplejersker sagde; hvad er en transistor? Så følte jeg mig gammel. Havde jeg nu sagt transistorradio, havde hun måske bedre kunne regne ud, hvad det var. Heldigvis fik vi ved fælles hjælp forklaret, hvad en transistor var. De andre unge kolleger havde mødt ordet i forbindelse med en DABradio.Det er dog først i dag, da jeg googlede ordet, at jeg fandt ud af, at det er betegnelsen for en bestemt type forstærker.

Lav arousal kan opstå i forbindelse med en blodprop i bestemte områder af hjernen, og her handler det om at finde på metoder til at vække patienten op til “fuld batteri”. På et kursus fortalte personale fra Hammel, hvordan de f.eks. havde aftalt med en patient, at vedkommende om morgenen kom over i kørestolen, hvorefter personalet halvløb gennem afdelingen og måske endda lige udenfor, så patienten blev vågen og dermed kunne deltage aktivt  i morgentoilette og morgenmad. Andre metoder kunne være at gå højrøstet ind på stuen og med det samme trække gardinerne fra med et ryk. For her handler det ikke om at være stille og rolig med blid morgenstart, for så kommer patienten aldrig op til overfladen.

Jeg er landet herhjemme og har taget mig tid til en stille kop te, jeg skal til informationsmøde på landbocenteret om vores regnskabsprogram og nye tilbud i aften, men først skal aftensmaden på bordet og hængepartiet fra gårsdagens fridag, som blev lidt mere afslappet end planen var, skal færdiggøres.  God aften til dig.

P1070242

8 kommentarer:

 1. Det er så mærkeligt, at man med sproget kan komme til at føle sig gammel. For mig er ordet transistor uløseligt forbundet med min mormor. Hun havde flere transistorer og en af dem stod på værelse nede hos hende. Hver lørdag kl. 13:00 hørte vi Middagskoncert med Svend Nicolaisens orkester og derefter Trafikradio med Jens E. Christiansen (tror jeg nok det var). Det er en anden og svunden tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, jeg havde helt glemt trafikradioen :-)

   Slet
 2. Ja en transistor er fra en svunden tid, de kan nok også byde ind med ord, vi ikke aner hvad er..
  Der er nogle morgener, hvor jeg har meget lav vågenhed, det hjælper som regel med et bad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, et bad er godt for mange ting ;-)

   Slet
 3. Du fik mig til at styre direkte mod Wikipedia for at se, hvad de havde at sige om Arousal - det var spændende, og jeg nåede at komme lidt omkring :-)
  Lidt sjovt: jeg (og mine forældre) sagde altid transistorradio - måske fordi en transistor alene kun var en lille del af radioen? Ved det egentlig ikke ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, du fik mig til at spekulere over om jeg sagde transistor, men det mener jeg :-)

   Slet
 4. Jeg har også altid sagt transistor-radio. Men jeg siger mobiltelefon og en rutebil. Middagskoncert med Svend Nicolaisens orkester husker jeg også fra barnsben af.
  Sjovt med ord :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Johanne, det er nemlig sjovt med ord :-)

   Slet