søndag, november 23, 2008

SØNDAG


Hvad betyder min tro? Det, synes jeg, er svært at svare på.

For år tilbage var der et program, der hed her er dit liv. Her kom kendte personer ind, og venner og familier bød inde med forskellige historier fra hovedpersonens liv og tegnede hermed et portræt af denne.

SF politiker og præst Margrethe Auken var inde for at fortælle noget om bror Svend Auken (S politiker) og deres opvækst.

På spørgsmålet om hvad Gud betød for hende, fortalte hun følgende historie, man kunne vel egentlig kalde den en lignelse.

Margrethe og Svend holdt som børn ferie på Bornholm sammen med deres forældre. De cyklede meget omkring, og de bornholmske bakker kunne være svære for et barn at komme op over.

Og mens Margrethe knoklede derop af, så var hun ved at opgive, hun tænkte, det her klarer jeg aldrig, jeg kan lige så godt stå af, men så var det, at hendes far cyklede op på siden af hende, lagde sin hånd på hendes ryg og støttede hende. Det var ikke hendes far, der skubbede hende over bakken, men takket være hans trygge hånd fik hun mod og tro på, at det kunne lade sig gøre, hun var ikke alene, der var en, der troede på hende. En der hele tiden var ved siden af hende, en der ikke stak af eller vendte hende ryggen, og bevidstheden om dette gav hende styrke til at klare udfordringen.

Det betyder Gud for mig, sagde hun. En der er der hele tiden, både når det er godt, men især når det er svært, han støtter og styrker mig.

Den historie gik rent ind hos mig, og sammen med mange andre små historier og sætninger er den med til at beskrive min tro. ”Livets Gud har ingen hænder, derfor er det os han sender”, jeg er Guds hænder her på jord, ligesom alle andre er, vi er forbundet med hinanden, vi kan ikke stå alene, men er til for hinanden.

Lignelsen om de skjulte talenter er også en del af min tro, jeg skal ikke grave mine talenter ned, jeg skal bruge dem til gavn for andre. Vi er hver især forpligtet til at bruge vores talenter, forvalte dem på bedst mulig måde til gavn for hinanden.

Nyere danske salmer taler også et sprog, som forplanter sig i mig, og i dag til gudstjeneste stødte jeg på en, jeg ikke før havde sunget:


Guds fred er glæden i dit sind,
når morgenlyset vælder ind,
når nattens drømme svinder hen,
og livet synes godt igen.

Guds fred er styrken i det ord,
der søger dig, indtil du tror,
at det, som ser umuligt ud,
dog er en mulighed for Gud.

Guds fred er sangen i dit blod,
når kærligheden gir dig mod
og lyst og kraft og overskud,
så du formår at holde ud.

Guds fred er løftet på den dag,
hvor du har lidt dit nederlag,
men Kristus kommer ind til dig
og siger mildt: Din skyld tar jeg.

Guds fred er trøsten i dit savn,
når sorgen tar dig i sin favn,
et stædigt håb, der tror og ved,
vi lever i Guds evighed.

Guds fred er lyset i den nat,
hvor døden griber i dig fat,
men Kristus bryder ind med sit:
Giv slip, for dette barn er mit!

Kom, Jesus Kristus, kom herind,
og giv mit trætte, bange sind
den fred, jeg kun kan få af dig,
og som du selv har lovet mig!

Holger Lissner 1983.

7 kommentarer:

  1. Jeg tænker også tit de tanker - hvad Gud betyder for mig.........

    Tror vi alle på den "samme Gud" ... er Gud god og kan jeg stole på ham ...eller kan han stole på mig...........

    Kan jeg "bruge" Gud når jeg står i et etisk dilemma på jobbet........

    Tja...spændende spørgsmål - etiske spørgsmål ....moral love....etiske regler.... og ens egen oplevelser..........

    SvarSlet
  2. Gode tanker på en søndag, Lene. Jeg læser for tiden Bente Hansens "Gud og Hvermand" - og hun har også denne ligefremme tilgang til troen, som jeg synes, du beskriver her (selvom hun undertiden også går mere intellektuelt til værks).
    Salmen er også meget ligetil, på overfladen; det svære er at forstå det - eller fornemme det inde i sjælen.
    Tak for tankerne.

    SvarSlet
  3. Janne, man kan hurtigt få mange tanker i sving :-)

    Tak Conny, den bog må jeg vist læse :-)

    SvarSlet
  4. Det er så rigtig det du siger Lene.´Men det vel også det vi gør overfor vores børn, vi støter med hånd, når de skal ud livet.Jeg tro nok også på, der er en hånd der støter mig når livet gør ondt,hvor den så end kommer fra.

    SvarSlet
  5. Conny, jeg føler mig også støttet af hånden, men jeg må selv klare og tage mine valg og stå til ansvar for dem, og det er som det skal være :-)

    SvarSlet
  6. Min kommentar er vist faldet ud, men min pc havde også hikke forleden. Dine ord er så smukke og jeg har det faktisk på næsten samme måde som du. Og den salme er så smuk. Jeg ved ikke om der er flere melodier til, men den jeg har lært er virkelig smuk. Det gør salmen endnu smukkere.

    SvarSlet
  7. Stine, det der hikke er ikke godt ;-)
    Og tak for ordene, jeg kan se på linket, at der er to melodier, men lige hvilken vi sang ved jeg ikke :-)

    SvarSlet