onsdag, maj 22, 2013

NOGET OM AT LADE SIG INSPIRERE AF SINE BØRN OG lidt om rytmeforstyrrelse

Jeg var så kålhøgen dengang for nogle uger siden, hvor jeg skrev om motionens og den regelmæssige søvnrytmes gode indflydelse på mit overskud til opgaveskrivning. Lige nu ligger det hele på gulvet. Fordi jeg ikke kan sove, har jeg heller ikke overskud til at komme ud. Men tilbagefald skal ikke slå mig ud, så jeg kæmper for at få vendt skuden igen. I aftes gik jeg i seng til vanlig tid, og som vanligt skal jeg på toilettet godt to timer efter. Som vanligt faldt jeg i søvn igen, men så bippede mobilen, da jeg endnu ikke var kommet ned i den dybe søvn. En sms fra Melbourne om at min vejleder ikke havde modtaget mit materiale. Op igen og ind til computeren for at få sendt det. Sms af sted til Melbourne om at det var sendt igen. Sms retur med tak, og så …

2½ time senere havde jeg set en sød film baseret på en virkelig historie om en australsk jockey. 2½ time senere lagde jeg klog af skade en seddel på badeværelset til min kære gemal om at vække mig, inden han gik ud.

Nu er jeg oppe, taskerne skal pakkes, mailen fra Melbourne er læst, jeg er enig med min vejleder i det meste af kritikken. Det er jo også derfor, at hjernen kører på overarbejde lige nu, jeg er jo ikke tilfreds med det skrevne. Heldigvis kan min interviewguide bruges, og metodeafsnittet kan jeg stadig nå at få styrket både med formulering, struktur og argumenter.

Når jeg flytter mig i dag fysisk, så er det fordi datteren har brugt meget i sine opgaveskrivninger at tage på café. Her sker der noget omkring en, som gør at øjet og hjernen kan tage sig en pause ind i mellem, og samtidig kan hun faktisk bedre koncentrere sig om at skrive. Mine opgaver på sygeplejeskolen er alle skrevet i kollegiets køkken, jeg er ikke skabt til et hus fyldt med stilhed. Det har været fint, mens der var travlt i marken, men nu prøver jeg at køre ud på skolen. Jeg har sat min studiekammerat stævne over en kop te efter hendes vejledning, og så har jeg tænkt mig at blive derude hele dagen for at skrive.

I går aftes sendte sønnen mig sin eksamensopgave til gennemlæsning, det er rart at få nogen til at kigge på stavefejl og kommatering. Noget af det, jeg slås med, er, at jeg skal gengive med egne ord den teoretiske viden på en måde, så jeg viser, at jeg har forstået det og kan bruge det i forhold til min praksis. Noget jeg skulle skrive om var den hermeneutiske cirkel eller forståelsens cirkularitet. Hermeneutikken siger at for at få en forståelse, må du for at forstå delelementerne forstå helheden, og for at forstå helheden må du forstå delelementerne – sådan cirka ;-) Så var det, at sønnens opgave gav det smukkeste eksempel på dette. Det handlede om musik og om at skabe en lydkulisse til et eventyr. For at eleverne kunne skabe lydene, måtte de først kende eventyret, derefter fik de en del af eventyret og skulle arbejde med det og selv finde ud af, hvordan lyde og musik kunne understøtte dette stykke tekst. Til sidst blev alle delene sat sammen til eventyret igen, og eventyret fik nu en ny mening, en ny forståelse for eleverne. Og min læsning af sønnens opgave gjorde, at jeg har håb om, at jeg i dag bedre kan forklare hermeneutikkens grundprincipper med egne ord.

Udenfor regner det, jeg er træt, men et brusebad, en køretur med masser af sang, en god snak med en ven og en bygning fyldt med snakkende unge mennesker skal nok hjælpe på den træthed. God onsdag til dig.

20130514_093956

18 kommentarer:

 1. Håber det hjælper på skriveprocessen at flytte til andet miljø..

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, det gjorde det og jeg fik snakket - rigtig meget :-)

   Slet
 2. Jeg tror på, at det hjælper at flytte et andet sted hen. Hjemme har man (jeg/du) en tendens til at falde over ting som kan, skal, gerne vil gøres. Ude i verden er et godt sted at skrive :)
  Det der med nattesøvnen kender jeg - men heldigvis skal jeg ikke skrive opgave, det kan gøre mig helt svedt at tænke på det. Hatten af for dig og god dag - nu regner det, så kan solen ikke aflede dig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, det er ikke sidste gang jeg flytter mig :-) Tak for afhatningen, i nat var jeg ved at gå i panik, indtil jeg besluttede mig for, at jeg ikke kunne gøre hverken fra eller til, så jeg kunne lige så godt nyde filmen. Men nu er jeg træt ;-)

   Slet
 3. Du godeste, hvor vi dog arbejder forskelligt.
  Jeg ville virkelig blive stresset af at skulle arbejde i en kantine ... godt nok er jeg god til at lukke uvedkommende ting ude, men det tærer også på sin egen måde.
  Jeg skal have ro, ro, ro, hvis jeg skal levere et godt resultat :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, der var kun larm i frokostpausen, der satte jeg mig ind på biblioteket :-)

   Slet
 4. ... og god arbejdslyst, selvfølgelig! Det var ikke for at være uhøflig :-)

  SvarSlet
 5. God arbejdslyst håber det hjælper at flytte arbejdspladsen til et andet sted. :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Annemarie, det hjalp både flytningen og diskussionen med min studiekammerat :-)

   Slet
 6. Jeg arbejder bedst med lidt radio/musik i baggrunden - ved ikke, om jeg kunne arbejde i en cafe, men jeg ved, at mine piger gør det meget i hverdagen, mens de oftest tager på den musestille læsesal ved større opgaver. P.t. er yngstedatterens foretrukne sted dog det gamle hjem.
  Jeg håber, det virker for dig at finde et andet sted at sidde. Hvis du ellers kan holde dig vågen. Det lyder som en meget træls og meget lang nat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg har aldrig musik kørende, måske skulle jeg prøve det. Og jeg er vågen, men godt træt :-)

   Slet
 7. Jeg synes nu, det er helt forståeligt, når din hjerne gør lidt nattevrøvl.
  Puha...fortsat god arbejdslyst til dig. Håber du snart får sovet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Johanne, ja jeg håber også jeg kan sove i nat :-)

   Slet
 8. Åh ha, som du kæmper - men god at der findes udveje og måder! Det går jo, som det skal! Sådan er det vist med dig:-) Men vejen er hård. Fortsat god rejse! Målet er i sigte efter nogle sving og bakker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Charlotte, jeg har lige skrevet om, at alle siger at sådan er det jo med dig, jeg synes bare det er anderledes denne gang :-) Men selvfølgelig går det og jeg består også, det tvivler jeg slet ikke på, jeg vil bare så gerne gøre det rigtig godt. Men det må jeg sætte til side, for når man undersøger noget, ved man jo ikke om ens forforståelse holder stik, og så er det jo netop at man bliver klogere :-)

   Slet
 9. Selv om jeg ikke helt forstår så meget, så synes jeg at det er virkelig godt, at du finder inspiration i dine børns metoder f.ex. datterens med at gå udenfor huset og din søns opgave, der med enkle ord får dig til at forstå eller forklare hermeneutikkens grundprincipper?.
  Godt at vi har vore dejlige børn!
  Jeg følger din kamp med stor interesse.
  Kærlige knus
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marianne, vi kan lære meget af vores børn :-)

   Slet