mandag, september 05, 2011

TIL HIMLENE RÆKKER DIN MISKUNDHED, GUD

Ord er forunderlige, de sætter tanker i gang. Det samme gør billeder, de vækker måske en nysgerrighed for at se bag billedet, for at få lidt mere at vide om motivet eller måske en lille detalje i billedet. Ord, man har sagt eller sunget utallige gange dukker pludselig op og lyder helt fremmede, hedder det virkelig det, staves det virkelig sådan, hvad i alverden betyder det?

Lørdagens bryllup foregik i Sct. Pauls kirke i Århus, både præsten (Erik Møller) og kirken er efterspurgt, denne lørdag var der bryllup kl 12,  og 13.30 samt en begravelse kl 15. Det sidste var lidt underligt, for vi havde bryllupsreception lige uden for kirkeindgangen, så de sorgklædte mennesker skulle passere de glædesklædte, men som en franskmand måske ville sige med et træk på skulderen: c’est la vie. Kirken havde et smukt trappetårn, og det er egentlig billedet af dette, som udløste tanker og dette indlæg, for Ingemanns salme dukkede op fra hjernearkivet og så tænkte jeg på ordet miskundhed, hvad betød det egentlig. Ud af teksten kunne jeg godt regne ud, at det var noget positivt, men forendelsen mis- signalerer ofte noget negativt, misundelse, misforståelse, misfornøjet osv.

Sproget.dk og google er to gode søgekilder til ny information, så nu ved jeg, at miskundhed betyder barmhjertighed, og jeg har også fået en dechifrering af ordets forskellige dele, en langt bedre forklaring efter min mening, end den pastor Plesner giver en undrende læser. Så blev jeg lidt klogere i dag, må din dag også give dig muligheden for at blive lidt klogere ;-)

DSC04188

2 kommentarer:

  1. Det er den skønneste salme, som er brugt til sorg og glæde i min familie.

    Det er dejligt at blive klogere. Der er mange ord i sange og salmer, som man ikke lige kender, når man tænker over det, men nogen gange gør det jo ingenting, - bare de "smager godt". Miskundhed smager godt.

    SvarSlet
  2. Eva, det er en smuk salme. Miskundhed smager nemlig godt :-)

    SvarSlet